Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Texgear C1 action-kamera

02.02.21

Er det mulig å få et brukbart action-kamera til 500,- kroner? Kanskje. Men ikke med Texgear C1.

Jeg har lenge vurdert å skaffe meg et action-kamera. Du vet, slike kamera man bruker når man står på ski, sykler, svømmer eller bedriver annet tant og fjas i friluft. Siden jeg selv er mye ute, og jeg tar mye bilder, har jeg vurdert et mer egnet kamera enn de tre musketerene jeg bruker i dag: Speilrefleksen, dronen og telefonen. Et kamera til å feste på sykkelen, på hjelmen eller andre egnede steder. Med vidvinkel, høy oppløsning, god bildekvalitet og ditto bildestabilisering.

Jeg har lenge vurdert et GoPro-kamera, men jeg synes prisen har vært stiv. 5000,- kroner koster siste versjon GoPro Hero 9 i skrivende stund. Sammenliknet med de andre kameraene er det kanskje urettferdig å si at 5000,- kroner er en stiv pris. Alle de andre kameraene jeg bruker regelmessig koster tre ganger så mye. Vel, først og fremst er jeg usikker på hvor mye det vil bli brukt. Hvis det ender opp i en skuff er det 5000,- bortkastede kroner, uansett hvor bra kameraet måtte være. Med dette utgangspunktet vurderte jeg flere alternativer, men ingen av dem virket å være reelle alternativer. Typisk kostet de for mye sammenliknet med GoPro, men med dårligere kvalitet.

Alternativet var altså det motsatte, et latterlig billig kamera med uviss kvalitet. Hvor dårlig kvalitet kunne det være, liksom? Ved en tilfeldighet dumpet jeg over Texgear C1 hos Kjell & Company, nå satt ned til 500,- kroner. En tiendedel av et GoPro-kamera. Er et GoPro-kamera ti ganger bedre enn et Texgear C1? Jeg tippet nei. dårlig kunne det vel ikke være? Vel, så feil tok jeg.

La meg starte med det viktigste: Videoformatet Texgear C1 produserer fungerer ikke. Som i det hele tatt. Videofilene på minnekortet lar seg importere til DaVinci Resolve, som er mitt foretrukne videoredigeringsprogram, men stopper det, slik følgende skjermbilde viser.

Texgear C1 i DaVinci Resolve

Men hva om problemet ligger i DaVinci Resolve? Vel, samme problem i iMovie og QuickTime. Jeg testet også å eksportere filen fra iMovie i et annet format, men fikk en feilmelding. Videre gjorde jeg et siste forsøk med VLC. Fungerer det ikke i VLC fungerer det ikke i det hele tatt. Samme resultat der. Dermed var konklusjonen ganske åpenbar.

Jeg skulle altså gjerne vist deg en video som demonstrerer kameraet, men det går altså ikke. I praksis betyr dette at jeg har kjøpt et ubrukelig kamera. Når videofiler fra kameraet ikke lar seg importere i et eneste redigeringsverktøy, er det for alle praktiske formål ubrukelig.

Omtalen kunne endt der, men jeg tar med et poeng til: Bildekvaliteten. Texgear C1 tar også stillbilder, 16 megapiksler JPEG. Men kvaliteten er latterlig dårlig.

Nå har jeg kastet bort nok tid med Texgear C1. Og dersom du som leser dette vurderer et action-kamera, håper jeg å ha spart deg for et bomkjøp. Jeg skriver en ny anmeldelse den dagen jeg finner et dugelig kamera.

Hvis du vurderer et action-kamera er min lærdom som følger: Pris og kvalitet henger — nok en gang — sammen. Du kan sikkert få et veldig billig action-kamera, og kanskje er du ikke like uheldig som meg, men det er altså ikke åpenbart. Kjøp heller et dyrere produkt fra en anerkjent produsent.

(Jeg vil for ordens skyld legge til at jeg er svært fornøyd kunde av Kjell & Company. Jeg har butikk rett ved siden av kontoret, og under normale forhold er jeg innom der omtrent ukentlig. Både servicen i butikk og nettbutikken deres er å anbefale. Men Texgear C1 fortjener ikke en plass i deres sortiment, noe jeg også har gitt dem beskjed om.)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Foto Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler