Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva er digitalisering?

06.12.17

Få begreper har blitt så tomt for mening i løpet av de siste par årene som «digitalisering». Her er hva jeg legger i det.

Det første handler om å gjøre noe digitalt som tidligere ble gjort fysisk. Gå i banken. Handle dagligvarer. Lese aviser. Handle bøker. Man slutter å gjøre noe fysisk for å gjøre det kun digitalt.

Det andre handler om å gjøre noe fysisk og digitalt i kombinasjon, der det fysiske er uunngåelig. Skru på lyset i stua. Se temperaturen på hytta. Kjøre bilen ut av garasjen. Lytte til musikk. Ta temperaturen når du er syk. Man flytter kontrollen over fysiske gjenstander fra mekanisk til digital.

Det tredje handler om å omforme noe fra å være fysisk til å bli digitalt. Skanne gamle bilder. OCR-lese gamle bøker. Ta bilde av veinettet. Spille over gamle LP-plater. Fysiske gjenstander som ikke fantes digitalt opprinnelig, men som allikevel kan eksistere digitalt.

Så litt om hva digitalisering ikke er. Tjenester som har oppstått og kun eksistert digitalt handler ikke om digitalisering. Sosiale medier. Søke på nettet. Sette opp et trådløst nettverk hjemme.

Det finnes selvsagt lengre (og kanskje mer presise) definisjoner, men jeg liker å holde det enkelt for å gjøre det tydelig for meg selv.

(Bildet du ser er fra museet til Kartverket på Hønefoss og viser en av de første maskinene som digitaliserte kart. Faren min jobbet med slike i mange år. Datamaskinen er for øvrig en Compaq fra tidlig 90-tall, jeg hadde selv en slik. Jeg anbefaler varmt en omvisning på museet!)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt