Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Døden kjører Chrysler

25.07.15

Denne uken ble det kjent at hackere hadde tatt kontroll over en Jeep Cherokee mens den var i bevegelse, og hackerne satt langt unna. Ikke bare litt kontroll, men fullstendig. Klimaanlegg, vindusviskere, radio og — ikke minst — motor og bremser. Tilgang til bilenens systemer fikk de via bilens innebygde internettilkobling.

I dette tilfellet var angrepet mot bilen avtalt mellom hackerne og sjåføren, en journalist fra WIRED. Men nå som sårbarheten er kjent, er det kun et spørsmål om tid før noen aktivt kommer til å utnytte den. Om en drøy uke starter konferansen Black Hat, da er det stor sannsynlighet at det kommer kode i sirkulasjon på nettet som utnytter sårbarheten.

Fiat Chrysler, som produserer Jeep Cherokee, har tilbakekalt 1,4 millioner biler som følger av hendelsen. Det skulle bare mangle. Denne feilen er usedvanlig mye styggere enn de tradisjonelle tilbakekallingene, som ofte dreier seg om potensielle feil med air bags eller liknende. Pussig er det allikevel at Fiat Chrysler ikke gjør tilbakekallingen obligatorisk. Verken Fiat Chrysler eller kundene vil ha en rullende dødsfelle stående i garasjen.

Det er ingen overraskelse at dette skjer. Bilprodusenter har i flere år arbeidet for å koble bilene sine til nett. Det som allikevel står som den største overraskelsen, er at de — eller i hvert fall Fiat Chrysler — ikke har gjort sikkerhetshjemmeleksen. At kritiske systemer som motor og bremser er tilgjengelig for det internettilkoblede systemet, er en gavepakke for hackere.

I realiteten er det minst to åpenbare grupper som kommer til å utnytte denne sårbarheten. Script kiddies som vil gjøre det kun for å se om de klarer det, samt profesjonelle som trenger å få et dødsfall til å se ut som en ulykke. Fiat Chrysler har gitt dem verktøyet.

Sammen med tilbakekallingen av bilene uttaler Fiat Chrysler at hackingen er en «criminal action». Uttalelsen står i stil med sikkerhetshullet: begge deler vitner om manglende kompetanse, uttalelsen er arrogant. Har de først innført en sårbarhet som potensielt kan ta livet av folk, bør de i det minste holde munn og trekke bilene tilbake.

Det er ikke alt som er smart å gjøre, bare fordi det er mulig. Og selv om man allikevel velger å gjøre det, finnes det — åpenbart — langt bedre måter å gjøre det på. Skal man først ha OTA-oppdateringer, bør man først ha mekanismer som ikke gir tilgang til bilens sensitive systemer før bilen er skrudd av.

Spørsmålet er: hvilken bilprodusent er den neste?

Foto: Whitney Curtis for WIRED, takk til Bjørn Borud og Per Buer for ideer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt