Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Slik bytter du DNS

17.09.18

DNS er en del av infrastrukturen på internett. Det er sannsynligvis ikke noe du har et forhold til, men jeg mener du bør ha det og her forklarer jeg hvorfor og hva du kan gjøre.

Hva er DNS?

DNS står for Domain Name System og er, som navnet antyder, teknologien som oversetter en IP-adresse, som er en datamaskin sin unike adresse, til en menneskelesbar adresse. Det du nå leser er skrevet på bekkelund.net. IP-adressen til bekkelund.net er 80.65.63.150 og er ikke en tallkombinasjon man går rundt og husker. DNS er teknologien som kobler bekkelund.net med 80.65.63.150.

For å få til dette eksisterer det massevis av DNS-servere. Internettilbyderen din har sannsynligvis en, og det er den man som oftest benytter uten å være klar over det. Når du sitter hjemme og skrur på maskinen din, er det DNS-serveren til internettilbyderen din som kobler bekkelund.net med 80.65.63.150.

Hvorfor bør du bytte DNS?

Problemet er at internettilbydere sjelden har noe godt incentiv for å tilby en god DNS-tjeneste. Det må til for å få internettforbindelsen din til å fungere, men hastighet, sikkerhet og personvern trenger ikke være mer enn greit nok for å gi deg en tilfredsstillende tjeneste.

En virkelig god DNS-server, derimot, har god hastighet, er skikkelig sikret og sletter logger snarest mulig for å ivareta personvernet ditt. Når du taster inn bekkelund.net lagres dette på DNS-serveren så lenge som tilbyderen ønsker.

Hvilken DNS bør du bruke?

Det finnes mange åpne DNS-servere du kan benytte. Selv benytter jeg Cloudflare sin, med den enkle adressen 1.1.1.1. Jeg benytter Cloudflare fordi det er en tjeneste fra en uavhengig leverandør som er opptatt av personvern og ikke selger informasjon til tredjeparter om hvilke nettsteder du besøker.

Hvordan bytte DNS?

Det er flere steder det er mulig å endre DNS-innstillinger for å bytte DNS-server. Dersom du, som meg, velger Cloudflare, har de god dokumentasjon for hvordan du bytter DNS.

Du kan bytte i bredbåndsruteren din. Det vil si at all trafikk via denne ruteren benytter den oppgitte DNS-serveren, med mindre den overstyres hos utstyret som er tilkoblet.

Du kan bytte på datamaskinen, telefonen eller nettbrettet. Da overstyrer du ruterens innstillinger, noe som kan være en fordel når du er ute og reiser.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Personvern Politikk Sikkerhet WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler