Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Tibber Pulse

02.11.20

Både hjemme og på hytta har vi en bitteliten dings i sikringskapet, en Tibber Pulse. Her får du vite hvorfor den kan bli veldig relevant for deg.

Hvis du titter i sikringskapet ditt vil du se en liten kontakt, en RJ45 nettverkskontakt. Dette er en såkalt HAN-port (Home Area Network) og gir deg en mulighet til å koble deg til strømmåleren for å lese ut data. Ønsker du å ta denne kontakten i bruk må du kontakte nettselskapet ditt som er pålagt å gi deg tilgang. Normalt skjer dette i løpet av en dag eller to.

I denne kontakten har vi altså koblet en Tibber Pulse. Denne lille dingsen kobler seg til det trådløse nettverket og kan dermed hente ut forbruksdata fra strømmåleren.

Hjemme sitter Pulse i sikringskapet inne, mens på hytta har vi strømmåleren montert i et låst skap ute. I utgangspunktet er Pulse laget for innendørs bruk, men jeg ble visket i øret at det ville fungere også ute dersom jeg puttet litt fuktabsorberende silica gel i en pose og stripset den igjen.

Tibber Pulse i sikringskap

Hva gjør en Pulse?

En Tibber Pulse gjør, enkelt forklart, to ting:

  • Kontinuerlig overvåking av det totale strømforbruket i boligen.
  • Justering av effekten dersom totalforbruket overstiger en gitt verdi (lastbalansering) med enheter som støtter det.

Det er det siste punktet som er interessant. Enheter som støtter det kan styres direkte av Tibber Pulse til å justere ned effekten. Det mest vesentlige er selvfølgelig elbilladeren din. På hytta har vi en lader som leverer 11 kW. Ingen andre enheter på hytta er i nærheten av å trekke like høy effekt. Til sammenlikning trekker varmtvannsberederen 2 kW, varmegulvene 1,4 kW og stekeovnen inntil 4,8 kW. Selv ikke i sum bruker resten av hytta det samme som elbilladeren.

Jeg har tidligere skrevet om den norskproduserte elbilladeren Easee. Den er relativt billig og har innebygget støtte for å kommunisere direkte med Tibber Pulse. Det vil si at jeg kan be Tibber Pulse om å justere ned effekten på Easee-laderen dersom totalforbruket i hytta nærmer seg en angitt grense.

For enheter som ikke støtter styring direkte, kan man koble dem via tredjepartsløsninger. For eksempel er Tibber Pulse integrert mot smarthussentralen Athom Homey som vi bruker både hjemme og på hytta. Tibber Pulse rapporterer sanntidsforbruk til Homey og dersom forbruket overstiger en gitt grense kan man be Homey om å utføre automatiserte handlinger. For eksempel å skru av varmtvannsberederen for en kortere periode. Hjemme har vi en Aeotec Heacy Duty Switch som styrer strømforsyningen til varmtvannsberederen via Homey.

Hvorfor er dette bra?

Greit nok at det er mulig å styre enheter på denne måten, men har det noe økonomisk for seg? Strøm i Norge er jo tilnærmet gratis. Svaret er ja, det har faktisk økonomiske konsekvenser som gir deg langt større besparelser enn bare det du ser på strømregningen.

Det viktigste du trenger å vite er at det er dyrt å utvide kapasiteten i huset eller hytta til å kunne levere maks effekt til alle enhetene samtidig. Skal du lade elbilen samtidig som du dusjer og tar badstue og stekeovnen står på, skal strømnettet være skalert for det. Se følgende illustrasjon.

Effekttariff

Å bygge kapasitet for slike effekttopper er dyrt. Hovedsikring må oppgraderes. Tilførselskabel må oppgraderes. Og ikke minst må du betale nettselskapet for økt kapasitet, på hytta kostet det nesten 500,- kroner per ampere vi ønsket å oppgradere hovedsikringen med, og når vi skulle ha 18 ampere ekstra ble det ca. 8500,- kroner totalt.

Tibber Pulse hjelper deg med å holde totaleffekten under en grense du selv angir. Som vist over kan Pulse snakke med effektkrevende enheter, som for eksempel elbilladeren, og justere ned forbruket når det nærmer seg en topp.

Kan du redusere forbruket med Tibber Pulse?

Indirekte vil du kunne redusere forbruket gjennom å forstå det bedre, og deretter gjøre besparende tiltak. For eksempel har vi varmekabel i brønnen på hytta. Med Tibber Pulse så vi tydelig hvordan den påvirket forbruket, og ved å justere ned effekten fra 100 % til 20 % oppnår vi nøyaktig det samme, altså frostfri brønn, men har et langt lavere forbruk. I stedet for å stå på 200 watt hele døgnet, står den nå på 200 watt under fem timer om dagen. Nesten 4 kilowattimer spart om dagen, eller 120 kilowattimer i måneden. Det blir faktisk penger av slikt.

Slik kan sanntidsforbruk se ut.

Tibber Pulse sanntidsforbruk

Slik kommer du i gang med Tibber Pulse

  1. Bli kunde av Tibber via denne lenken. Da får vi begge 500,- kroner å handle for i nettbutikken deres.
  2. Pengene du får når du blir Tibber-kunde bruker du til å kjøpe en Tibber Pulse. Du får den til 595,- som Tibber-kunde, mot 995,- som er veiledende pris.
  3. Kontakt nettselskapet ditt og be dem åpne din HAN-port.
  4. Koble til Tibber Pulse i henhold til veiledningen som følger med. Den trenger trådløst nett for å fungere.
  5. Tibber Pulse hjelper deg med lastbalansering i Tibber-appen. Her ser du også forbruk i sanntid.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Elbil Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler