Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva er digitalisering?

06.12.17

Få begreper har blitt så tomt for mening i løpet av de siste par årene som «digitalisering». Her er hva jeg legger i det.

Det første handler om å gjøre noe digitalt som tidligere ble gjort fysisk. Gå i banken. Handle dagligvarer. Lese aviser. Handle bøker. Man slutter å gjøre noe fysisk for å gjøre det kun digitalt.

Det andre handler om å gjøre noe fysisk og digitalt i kombinasjon, der det fysiske er uunngåelig. Skru på lyset i stua. Se temperaturen på hytta. Kjøre bilen ut av garasjen. Lytte til musikk. Ta temperaturen når du er syk. Man flytter kontrollen over fysiske gjenstander fra mekanisk til digital.

Det tredje handler om å omforme noe fra å være fysisk til å bli digitalt. Skanne gamle bilder. OCR-lese gamle bøker. Ta bilde av veinettet. Spille over gamle LP-plater. Fysiske gjenstander som ikke fantes digitalt opprinnelig, men som allikevel kan eksistere digitalt.

Så litt om hva digitalisering ikke er. Tjenester som har oppstått og kun eksistert digitalt handler ikke om digitalisering. Sosiale medier. Søke på nettet. Sette opp et trådløst nettverk hjemme.

Det finnes selvsagt lengre (og kanskje mer presise) definisjoner, men jeg liker å holde det enkelt for å gjøre det tydelig for meg selv.

(Bildet du ser er fra museet til Kartverket på Hønefoss og viser en av de første maskinene som digitaliserte kart. Faren min jobbet med slike i mange år. Datamaskinen er for øvrig en Compaq fra tidlig 90-tall, jeg hadde selv en slik. Jeg anbefaler varmt en omvisning på museet!)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler