Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fremtidens bil er ikke et hatobjekt

24.04.17

I all sin miljøiver er det mange som taler for et bilfritt samfunn, eller i det minste bilfrie bysentrum. Spørsmålet er om vi gjør oss selv en bjørnetjeneste når vi gjør bilen til et hatobjekt.

Uavhengig av transportmiddel vil det personlige transportbehovet stort sett være det samme. Du har alltid behov for å komme deg et sted, og dette behovet vil aldri kunne la seg presse fullstendig inn i noen bestemte transportmidler. Det passer ikke alltid med kollektivtransport og sykkel blir for langt og upraktisk.

Det er ikke slik at jeg vil ha bilen, slik vi kjenner den i dag, inn i byen. Den tar opp plass og den forurenser. Fremtidens bil, derimot, ser ikke nødvendigvis ut som en bil og det er kanskje ikke like mange av den som før.

I dag skjer teknologiutviklingen på bilfronten langt raskere enn for bare et par år siden. Selvkjørende biler i min levetid er ikke lenger en utopi. Dermed trenger ikke en bil å være like stor og jeg trenger heller ikke eie den selv. Kan hende er den bare en liten elektrisk kapsel, med plass til én eller to personer. Den kommer når jeg trenger den og ellers kjører den rundt på andre. Waymo fra Google har allerede prototyper på dette.

Dette må vi i en eller annen form legge til rette for, for det kommer uansett. Tilrettelegging kan sørge for et raskere skifte til mer miljøvennlig drivstoff og til modeller hvor man kanskje ikke eier egen bil, og dermed trenger bilen å ta opp mindre plass i samfunnet enn den gjør i dag.

Foto: Waymo

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die Miljø På farten Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler