Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Endelig helg (2016-46)

18.11.16

Denne uken

 1. Nytt verktøy henter data ut av låste maskiner Sikkerhet
 2. Orm i taklampa Sikkerhet
 3. USA-valget: De falske nyhetenes gjennombrudd Politikk
 4. Hva vet bilen og bilprodusenten om deg? Personvern
 5. Teknologi er den nye oljen, bokstavelig talt

1. Nytt verktøy henter data ut av låste maskiner

Verktøyet «PoisonTap» er en liten Raspberry Pi Zero til $5 som kan hente ut data fra maskinen din, selv når den er låst. Eksempelet viser at individuelle sårbarheter misbrukes i kombinasjon med andre sårbarheter, som i sum danner en alvorlig trussel.

Les hos Ars Technica

2. Orm i taklampa

«Smarte» internettilkoblede enheter utgjør en av de større sikkerhettruslene mot både dagens og fremtidens internett, noe jeg skrev om tidligere denne uken. Denne artikkelen viser hvordan forskere har klart å ta over «smarte» lyspærer og infisere dem med en orm på en måte som gjør at ormen sprer seg videre.

Les hos Boing Boing

3. USA-valget: De falske nyhetenes gjennombrudd

Selv om vi ikke vet nøyaktig hvordan de fungerer, er det en etablert sannhet at Facebooks algoritmer premierer innhold som får oppmerksomhet. Enten i form av likes, kommentarer eller delinger. Har Facebooks algoritmer gitt næring til motsetninger og spredd løgner?

Les hos NRKbeta

4. Hva vet bilen og bilprodusenten om deg?

Kjøpt ny bil? Den kan samle mer informasjon om kjøringen din enn du kanskje liker. Om du bråbremser eller tråkker hardt på gassen. NAF frykter opplysningene skal bli misbrukt.

Les hos NRK

5. Teknologi er den nye oljen, bokstavelig talt

For fem år siden bestod verdens fem største selskaper av tre oljeselskaper, en bank og et teknologiselskap. I dag består topplisten utelukkende av teknologiselskaper. Kan man si at teknologi er den nye oljen? Og i så fall, hva skal Norge leve av når oljen tar slutt eller blir upopulær? Kan hende vi bør få fortgang i bedre vilkår for det å starte selskaper i Norge?

Les hos Aftenposten

Hva er «endelig helg»?

«Endelig helg» er en artikkelserie hvor Martin deler artikler han har lest den siste uken, slik at du har noe å kose deg med gjennom helgen. Artiklene handler for det vesentligste om teknologi og teknologiledelse, men unntak forekommer. Legg igjen din e-postadresse under, så får du «endelig helg» rett i innboksen.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt