Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Virksomhetsarkitekter

21.03.17

Virksomhetsarkitekt er en rolle de fleste som arbeider med teknologi kjenner til. Denne rollen skal, svært enkelt forklart, fungere som bindeleddet mellom forretningsmennesker på den ene siden og utviklere på den andre.

Så en liten hemmelighet: vi har ingen virksomhetsarkitekter der jeg jobber.

Årsaken er enkel. Alt for ofte har jeg sett virksomhetsarkitekten fungere som en slags hviskelek mellom de som stiller kravene til det som skal lages og dem som faktisk lager det. Jeg har sett metervis med flytdiagrammer og arkitekturskisser og kravspesifikasjoner tegninger som ble utdatert allerede før de ble ferdige. Resultatet er at utviklerne ikke får den fulle forståelsen av hva som skal lages og hvorfor, og at forretningsfolkene ikke forstår hvordan det lages.

Jeg føler at jeg er berettiget til å si at virksomhetsarkitektens rolle er overvurdert, fordi jeg har selv vært en og jeg har arbeidet med mange andre.

For en utvikler er det viktig å forstå hva som skal lages og hvorfor, fordi det vil påvirke den endelige løsningen. En ting er å lese i et punkt i kravspesifikasjonen at løsningen som skal lages skal håndtere 150 innlogginger i sekundet. En annen ting er å bli forklart at den dagen selvangivelsen tilgjengeliggjøres, så skal løsningen takle alle som logger inn samtidig. Dette er nyansen som gir perspektiv på det som lages, og som gjør at utvikleren har dette scenariet i bakhodet.

For en forretningsperson er det viktig å forstå hvordan løsningene lages. Ikke at man trenger å forstå verken koden eller rammeverkene eller verktøyene, men å forstå hvilke muligheter og begrensninger teknologien gir.

Det betyr imidlertid ikke at arbeidet som virksomhetsarkitekten utfører er unødvendig. Det er rollen i seg selv og omfanget av arbeidet jeg er kritisk til. Gode utviklere som sitter tett på forretningen har ikke noe problem med å forstå det forretningskritiske i det som lages. Og de er fint i stand til å ta totalansvaret for arkitekturen.

Når jeg har diskutert dette med andre mennesker fra andre bedrifter, har jeg av og til blitt møtt med himlende øyne. Som om virksomhetsarkitekten er en gudegitt rolle som ikke kan unnværes. «Hvordan skal du klare deg uten?» får jeg ofte spørsmål om. «Jeg har gode utviklere. Men det har kanskje ikke du?» pleier min replikk å være, med glimt i øyet. Hvorpå jeg gjerne følger opp med «Hvilken verdi tilfører virksomhetsarkitekten til forretningen din?»

Hvis ikke du selv klarer å svare på spørsmålet, bør du kanskje vurdere viktigheten av denne rollen.

Jeg har også blitt møtt med forståelse for forklaringen. Jeg har snakket med bedrifter som nå prøver ut dette i mindre omfang, for å se om man får det til og fungere og forhåpentligvis også får bedre kvalitet og mer verdi i det som lages.

Poenget er ikke å ta livet av rollen, men å ha et bevisst forhold til om man trenger den, for det bør på ingen måte være gitt.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Teknologiledelse

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler