Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et gratis råd

21.09.15

Få selskaper har så mye penger som selskapene bak Rettighetsalliansen. Man skulle tro at de kunne kjøpe seg den kunnskapen de trenger både for å skaffe seg innsikt og kundeforståelse, men også for å utvikle tjenester folk vil betale for.

Imidlertid avslører et intervju i DN mandag 7. september at det står heller dårlig til i Rettighetsalliansen. Og i Aftenposten kan vi lese et forslag om at «Såkalt pre-lansering på DVD-er presenteres som en mulighet for filmbransjen».

Det er åpenbart et stort kunnskapsgap mellom dem som produserer og dem som konsumerer kultur. Normalt jobber jeg ikke gratis, men når Rettighetsalliansen ikke ser ut til å besitte nødvendig kompetanse og dette igjen går ut over grunnleggende samfunnsprinsipper, gjør jeg et unntak.

Jeg tillater meg derfor å gi et råd, helt gratis, om enkel forretningsutvikling. Om hvordan man bruker innspill fra kundene til å utvikle tjenester de vil betale for.

Alle som har bedrevet gründervirksomhet har forholdt seg til spørsmålene: hva vil kundene ha? Hva vil de betale for? Dette er helt sentralt både i det å bedrive gründervirksomhet og i teorien som understøtter slik virksomhet. At man selv er av en oppfatning av at man har et godt produkt, betyr ikke at kundene er enige. Ta for eksempel en uttalelse fra Willy Johansen, lederen av Rettighetsalliansen, hvor han uttaler at

– Jeg synes ikke Blu-ray er avleggs. Jeg synes det er et meget bra format å se film på. Hvis du har et hjemmekinoanlegg og ser på Blu-ray, er det en nytelse. Formatet overgår absolutt det meste av streaming når det gjelder kvalitet. Det fysiske formatet har en fremtid.

For Johansen selv er dette sikkert en sannhet. Men for stadig flere er det åpenbart feil. Folk vil ikke ha film og musikk og bøker i fysisk format lenger. De vil ha det digitalt. Det er min påstand, og jeg underbygger påstanden med den mengden mennesker som benytter tjenester som Popcorn Time, The Pirate Bay og tilsvarende. Kjøpssignalet er ekstremt tydelig, uansett om Johansen måtte mene noe annet.

Det finnes som nevnt mye god teori om utvikling av digitale forretningsmodeller og involvering av kundene i prosessen. Klassisk litteratur som The Lean Startup, Business Model Generation og Value Proposition Design er bøker jeg anbefaler Johansen å lese. Les om hypotesetesting og business model canvas og læringskort og andre svært enkle metoder for hvordan man lager en forretningsmodell, tester den ut i virkeligheten og gjør endringer i den fortløpende.

Alternativet er å fortsette som før: å saksøke kunder, å stenge tilgangen til internett med prinsipielt tvilsomme metoder, å forfølge kundene på nettet og — ikke minst — fortsette å tape kampen mot piratvirksomhet. Om ikke det vil være spesielt synd for Johansen, så vil det være langt mer synd for alle dem som hver dag lever av å produsere film og musikk og bøker.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler