Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Outsourcing

31.10.16

Nylig ble det kjent at en manuell feil stanset produksjonen ved Statoils anlegg på Mongstad. Feilen skjedde hos en av underleverandørene Statoil benytter i India.

I de fleste artikler og kommentarer jeg har lest om saken, peker mange på problemer med outsourcing. At det å sette ut arbeidet med driftskritiske produksjonssystemer IT-systemer reduserer sikkerheten. Jeg har ikke her tenkt å ta stilling til fordeler eller ulemper med outsourcing. Jeg vil heller peke på at outsourcing i seg selv ikke er rotårsaken problemer av den typen Statoil opplevde.

Outsourcing er en beslutning. Det samme er måten man velger å bygge opp systemene sine på. I denne saken ligger ansvaret hos Statoil i Norge. Velger man å la driftskritiske produksjonssystemer være avhengige av manuell håndtering i så stor grad som man får inntrykk av i media, så innebærer dette en risiko. Og velger man å outsource dette valget til underleverandøren, så er det også en risiko. Men ansvaret ligger fortsatt igjen her hjemme.

Statoil kunne valgt å ikke outsource driften av driftskritiske produksjonssystemer. De kunne valgt å ta hånd om det selv, her hjemme. De kunne valgt å automatisere systemene sine i større grad, for å redusere manuelle feil.

Problemene bunner ut i valg man har tatt her hjemme, ikke outsourcingen i seg selv. Og er det underleverandøren som tar disse valgene, ja, så er det også et valg man har tatt.

Foto: «Mongstad» av Tøssekaien lisensiert under CC BY SA 2.0.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Teknologiledelse

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler