Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kvalitet er subjektivt

28.09.15

I hver eneste bransje som blir forstyrret av nye aktører, kommer kvalitet opp som tema. Etablerte aktører påpeker at kvaliteten på produktet den nye aktøren leverer er dårligere enn hva de etablerte aktørene leverer. Men hvem definerer egentlig hva som er god (nok) kvalitet?

Musikk og film

På 1990-tallet brant folk CD-er med musikk og filmer. Kvaliteten var elendig, men det var starten på hva som senere fant veien over på nettet. Folk fikk smaken på en ny distribusjonsmodell, først musikk via Napster, senere alle typer innhold via Bittorrent og The Pirate Bay.

Leksikon

Wikipedia var tidlig ute med leksikon på nett. Antall artikler var lavt og kvaliteten dårlig. I dag er Wikipedia nærmest enerådende, med høy kvalitet og ditto antall artikler.

Bil

Elbilene har sakte men sikkert gjort sitt inntog i Norge, før det tok av med Tesla Model S. Rekkevidden er ikke på langt nær den kjøretøy med fossil forbrenning har, og det har vært en del trøbbel med elbilene. Men med tanke på at enkelte av de etablerte aktørene har finpusset sine produkter i over hundre år, klarer de nye seg godt.

Drosje

Uber har høstet uhorvelig mye kritikk, spesielt fra taxibransjen. Alle tenkelige argumenter har vært benyttet mot Uber, blant annet kvaliteten på bilene og kompetansen til sjåførene. Allikevel vinner Uber terreng.

Jeg kunne fortsatt med flere eksempler, men poenget bør være tydelig nok. Fra et faglig korrekt ståsted har de etablerte aktørene kanskje rett. Kundene, derimot, bryr seg ikke, noe historien ettertrykkelig viser. Tilgjengelighet og enkelhet trumfer ofte kvalitet, det er verdt å ha med seg for dem som utvikler produkter eller tjenester.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt