Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Klimatiltak

12.03.19

FNs klimapanel har talt: klimaendringene er menneskeskapt og vi må kutte utslippene av klimagasser med 45 % innen 2030. Det er 11 år til. Nå er det på tide å ta ansvar.

Er du klimafornekter?

Hører du til dem som ikke tror på forskningen? Som mener at det finnes andre forskere som har rett i at klimaendringene ikke er menneskeskapt? At klimaendringene bare er naturlige variasjoner? At klimaendringene ikke vil medføre et problem? At forskningen er kjøpt og betalt?

Det ligger i den menneskelige natur å ignorere problemer som ikke er akutte eller synlige for en selv. Selvsagt er det behagelig å ikke måtte gjøre endringer i egen livsstil, og da er det naturlig å lete etter bekreftelser som understøtter ens egne holdninger. Man bestemmer seg først og leter etter «dokumentasjon» etterpå. Confirmation bias kalles dette.

Problemet er bare at du får ikke rett bare fordi du ikke liker det. Det må du ta inn over deg.

Bloomberg lagde for noen år siden en fin fremstilling av alle tilgjengelige data som viser at variasjonene ikke er naturlige. Les den!

Trenger du noe enda mer håndfast, synlige bevis på hva som skjer, så har NRK laget en lettlest dokumentar.

Hva nå?

Det finnes dem som tror at man på individuelt nivå ikke kan gjøre en forskjell. Det er jeg sterkt uenig i. Hvis alle gjør endringer i sin livsstil vil det selvfølgelig gjøre en forskjell. Men det krever nettopp at man ikke fornekter fakta.

I vår husstand har vi bestemt oss for noen enkle tiltak som er så enkle at alle kan klare dem. Selvfølgelig forankret i forskningen.

  • Bytte dieselbilen med en elbil. Vi kjører lite i hverdagen, da reiser vi kollektivt, men er ofte på hytta i helger og ferier.
  • Spise mindre kjøtt, til fordel for fisk. Skal kjøtt spises bør det fortrinnsvis være svin eller kylling.
  • Fly mindre. Ikke at vi flyr så mye i vår husstand, men flyreiser er en stor kilde til utslipp av klimagasser.
  • Kjøpe klimakvoter for alle flyreiser. Dersom vi først skal ut og fly, så skal vi kompensere alle flyreiser med klimakvoter.
  • Smartere strømforbruk med Tibber og smarthus.

Dermed er det din tur. Dette fikser du.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Miljø

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler