Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Endelig helg (2017-24)

16.06.17

Denne helgen

 1. Hvordan tjener teknologigigantene penger? Programvare
 2. Hvordan bygge en digital leveranseplattform? Teknologiledelse
 3. Kom i gang med kryptovaluta Disrupt or die
 4. Opera-grunnlegger om personvern Personvern
 5. Økologisk mat er en krise for miljøet Miljø

1. Hvordan tjener teknologigigantene penger?

Hvordan tjener de store selskapene Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon og Facebook penger? For deg som konsument kan det være greit å vite, for å forstå om du betaler produktet (Apple, Amazon, Microsoft) eller om det er du som er produktet (Google, Facebook).

Les hos Visual Capitalist

2. Hvordan bygge en digital leveranseplattform?

I 2017 er digitale tjenester den viktigste leveranseplattformen uansett bransje, enten du er bank og driver nettbank eller pizza-sjappe og tar bestillinger på nett. Hvordan bygger man en digital leveranseplattform anno 2017?

Les hos ThoughtWorks

3. Kom i gang med kryptovaluta

Dette er ikke en artikkel, men en lenke til en bank hvor du kan kjøpe og selge kryptovaluta. Du har sikkert hørt om Bitcoin. Kanskje også Etherum og Litecoin. Coinbase er et fint sted å starte. Skandiabanken har eksperimentell støtte for Coinbase.

Les hos Coinbase

4. Opera-grunnlegger om personvern

Tidligere Opera-sjef Jon von Tetzchner er ikke nådig mot Google og Facebooks sporing på nett, og om politikeres manglende forståelse for personvern og privatliv.

Les hos WIRED

5. Økologisk mat er en krise for miljøet

Økologisk mat krever større areal og slipper dermed ut mer CO2 enn konvensjonelt dyrket mat. Husk å lese forskningsrapporten bak artikkelen.

Les hos Avisa Nordland

Hva er «endelig helg»?

«Endelig helg» er en artikkelserie hvor Martin deler artikler han har lest den siste uken, slik at du har noe å kose deg med gjennom helgen. Artiklene handler for det vesentligste om teknologi og teknologiledelse, men unntak forekommer. Legg igjen din e-postadresse under, så får du «endelig helg» rett i innboksen.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt