Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kvalitet er subjektivt

28.09.15

I hver eneste bransje som blir forstyrret av nye aktører, kommer kvalitet opp som tema. Etablerte aktører påpeker at kvaliteten på produktet den nye aktøren leverer er dårligere enn hva de etablerte aktørene leverer. Men hvem definerer egentlig hva som er god (nok) kvalitet?

Musikk og film

På 1990-tallet brant folk CD-er med musikk og filmer. Kvaliteten var elendig, men det var starten på hva som senere fant veien over på nettet. Folk fikk smaken på en ny distribusjonsmodell, først musikk via Napster, senere alle typer innhold via Bittorrent og The Pirate Bay.

Leksikon

Wikipedia var tidlig ute med leksikon på nett. Antall artikler var lavt og kvaliteten dårlig. I dag er Wikipedia nærmest enerådende, med høy kvalitet og ditto antall artikler.

Bil

Elbilene har sakte men sikkert gjort sitt inntog i Norge, før det tok av med Tesla Model S. Rekkevidden er ikke på langt nær den kjøretøy med fossil forbrenning har, og det har vært en del trøbbel med elbilene. Men med tanke på at enkelte av de etablerte aktørene har finpusset sine produkter i over hundre år, klarer de nye seg godt.

Drosje

Uber har høstet uhorvelig mye kritikk, spesielt fra taxibransjen. Alle tenkelige argumenter har vært benyttet mot Uber, blant annet kvaliteten på bilene og kompetansen til sjåførene. Allikevel vinner Uber terreng.

Jeg kunne fortsatt med flere eksempler, men poenget bør være tydelig nok. Fra et faglig korrekt ståsted har de etablerte aktørene kanskje rett. Kundene, derimot, bryr seg ikke, noe historien ettertrykkelig viser. Tilgjengelighet og enkelhet trumfer ofte kvalitet, det er verdt å ha med seg for dem som utvikler produkter eller tjenester.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler