Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fremtidens bil er ikke et hatobjekt

24.04.17

I all sin miljøiver er det mange som taler for et bilfritt samfunn, eller i det minste bilfrie bysentrum. Spørsmålet er om vi gjør oss selv en bjørnetjeneste når vi gjør bilen til et hatobjekt.

Uavhengig av transportmiddel vil det personlige transportbehovet stort sett være det samme. Du har alltid behov for å komme deg et sted, og dette behovet vil aldri kunne la seg presse fullstendig inn i noen bestemte transportmidler. Det passer ikke alltid med kollektivtransport og sykkel blir for langt og upraktisk.

Det er ikke slik at jeg vil ha bilen, slik vi kjenner den i dag, inn i byen. Den tar opp plass og den forurenser. Fremtidens bil, derimot, ser ikke nødvendigvis ut som en bil og det er kanskje ikke like mange av den som før.

I dag skjer teknologiutviklingen på bilfronten langt raskere enn for bare et par år siden. Selvkjørende biler i min levetid er ikke lenger en utopi. Dermed trenger ikke en bil å være like stor og jeg trenger heller ikke eie den selv. Kan hende er den bare en liten elektrisk kapsel, med plass til én eller to personer. Den kommer når jeg trenger den og ellers kjører den rundt på andre. Waymo fra Google har allerede prototyper på dette.

Dette må vi i en eller annen form legge til rette for, for det kommer uansett. Tilrettelegging kan sørge for et raskere skifte til mer miljøvennlig drivstoff og til modeller hvor man kanskje ikke eier egen bil, og dermed trenger bilen å ta opp mindre plass i samfunnet enn den gjør i dag.

Foto: Waymo

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt