Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Jakten på stemmen

11.01.18

Google, Apple og Amazon har alle lansert eller presentert smarthøyttalere. Det er ikke tilfeldig at det skjer omtrent samtidig.

Du har kanskje ikke tenkt veldig over det, men det pågår for tiden et kappløp mellom teknologigigantene om å få tilgang til hva du sier. Kappløpet er interessant, for den har potensial til å kunne endre selv de mest grunnleggende forretningsmodellene til disse gigantene.

Gjennom de siste par årene har du sikkert lagt merke til Amazon Echo, Google Home og Apple HomePod, smarthøyttalere som du kan snakke til. Du kan styre musikken og be den om å utføre andre oppgaver, for eksempel styre lys og varme og andre ting i smarthuset ditt.

Isolert sett er det ingenting spesielt ved en høyttaler du kan snakke til, annet enn at det selvfølgelig er kult at du kan styre ting med stemmen. Men ser man nærmere på hvorfor de store teknologiselskapene gjør dette nærmest samtidig, er det fordi det er en god grunn til det.

Den kanskje viktigste årsaken er at man beveger interaksjonen mellom deg og datamaskinen vekk fra tastaturet og skjerme, og over til å benytte stemmen og ørene. For Google, som har bygget hele sin forretningsmodell omkring det å vise deg relevante annonser, har de en utfordring når det ikke lenger finnes en skjerm å vise dem på.

«OK, Google, hvor er nærmeste sushi-sjappe?»

«Det skal du straks få vite, men la meg først fortelle deg om tilbudet på Salma-laks de har nede på butikken…»

Det er lett å se det absurde. Annonser har ingen plass på denne måten, og det slår beina under kjernen i Google sin forretningsmodell.

Tilsvarende med Amazon. De er i praksis handelsplattformen i USA og de vil selvfølgelig foretrekke å tilby deg svar med produkter fra egen butikk. Videre kan de også, akkurat slik de gjør i dag, bestemme hvilke produkter du skal bli tilbudt.

Apple har en helt annen forretningsmodell, men de er definitivt tjent med å tilby sine produkter for film og musikk og andre apps på tvers av de enhetene du benytter deg av. De vil i mindre grad være utsatt på samme måte som Google og Amazon, men de har anledning til å flytte funksjonalitet disse leverandørene tidligere har vært dominerende på over til sin plattform, slik som søk og handel.

Videre handler det om flere smarte enheter du kan koble til huset ditt, og som disse leverandørene kan få tilgang på. Google er i ferd med å bygge seg opp en produktportefølje innenfor et segment hvor Apple frem til nå har fått holde på i konkurranse med helt andre aktører. Google har også produkter i Nest-serien.

Både Google og Amazon har forretningsmodeller som går ut på å vite mest mulig om deg. Interessant nok betaler du dem først for utstyret, så gir du dem opplysningene, alt uten å få noe i retur.

Nå gjenstår det å se om stemmestyring blir det helt store, og i så fall hvordan Google og Amazon tenker å løse utfordringen de respektive forretningsmodellene i så fall får.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Duppeditter Personvern

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler