Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Endelig helg (2016-45)

11.11.16

Denne uken

 1. Teknologitrender for november 2016
 2. De som vokter internett
 3. Gründere tar et oppgjør med norsk politikk
 4. NAV-ansatte snoker i dine opplysninger
 5. Blir Norge irrelevante i den digitale transformasjonen?

1. Teknologitrender for november 2016

ThoughtWorks er velkjent for sin teknologiradar som tar for seg hvilke teknologitrender du bør adoptere, beholde eller forkaste innen kategoriene teknikker, verktøy, plattformer og språk og rammeverk. En fin indikator for å se om det du driver med er hot or not. Radaren oppdateres jevnlig.

Les hos ThoughtWorks

2. De som vokter internett

Sikkerheten til internett er i hendene på 14 personer i form av syv kryptografiske nøkkelpar. Har du kontroll på disse, vil du kunne omdirigere trafikken på nettet. NRK har en utmerket artikkel som beskriver de mest sentrale komponentene på internett og hvordan de beskyttes mot stadig nye trusler.

Les hos NRK

3. Gründere tar et oppgjør med norsk politikk

I et nytt manifest tar flere av gründere til orde for å bruke to prosent av oljefondet på oppstartsbedrifter, samt opprette et superfond på ti milliarder kroner. Jeg er usikker på hvorvidt en slik pengebruk vil de nødvendige samfunnsmessige gevinstene vi trenger, men jeg er helt enig i at dagens politikk ikke er rustet for det grønne skiftet og nødvendig omstilling av arbeidsplasser.

Les hos Dagens Næringsliv

4. NAV-ansatte snoker i dine opplysninger

NAV-ansatte snoker på seg selv, kjendiser, familie og venner, viser en ny rapport. De besitter tilgang til store mengder data og bekrefter tidligere påstander om at innsamlede data misbrukes til andre formål enn hva de var tiltenkt.

Les hos NRK

5. Blir Norge irrelevante i den digitale transformasjonen?

Våre folkevalgte har fortsatt ikke tatt inn over seg smellen i oljebransjen og at oljen nå er i ferd med å bli så upopulær og lite lønnsom at vi raskt bør finne andre måter å finansiere velferdsstaten på. I en kronikk i Aftenposten peker Frode Eilertsen på at vi er i ferd med å gjøre oss selv irrelevante i transformasjonen som skjer i bransje etter bransje.

Les hos Aftenposten

Hva er «endelig helg»?

«Endelig helg» er en artikkelserie hvor Martin deler artikler han har lest den siste uken, slik at du har noe å kose deg med gjennom helgen. Artiklene handler for det vesentligste om teknologi og teknologiledelse, men unntak forekommer. Legg igjen din e-postadresse under, så får du «endelig helg» rett i innboksen.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt