Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

ice.net

08.07.16

Den mobile bredbåndsleverandøren Ice har tidligere hatt rykte på seg for å ha treg tjeneste og dårlig kundeservice. De siste par årene har de jobbet med å forbedre begge deler. Har de lykkes?

Jeg har tidligere skrevet om hvordan man skaffer seg tilgang til internett på hytta, en sak som både er mye lest og mye delt. Nå har vi byttet leverandør, fra Telenor til ice.net (Ice), og her leser du om erfaringene med å bytte og med Ice som leverandør.

Hvorfor vi bytter

Telenor har levert en helt grei tjeneste. De har rotet en del med faktureringen, men det tekniske har vært stabilt. Vi bytter på grunn av liten datamengde sammenliknet med tilsvarende pris hos konkurrentene, i tillegg til begrensningene i opp- og nedlastingshastigheten.

Før man bytter

Før man ukritisk bytter leverandør er det et par ting man bør tenke på:

  • Hvordan er dekningen med ny leverandør? Leverandørene opererer med dekningskart hvor du kan sjekke den teoretiske dekningen der du ha tilgang.
  • Kjenner du noen i nærheten som bruker leverandøren du vil bytte til? Andres erfaringer teller mer enn leverandørenes selvskryt. (Takk, Magnus!)
  • Les vilkårene til den nye leverandøren. Det er bedre å gjøre det på forhånd enn å gjøre det dersom du opplever trøbbel og vil ut av avtalen. Kan du leve med den lille skriften?
  • Sett opp et regnestykke. Hva betaler du for gammel leverandør? Vi kjøpte rett som det var ekstra datapakker fra Telenor. For summen av disse og abonnement, får du kanskje et bedre abonnement hos en annen leverandør?
  • Sjekk priser på tilleggstjenester. Hva betaler du for ekstra data? Er det gebyr for papirfaktura? Sjekk at det ikke er noe du finner urimelig.

Oppsigelse av eksisterende leverandør

Akkurat som du gjør en vurdering av ny leverandør, bør du også vente med å si opp avtalen hos den eksisterende leverandøren til du har sjekket følgende:

  • Vent med å si opp eksisterende leverandør til alt fungerer med den nye. Kan hende er det noe som fusker eller dekningen er dårlig. Det koster lite å vente en måned eller to før du brenner brua.
  • Hva trenger du å returnere av utstyr til eksisterende leverandør? Må du returnere bredbåndsruteren og tilhørende utstyr?
  • Er det bindingstid hos eksisterende er det ingen grunn til å bestille hos ny leverandør før bindingstiden er utløpt.

Førsteinntrykket med ice.net

Handleprosessen er enkel. Du velger abonnement og hvilket utstyr du trenger. Vi valgte det Ice kaller «Smartrouter», det vil si en ruter som primært skal stå fast på hytta. Vi valgte et abonnement med 15 GB data. Man betaler på stedet for ruter og frakt og plukker opp utstyret på postkontoret et par dager senere. Faktura for selve abonnementet kommer separat. Sørg for at du får dette per e-post for å unngå fakturagebyr.

Ice har som nevnt arbeidet med å forbedre sin tjeneste. Som en del av dette har de blant annet fått hjelp av Snøhetta, noe som synes både på produktet og emballasjen. Noen finner det kanskje snålt å bruke penger på slikt, men det har en verdi både i form av økt brukervennlighet og følelsen av å ha fått et gjennomarbeidet produkt.

Innholdet i esken er forbilledlig enkelt. Ruteren, antenner, strømadapter og brukerveiledning. Du skrur på antennene og kobler til strømmen, så er alt oppe og stå. Deretter kobler du til det trådløse nettverket ruteren har laget. Informasjon om dette står på undersiden av ruteren. Navn på nettverk, brukernavn og passord endrer du enkelt senere, hvis du ønsker. Hvis ikke trenger du ikke gjøre noe som helst.

Skulle du derimot logge inn i ruteren for å endre noen av innstillingene, er brukergrensesnittet rimelig selvforklarende. Det er ikke vakkert, men det er har den funksjonaliteten man trenger og menyvalgene finnes der man forventer dem.

Hastigheter

Så til det mest spennende og avgjørende: fungerer det, og hvilke hastigheter får man? Ruteren har et sett lysdioder på forsiden som både viser hvilken signalstyrke man har, men også hvilket frekvensbånd ruteren benytter. Å vite dette har liten praktisk betydning, men det kan være greit å vite hva man kan forvente av hastigheter. Eksempelvis har frekvensbåndet 800 MHz høyere hastighet men dårligere dekning enn til sammenlikning 450 MHz. Ruteren kan operere på fire frekvensbånd; 450, 800, 1800 og 2600.

Hjemme i Oslo kobler ruteren seg til frekvensbåndet på 800 MHz og viser en dekning på 4 av 5. Det er bra. Første hastighetstest hjemme kjøres mot SpeedOf.Me og gir 60 mbit/s ned og 15 mbit/s opp. Til sammenlikning har vi hjemme en fiberlinje på 60/60 mbit/s som gir ca. 50 mbit/s både opp og ned med tilsvarende test. Ice leverer nedlastingshastighet bedre enn fiberen, og det over trådløs forbindelse.

Ice hos speedof.me

Uansett, ruteren skal stå på hytta. Ruteren pakkes ned igjen og tas med til fjells. Her settes den opp på hemsen, hvor det er best dekning. Til sammenlikning er telefondekningen på hytta så dårlig at det knapt er mulig å ta en telefonsamtale innendørs.

Telenor leverte her helt ålreit hastighet ned, mens opp gikk det tregt. I følge abonnementet vi har skal vi få inntil 10 mbit/s ned og inntil 6mbit/s opp. I praksis fikk vi 10 mbit/s ned, mens opp var det sørgelige 0,7 mbit/s. Når man har overvåkningskamera som er båndbreddeintensive også opp, er dette ubrukelig og en av årsakene til at vi bytter.

Telenor mobilt bredbånd hos speedof.me

Så det interessante: hvilke hastigheter får vi på hytta? Etter at ruteren er montert, viser dekningen 3 av 5 og fortsatt koblet til frekvensbåndet på 800 MHz. Det er bra. Første test viser nesten 17 mbit/s ned og drøye 11 mbit/s opp. Jeg er fornøyd.

Ice hos speedof.me

Samtidig skal det legges til at når dette skrives er det torsdag og hverdag en gang etter påske. Periodene hvor det er mange kunder som bruker nettet, som jul, påske og sommerferie, vet vi lite om ennå. Vi har testet i helgene med godt resultat, men periodene med stor belastning får jeg komme tilbake til. Hastigheten er bra nå, så oppdaterer jeg saken etter lengre tids bruk.

Så, hvis jeg skal oppsummere med en visuell sammenlikning, ser det slik ut:

Sammenlikning Telenor og Ice

Men igjen, Telenors nedlastingshastighet er som avtalt i abonnementet. Opplastingshastigheten, derimot, er en tiendedel av hva de selv anslår. Til sammenlikning lover Ice inntil 50 mbit/s ned og 20 mbit/s opp.

I bruk

Et vesentlig punkt er om ruteren vil fungere problemfritt med resten av utstyret på hytta. Vi har en egen ruter som alt utstyret er koblet til, og som sørger for trådløse nett i hytta. Derfor var det kun å nappe ut Telenor-boksen og bytte den med Ice-boksen, uten å gjøre oppsett av trådløse nett helt på nytt. Det trådløse nettet i Ice-boksen ble skrudd av.

Ellers ser ruteren så langt ut til å fungere bra, også med EOP-enhetene vi har. I motsetning til med Telenors ruter, dukker enheter tilkoblet med EOP faktisk opp i listen over tilkoblede enheter i Ice-ruteren.

Kundeservice

Ingen test er komplett før man har testet kundeservice. Jeg hadde et spørsmål om faktura, så jeg tenkte det kunne være greit å ringe først. Hvor lang tid tar det egentlig å få snakke med et menneske hos Ice? Ingen anelse, jeg ga opp etter 30 minutter. Derimot svarer de raskt på Facebook. Det er selvfølgelig bra, men man må nå dem på telefon, for eksempel dersom nettet er nede.

Første faktura

Det er når den første fakturaen kommer at det kiler i magen. Har de fått alt riktig? Til sammenlikning sendte Telenor meg de tre første fakturaene til en adresse jeg flyttet fra fem år tidligere, og som var en annen enn den jeg hadde oppgitt i bestillingen, før de sperret abonnementet og sendte fakturaene til inkasso. Det tok meg et halvt år å rydde opp hos både inkassoselskap og Telenor.

Uansett, dette handler om Ice. Etter bestilling fikk jeg først en e-post som forklarte hva som ville stå i første faktura. Det er bra. En faktura avstedkommer alltid noen spørsmål. Første faktura kom deretter per e-post. Ice fakturerer forskuddsvis per måned. Fakturaen var oversiktlig og viste hva jeg allerede hadde betalt for ruter og frakt, samt abonnement og rabatt. Da var det bare å puste med magen igjen.

Konklusjon

Bestillingsprosessen er enkel og problemfri. Førsteinntrykket når man åpner esken er bra og alt er satt opp for deg, med mindre du ønsker å justere på ting selv. Hastigheten opp og ned er ikke helt slik Ice selv beskriver det på sine sider, men helt i henhold til mine forventninger i et område hvor telefondekningen er nesten fraværende. Faktureringen fungerte fra første faktura og kundeservice får du best via Facebook. Telefon er det bare å gi opp.

Så vidt jeg kan bedømme har Ice lykkes i å re-etablere seg i markedet som en seriøs leverandør av mobile bredbåndstjenester. Detaljene man kan sette fingeren på er langt mindre enn dem jeg fant hos Telenor. Har du tidligere vurdert Ice, kan dette være en anledning til å vurdere dem på nytt.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler