Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Koding i skolen

19.05.16

Koding, vanligvis kalt programmering, bør inn som obligatorisk fag i grunnskolen. Jeg argumenterer her for hvorfor.

Det finnes mange argumenter for hvorfor man har de fagene man har i grunnskolen. Det kan være som forberedelser for senere studier eller jobb, eller for å forstå samfunnet og naturen vi lever i. Med matte, fysikk og kjemi kan vi forstå naturen og med språk kan vi kommunisere. For å nevne noe.

Teknologien er overalt

Teknologi tar stadig større plass i samfunnet vårt. Nær sagt alt vi omgir oss med er styrt av teknologi, enten det er datamaskinen eller telefonen, men også stekeovnen, heisen, drillen og bilen. Det er også teknologi som benyttes for å administrere samfunnet vårt. Eksempelvis administreres valg med dataprogrammer, selv om ikke selve avstemmingen skjer elektronisk. Lovverket følges opp av Politiets datasystemer. (Selv om Politiet sliter litt med å iverksette endringer i lovverket på grunn av sine utdaterte datasystemer.)

Programmering bør inn som obligatorisk fag i grunnskolen. Ikke fordi alle nødvendigvis skal ende opp med å lage maskiner eller programvare, men for å forstå det som allerede utgjør en viktig del av samfunnet. Og skal Norge henge med i den teknologiske utviklingen også etter oljen, bør vi allerede nå lære kommende generasjoner å forstå teknologien som både benyttes i samfunnet vårt og som vi omgir oss med til daglig.

Det snakkes mye om programmering i skolen. Teknologi handler ikke bare om programmering, men om hvordan programvare og maskinvare utfyller hverandre, og hvordan disse understøtter behovene til dem som bruker dem. Å forstå hvordan en datamaskin er bygget opp og hvordan man styrer den med programvare. Å leke med elektronikkomponenter og eksperimentere med programvare for å styre dem.

Programmering trenger ikke være vanskelig

Hvis du som leser dette ikke kan programmere, er sannsynligheten stor for at du tenker at programmering er komplisert og kanskje ikke noe barn bør lære. I så fall tar du feil. Programmering spenner fra banal logikk til det ekstremt kompliserte. Kodeklubben har noen gode eksempler på dette spennet. I enkelte tilfeller handler det ikke en gang om å programmere, men om å forstå logikken: «Hvis dette inntreffer, så skal dette skje. Hvis ikke skal noe annet skje.» Og så videre.

I disse dager snakkes det mye om omstilling. Olje og gass, vår tradisjonelle primærnæring, blir ikke like viktig i fremtiden som det har vært så langt. I stedet for å utdanne mennesker til å hente olje opp fra havbunnen, bør denne omstillingen starte allerede med grunnleggende teknologiforståelse som obligatorisk fag allerede i grunnskolen. Da sikrer vi i større grad at vi ikke bare forblir teknologikonsumenter, men i fremtiden også kan videreutvikle et næringsliv som teknologiprodusenter her i Norge.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler