Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et gratis råd

21.09.15

Få selskaper har så mye penger som selskapene bak Rettighetsalliansen. Man skulle tro at de kunne kjøpe seg den kunnskapen de trenger både for å skaffe seg innsikt og kundeforståelse, men også for å utvikle tjenester folk vil betale for.

Imidlertid avslører et intervju i DN mandag 7. september at det står heller dårlig til i Rettighetsalliansen. Og i Aftenposten kan vi lese et forslag om at «Såkalt pre-lansering på DVD-er presenteres som en mulighet for filmbransjen».

Det er åpenbart et stort kunnskapsgap mellom dem som produserer og dem som konsumerer kultur. Normalt jobber jeg ikke gratis, men når Rettighetsalliansen ikke ser ut til å besitte nødvendig kompetanse og dette igjen går ut over grunnleggende samfunnsprinsipper, gjør jeg et unntak.

Jeg tillater meg derfor å gi et råd, helt gratis, om enkel forretningsutvikling. Om hvordan man bruker innspill fra kundene til å utvikle tjenester de vil betale for.

Alle som har bedrevet gründervirksomhet har forholdt seg til spørsmålene: hva vil kundene ha? Hva vil de betale for? Dette er helt sentralt både i det å bedrive gründervirksomhet og i teorien som understøtter slik virksomhet. At man selv er av en oppfatning av at man har et godt produkt, betyr ikke at kundene er enige. Ta for eksempel en uttalelse fra Willy Johansen, lederen av Rettighetsalliansen, hvor han uttaler at

– Jeg synes ikke Blu-ray er avleggs. Jeg synes det er et meget bra format å se film på. Hvis du har et hjemmekinoanlegg og ser på Blu-ray, er det en nytelse. Formatet overgår absolutt det meste av streaming når det gjelder kvalitet. Det fysiske formatet har en fremtid.

For Johansen selv er dette sikkert en sannhet. Men for stadig flere er det åpenbart feil. Folk vil ikke ha film og musikk og bøker i fysisk format lenger. De vil ha det digitalt. Det er min påstand, og jeg underbygger påstanden med den mengden mennesker som benytter tjenester som Popcorn Time, The Pirate Bay og tilsvarende. Kjøpssignalet er ekstremt tydelig, uansett om Johansen måtte mene noe annet.

Det finnes som nevnt mye god teori om utvikling av digitale forretningsmodeller og involvering av kundene i prosessen. Klassisk litteratur som The Lean Startup, Business Model Generation og Value Proposition Design er bøker jeg anbefaler Johansen å lese. Les om hypotesetesting og business model canvas og læringskort og andre svært enkle metoder for hvordan man lager en forretningsmodell, tester den ut i virkeligheten og gjør endringer i den fortløpende.

Alternativet er å fortsette som før: å saksøke kunder, å stenge tilgangen til internett med prinsipielt tvilsomme metoder, å forfølge kundene på nettet og — ikke minst — fortsette å tape kampen mot piratvirksomhet. Om ikke det vil være spesielt synd for Johansen, så vil det være langt mer synd for alle dem som hver dag lever av å produsere film og musikk og bøker.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt