Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Elbilhaterne

06.05.19

Etter at vi bestilte vår første elbil, har jeg blitt medlem av flere elbilfora på nettet. Dette er alt fra modellspesifikke grupper for bilen vi skal ha, til generelle fora som omhandler alt fra eierskap og politikk til ruteplanlegging og lading. Jeg tenker det er lurt å ta del i andres kunnskap for å lære.

Etter å ha frekventert i disse foraene i noen måneder, er det et sært fenomen jeg har lagt merke til. De frekventeres ikke bare av folk som eier elbil, men også av folk som absolutt ikke skal ha elbil. Vi snakker om mennesker som bruker hver eneste anledning til å dele med verden hvorfor de selv mener elbil er idiotisk.

Elbiler har, som med all annen teknologi, fordeler og ulemper. Når vi nå går fra en fossil dieselbil til en elbil, så er ikke det fordi vi forventer at absolutt alt skal bli bedre med en elbil.

Men for elbilhaterne er det annerledes: ingenting er bra med elbil. Alt er perfekt med fossilbil. Og de bruker enhver anledning til å fortelle hva de synes. I et elbilfora. De kunne solgt sand i Sahara med større suksess, for folk i et elbilfora har enten allerede en elbil eller de er åpne for å vurdere en. Da virker trollingen fra elbilhaterne mot sin hensikt.

Interessant nok peker mange av elbilhaterne på tiden det tar å lade en elbil, mens de selv bruker vesentlig mer tid på å spre elbilhatet sitt på internett enn hva det tar å lade en elbil. At en elbil for øvrig står ferdig fulladet i garasjen hver morgen overser de lett, fordi det ikke passer med virkelighetsbildet deres. Tilsvarende ignoranse gjelder også for andre argumenter.

Fellesnevneren for elbilhaterne er, så vidt jeg har observert, at de mangler kunnskap, men selv mener å være eksperter på området, kjent som Dunning-Kruger-effekten. Modus operandi er gjerne latterliggjøring og nedsettende kommentarer, som igjen kan forklares med at de trenger å avlede oppmerksomheten vekk fra egen inkompetanse eller hva de selv faktisk mener. Ofte, men ikke alltid, anonymt, som om de ikke tør å stå for egne meninger. Dårlig språk er også en gjenganger.

Det er sikkert mange årsaker til at noen mennesker hater elbiler. Det kan være politiske, sosiale, kulturelle eller økonomiske årsaker. Men jeg finner det meget spesielt at elbilhaterne går så intenst mot noe de selv ikke skal ha, og som berører dem i svært liten grad.

Alle teknologiskifter er omstridt, så jeg tar også dette teknologiskiftet med knusende ro. Da bilen kom var ikke den heller nevneverdig populær hos hestehandlerne. Internett har ikke vært populært for musikk- og filmbransjen. Eller nettavisene.

Det finnes alltid noen som lengter etter gamle dager og som synes alt var bedre før, eller er bedre slik det er. Kan hende tanker elbilhaterne diesel, har kassettspiller i bilen og VHS-spiller i stua som blinker «12:00» i displayet, men fremtiden tar dem før eller siden igjen, som beskrevet i Technology adoption life cycle.

Man kan stritte imot eller være førstemann til å utforske nye ting og se nye muligheter. Om ikke jeg var førstemann til å skaffe meg en elbil, så er jeg i hvert fall ikke i tvil om hvilken gruppe jeg ønsker å tilhøre. Fortiden kommer aldri tilbake.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die Elbil Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler