Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et lengre perspektiv

19.01.15

Gunnar Stavrum i Nettavisen kaller meg en snylter fordi jeg blokkerer annonser. Så lenge han ikke gir meg et alternativ, er det fortsatt verre for ham enn for meg at jeg blokkerer annonser når jeg surfer nettet.

20 år er lang tid. I hvert fall på internett. Midt på 90-tallet fant de første avisene ut at de skulle gi vekk produktet sitt gratis på nett. Flere kom til og brukerne ble vant med at det man fant på nett var gratis. Hvorfor betale for papir når man fikk det gratis på nett?

For å kompensere for dette var det avisene selv som fant ut at de ville bytte forretningsmodell. Det var avisene som innførte annonser, ikke leserne. At jeg som leser skulle slutte å betale dem direkte var ikke mitt valg. Avisene har sovet i timen. At de ikke liker omgivelsene når de våkner er deres problem. Ikke gjør det til et moralsk valg jeg har tatt.

Samtidig har jeg et tips til Stavrum og andre som bruker krefter på å bryte digital håndbak med potensielle kunder: boken «The Lean Startup» lærer deg hvordan du bruker innspill fra kunder og potensielle kunder til å forbedre ditt produkt eller forretningsmodell. Et tydeligere signal enn annonseblokkeringsprogrammer finnes neppe. Annonser som beveger seg og lager lyd ødelegger leseopplevelsen. La dem som vil «betale» i form av å se annonser gjøre det, men gi samtidig oss andre et alternativ for å slippe.

I husstanden holder vi Aftenposten, Hallingdølen og Dagens Næringsliv. Betalingsviljen for god journalistikk er der. Så får jeg leve med at Stavrum er sur på meg fordi jeg selv vil bestemme hvilken programvare jeg har installert på datamaskinen min, slik at ikke skjermen min ser ut som fronten på en østeuropeisk trailer når jeg leser nettavisen hans.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

 • Google Wifi lanseres i Norge i dag - Tek.no

  Mesh-nettverk har vært i vinden det siste året, men spesielt én aktør har glimret med sitt fravær i Norge så langt, nemlig Google. 

  Det blir det en endring på nå. Google melder at mesh-systemet Google Wifi er tilgjengelig i butikker fra og med i dag. 

 • The Beginner's Guide to IFTTT

  In our new series Getting It, we’ll give you all you need to know to get started with and excel at a wide range of technology, both on and offline. Here, we’re arming you with everything you need to know to master the world of IFTTT.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt