Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Endelig helg (2016-46)

18.11.16

Denne uken

  1. Nytt verktøy henter data ut av låste maskiner Sikkerhet
  2. Orm i taklampa Sikkerhet
  3. USA-valget: De falske nyhetenes gjennombrudd Politikk
  4. Hva vet bilen og bilprodusenten om deg? Personvern
  5. Teknologi er den nye oljen, bokstavelig talt

1. Nytt verktøy henter data ut av låste maskiner

Verktøyet «PoisonTap» er en liten Raspberry Pi Zero til $5 som kan hente ut data fra maskinen din, selv når den er låst. Eksempelet viser at individuelle sårbarheter misbrukes i kombinasjon med andre sårbarheter, som i sum danner en alvorlig trussel.

Les hos Ars Technica

2. Orm i taklampa

«Smarte» internettilkoblede enheter utgjør en av de større sikkerhettruslene mot både dagens og fremtidens internett, noe jeg skrev om tidligere denne uken. Denne artikkelen viser hvordan forskere har klart å ta over «smarte» lyspærer og infisere dem med en orm på en måte som gjør at ormen sprer seg videre.

Les hos Boing Boing

3. USA-valget: De falske nyhetenes gjennombrudd

Selv om vi ikke vet nøyaktig hvordan de fungerer, er det en etablert sannhet at Facebooks algoritmer premierer innhold som får oppmerksomhet. Enten i form av likes, kommentarer eller delinger. Har Facebooks algoritmer gitt næring til motsetninger og spredd løgner?

Les hos NRKbeta

4. Hva vet bilen og bilprodusenten om deg?

Kjøpt ny bil? Den kan samle mer informasjon om kjøringen din enn du kanskje liker. Om du bråbremser eller tråkker hardt på gassen. NAF frykter opplysningene skal bli misbrukt.

Les hos NRK

5. Teknologi er den nye oljen, bokstavelig talt

For fem år siden bestod verdens fem største selskaper av tre oljeselskaper, en bank og et teknologiselskap. I dag består topplisten utelukkende av teknologiselskaper. Kan man si at teknologi er den nye oljen? Og i så fall, hva skal Norge leve av når oljen tar slutt eller blir upopulær? Kan hende vi bør få fortgang i bedre vilkår for det å starte selskaper i Norge?

Les hos Aftenposten

Hva er «endelig helg»?

«Endelig helg» er en artikkelserie hvor Martin deler artikler han har lest den siste uken, slik at du har noe å kose deg med gjennom helgen. Artiklene handler for det vesentligste om teknologi og teknologiledelse, men unntak forekommer. Legg igjen din e-postadresse under, så får du «endelig helg» rett i innboksen.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Endelig helg

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler