Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Det store veddemålet

08.11.18

Vi er i markedet for å bytte bil. Av flere årsaker. Men i disse dager er det et stort veddemål å kjøpe bil, noe som gjenspeiles i at flere biler leases enn tidligere. Jeg kan ikke snakke for andre, men slik jeg ser det er det større usikkerhet ved å eie bil nå enn tidligere.

Diesel, som tidligere både var anbefalt og populært, er i ferd med å miste sin popularitet på grunn av avgifter innført for å holde utslippene nede i bynære områder. Samtidig har diesel noen fordeler ved lang rekkevidde og relativt lavt forbruk,

El-biler er på bestselgertoppen, måned etter måned. Avgiftsfritak og rimelig lading gjør dem økonomisk attraktive. Samtidig har el-biler vesentlig dårligere rekkevidde enn diesel, og det er ikke utenkelig at det kommer ny teknologi som øker rekkevidden og dermed reduserer verdien på nåværende el-biler.

Det er heller ikke slik at slaget mellom alternative drivstoff er vunnet. El-biler er populære i Norge på grunn av avgiftsfritak, men vi er ganske alene om slike fordeler. Dermed konkurrerer el-bilen med for eksempel hydrogen i utlandet. Selv om el-bil virker som et sikkert valg, er det allikevel en viss usikkerhet.

Man kan like den eller ei, men for de fleste familier er bilen nødvendig i hverdagen. Og det å ha en bil er en stor økonomisk investering. Med utfordringene jeg trekker frem over er det blitt et veddemål. Det er et veddemål å kjøpe, og det er et veddemål å lease, fordi leasing-leverandørene priser usikkerheten inn i det du betaler i måneden.

Med stor sannsynlighet blir vår neste bil helelektrisk. Vi vet ikke når og vi vet ikke eierform, det må vi regne på. Vi tror ikke fremtiden ligger i å forbrenne døde dinosaurer, men å satse på fornybar energi. Lurer du på hva vi ender opp med får du sørge for å holde deg oppdatert.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Miljø På farten Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler