Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Endelig helg (2017-24)

16.06.17

Denne helgen

 1. Hvordan tjener teknologigigantene penger? Programvare
 2. Hvordan bygge en digital leveranseplattform? Teknologiledelse
 3. Kom i gang med kryptovaluta Disrupt or die
 4. Opera-grunnlegger om personvern Personvern
 5. Økologisk mat er en krise for miljøet Miljø

1. Hvordan tjener teknologigigantene penger?

Hvordan tjener de store selskapene Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon og Facebook penger? For deg som konsument kan det være greit å vite, for å forstå om du betaler produktet (Apple, Amazon, Microsoft) eller om det er du som er produktet (Google, Facebook).

Les hos Visual Capitalist

2. Hvordan bygge en digital leveranseplattform?

I 2017 er digitale tjenester den viktigste leveranseplattformen uansett bransje, enten du er bank og driver nettbank eller pizza-sjappe og tar bestillinger på nett. Hvordan bygger man en digital leveranseplattform anno 2017?

Les hos ThoughtWorks

3. Kom i gang med kryptovaluta

Dette er ikke en artikkel, men en lenke til en bank hvor du kan kjøpe og selge kryptovaluta. Du har sikkert hørt om Bitcoin. Kanskje også Etherum og Litecoin. Coinbase er et fint sted å starte. Skandiabanken har eksperimentell støtte for Coinbase.

Les hos Coinbase

4. Opera-grunnlegger om personvern

Tidligere Opera-sjef Jon von Tetzchner er ikke nådig mot Google og Facebooks sporing på nett, og om politikeres manglende forståelse for personvern og privatliv.

Les hos WIRED

5. Økologisk mat er en krise for miljøet

Økologisk mat krever større areal og slipper dermed ut mer CO2 enn konvensjonelt dyrket mat. Husk å lese forskningsrapporten bak artikkelen.

Les hos Avisa Nordland

Hva er «endelig helg»?

«Endelig helg» er en artikkelserie hvor Martin deler artikler han har lest den siste uken, slik at du har noe å kose deg med gjennom helgen. Artiklene handler for det vesentligste om teknologi og teknologiledelse, men unntak forekommer. Legg igjen din e-postadresse under, så får du «endelig helg» rett i innboksen.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt