Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Insourcing

14.11.16

Nylig skrev jeg om outsourcing — å flytte arbeidsoppgaver ut av landet for å få dem gjennomført i lavkostland til en latterlig billig penge. Finnes det et alternativ? Og kan det kombineres med outsourcing?

IT-bransjen har tilsynelatende hatt et ganske ensidig fokus på outsourcing. Imidlertid ser det ut til at trenden, etter egne empiriske observasjoner, er i ferd med å blir mer nyansert. I dag ser vi stadig flere som har et bevisst forhold til hva man outsourcer og hva man beholder her hjemme — insourcer.

Hva er ditt fabrikkgulv?

I The Wall Street Journal skriver Gene Kim at

IT is the factory floor of this century, and not just for manufacturing companies. IT is increasingly how all businesses acquire customers and deliver value to them.

IT har tidligere vært en nødvendighet for å understøtte forretningen. I dag er IT selve forretningen, eller som sitatet påpeker, både fabrikkgulvet og måten leverer tjenester til sine kunder.

Når var du sist i banken? Nettbanken har blitt ditt eneste kontaktpunkt med banken, altså er IT det aller viktigste de har for å levere sine tjenester til deg. I et slikt eksempel er det for meg åpenbart at banken bør ha sine utviklere tett knyttet til forretningen. Det gir bedre forretningsforståelse for dem som lager løsningene, kortere time-to-market og redusert byråkrati i form av mindre dokumentasjon som må utveksles. Du trenger ikke nødvendigvis ha (alle) utviklerne ansatt selv, det fungerer fint med innleide konsulenter, det viktige er at man sitter sammen.

Dette har jeg skrevet om nylig, i en artikkel om det å være selvforsynt med kompetanse.

Kritisk vs. ukritisk

Samtidig finnes det også mindre forretningskritiske løsninger, hvor endringer ikke forekommer like hyppig, eller at det ikke er viktig å få endringer utført raskt. I slike tilfeller kan outsourcing ha noe for seg.

Skal du outsource eller insource?

Det kan være penger å spare på outsourcing. Spørsmålet er om pengene du sparer allikevel koster deg dyrt i lengden.

Det viktige er ikke å foreta en strategisk beslutning for deretter å velge det ene eller det andre, men å vite hva man skal velge når.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt