Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Teknologi som fusker

04.01.18

All elektronikk har det med å fuske. Utstyret trenger en omstart, eller i verste fall må strømmen tas. Men hva gjør man når utstyret står flere timer unna med bil? Her er løsningen vi har satt opp på hytta.

Vi har en del eletronikk på hytta. Kamera, værstasjon, lys- og temperaturstyring. Jeg pleier å si at «det er viktig å kunne være på hytta også når man ikke er på hytta». Hvordan ser det ut på fjellet akkurat nå? Hva er temperaturen? Slike ting er viktig å vite. Været har alltid stått nordmannens hjerte nært, og jeg er intet unntak.

Imidlertid har jeg til gode å se elektronikk som er helt feilfri. Den mobile bredbåndsruteren trenger en omstart sånn ca. annenhver måned. Kameraene det samme. Værstasjonen en gang eller to i året.

I begynnelsen benyttet jeg tidsur til å kutte strømmen hver natt på det utstyret som trengte det mest. Men med tiden har behovet blitt litt mer sofistikert enn som så. En Raspberry Pi, som jeg har på hytta, skal helst ikke tas ned ved å ta strømmen. Filsystemet kan bli korrupt og maskinen ikke komme opp igjen.

Løsningen er en kombinasjon av fire metoder og, ironisk nok, enda mer elektronikk.

Omstart via firmware eller software

En del av utstyret lar seg starte på nytt automatisk, via innstillingene i utstyret. Bredbåndsruteren har slik funksjonalitet (som selvfølgelig også fusker), det samme har et av kameraene. Raspberry Pi-en starter jeg på nytt med en cron-jobb som utfører sudo /sbin/reboot hver natt.

Tidsur

Utstyr som ikke tar skade av en hard omstart, får kuttet strømmen hver natt ved hjelp av et tidsur. Jeg bruker en type fra Clas Ohlson med innebygget klokke, så slipper tidspunktet for omstart å forskyve seg ved strømbrudd.

433,92 MHz

Til utstyr som ikke har innebygget automatisk omstart, og som helst ikke bør få kuttet strømmen i tide og utide, benytter jeg fjernstyrte stikkontakter som lar seg skru av og på via en TellStick Net med en app og på web. Dermed kan utstyret tas ned ved behov og ikke bare tilfeldig.

GSM-bryter

Når bredbåndsruteren fusker er det selvfølgelig ikke bare å ta den ned og opp igjen ved å kutte strømmen via fjernstyring. Når bredbåndsruteren tas ned forsvinner internettforbindelsen, og det er da naturligvis ingen måte å få den opp igjen på. Tilsvarende med TellStick Net; kutter den strømmen til seg selv, kommer den ikke opp igjen.

Bredbåndsruteren og TellStick Net har jeg derfor koblet til en GSM-bryter med eget SIM-kort som kan styres helt separat fra den øvrige internettforbindelsen. Send en SMS og strømmen kuttes. Send en ny og strømmen kommer tilbake. Jeg har et kontantkort fra Telenor, det er det billigste for øyeblikket.

Låter det komplisert? Det trenger det ikke være, så lenge løsningen er gjennomtenkt. Denne skissen viser hvordan alt utstyret er koblet sammen. Trykk på skissen for en større utgave.

El-uttak

Har du løst tilsvarende problemstilling på annen måte? Send meg gjerne dine tips! Abonner gjerne på artikler jeg skriver, så får du med deg tilsvarende artikler i fremtiden.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt