Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Insourcing

14.11.16

Nylig skrev jeg om outsourcing — å flytte arbeidsoppgaver ut av landet for å få dem gjennomført i lavkostland til en latterlig billig penge. Finnes det et alternativ? Og kan det kombineres med outsourcing?

IT-bransjen har tilsynelatende hatt et ganske ensidig fokus på outsourcing. Imidlertid ser det ut til at trenden, etter egne empiriske observasjoner, er i ferd med å blir mer nyansert. I dag ser vi stadig flere som har et bevisst forhold til hva man outsourcer og hva man beholder her hjemme — insourcer.

Hva er ditt fabrikkgulv?

I The Wall Street Journal skriver Gene Kim at

IT is the factory floor of this century, and not just for manufacturing companies. IT is increasingly how all businesses acquire customers and deliver value to them.

IT har tidligere vært en nødvendighet for å understøtte forretningen. I dag er IT selve forretningen, eller som sitatet påpeker, både fabrikkgulvet og måten leverer tjenester til sine kunder.

Når var du sist i banken? Nettbanken har blitt ditt eneste kontaktpunkt med banken, altså er IT det aller viktigste de har for å levere sine tjenester til deg. I et slikt eksempel er det for meg åpenbart at banken bør ha sine utviklere tett knyttet til forretningen. Det gir bedre forretningsforståelse for dem som lager løsningene, kortere time-to-market og redusert byråkrati i form av mindre dokumentasjon som må utveksles. Du trenger ikke nødvendigvis ha (alle) utviklerne ansatt selv, det fungerer fint med innleide konsulenter, det viktige er at man sitter sammen.

Dette har jeg skrevet om nylig, i en artikkel om det å være selvforsynt med kompetanse.

Kritisk vs. ukritisk

Samtidig finnes det også mindre forretningskritiske løsninger, hvor endringer ikke forekommer like hyppig, eller at det ikke er viktig å få endringer utført raskt. I slike tilfeller kan outsourcing ha noe for seg.

Skal du outsource eller insource?

Det kan være penger å spare på outsourcing. Spørsmålet er om pengene du sparer allikevel koster deg dyrt i lengden.

Det viktige er ikke å foreta en strategisk beslutning for deretter å velge det ene eller det andre, men å vite hva man skal velge når.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die Teknologiledelse

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler