Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

For alt vi har. Og alt vi er.

21.12.15

Forsvaret vil ha frie tøyler til å overvåke all datatrafikk til og fra Norge. Til Aftenposten sier etterretningssjef Kjell Grandhagen at

– Det er nok noen som har overdreven tro på hva en etterretningstjeneste er i stand til å gjøre

Grandhagen bør gjøre hjemmeleksa si, for han har åpenbart overdreven tro på hvilken nytte slik overvåking gir. Til sammenlikning kan det vanskelig hevdes at overvåkingen NSA har bedrevet har gitt åpenbare resultater. Vi skal ikke langt tilbake i tid for å finne et terrorangrep.

Videre blir Grandhagen sitert på at

[telekom- og internettindustrien] bør spørre seg selv om det er helt greit å være tilrettelegger for terrorkommunikasjon

Grandhagens påstår at alle vi som arbeider i tilknytning til internett er tilretteleggere for terror. Det er å generalisere. Han kunne like gjerne sagt at alle muslimer er terrorister. Eller at alle kristne må bære ansvaret for Anders Behring Breivik.

Forsvarets slagord er «For alt vi har. Og alt vi er». Grandhagen ser ikke ut til å ha forstått verken hva vi har (et sterkt personvern) eller hva vi er (en liberal rettsstat hvor vi ikke overvåker hverandre).

Det er bekymringsverdig at etterretningssjefen ikke forstår at han undergraver de verdiene han er satt til å beskytte. Heldigvis har vi politikere som vet bedre.

Foto: Forsvaret

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

 • Google Wifi lanseres i Norge i dag - Tek.no

  Mesh-nettverk har vært i vinden det siste året, men spesielt én aktør har glimret med sitt fravær i Norge så langt, nemlig Google. 

  Det blir det en endring på nå. Google melder at mesh-systemet Google Wifi er tilgjengelig i butikker fra og med i dag. 

 • The Beginner's Guide to IFTTT

  In our new series Getting It, we’ll give you all you need to know to get started with and excel at a wide range of technology, both on and offline. Here, we’re arming you with everything you need to know to master the world of IFTTT.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt