Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Outsourcing

31.10.16

Nylig ble det kjent at en manuell feil stanset produksjonen ved Statoils anlegg på Mongstad. Feilen skjedde hos en av underleverandørene Statoil benytter i India.

I de fleste artikler og kommentarer jeg har lest om saken, peker mange på problemer med outsourcing. At det å sette ut arbeidet med driftskritiske produksjonssystemer IT-systemer reduserer sikkerheten. Jeg har ikke her tenkt å ta stilling til fordeler eller ulemper med outsourcing. Jeg vil heller peke på at outsourcing i seg selv ikke er rotårsaken problemer av den typen Statoil opplevde.

Outsourcing er en beslutning. Det samme er måten man velger å bygge opp systemene sine på. I denne saken ligger ansvaret hos Statoil i Norge. Velger man å la driftskritiske produksjonssystemer være avhengige av manuell håndtering i så stor grad som man får inntrykk av i media, så innebærer dette en risiko. Og velger man å outsource dette valget til underleverandøren, så er det også en risiko. Men ansvaret ligger fortsatt igjen her hjemme.

Statoil kunne valgt å ikke outsource driften av driftskritiske produksjonssystemer. De kunne valgt å ta hånd om det selv, her hjemme. De kunne valgt å automatisere systemene sine i større grad, for å redusere manuelle feil.

Problemene bunner ut i valg man har tatt her hjemme, ikke outsourcingen i seg selv. Og er det underleverandøren som tar disse valgene, ja, så er det også et valg man har tatt.

Foto: «Mongstad» av Tøssekaien lisensiert under CC BY SA 2.0.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt