Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Aeotec Heavy Duty Smart Switch

09.03.21

Ved en slags tilfeldighet kjøpte jeg en Aeotec Heavy Duty Smart Switch for en tid siden. Men hva er det og hva skal man med den?

Hva er det?

En Aeotec Heavy Duty Smart Switch er, enkelt forklart, en fjernstyrt bryter som er dimensjonert for høy belastning. Der andre brytere som er ment å settes i vanlige stikkontakter ofte er dimensjonert for belastning mellom 10 og 16 A, altså mellom 2300 og 3680 watt, er Aeotec Heavy Duty Smart Switch beregnet på fast tilkobling og belastning inntil 40 A eller 9200 watt.

Fast tilkobling vil si at Aeotec Heavy Duty Smart Switch er permanent tilkoblet direkte til ledningsnettet, i motsetning til en kontakt du putter i stikkontakten. Den viktigste fordelen med dette er at du unngår varmgang i stikkontakten dersom du kobler til utstyr med høy belastning, for eksempel varmtvannsberederen eller elbilen. Det er nok av skrekkhistorier med varmgang og påfølgende brann som følger av høy belastning av vanlig stikkontakt.

Er denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne gi et lite bidrag. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.

Hva kan den?

Det er en bryter. Du kan skru den av og på. Intet mer eller mindre. Men den er fjernstyrt og benytter Z-wave for kommunikasjon, hvilket betyr at du kan koble den til smarthuset ditt og automatisere bruken av utstyret som er tilkoblet. Selv har jeg koblet den til Homey. Den repeterer også Z-wave-signaler, noe som gir deg bedre dekning for andre tilkoblede Z-wave-enheter. Den har også innebygget strømmåler, slik at den kan rapportere om strømforbruket til det tilkoblede utstyret. Mer om det senere.

Bruksområder

Hva du vil bruke en Aeotec Heavy Duty Smart Switch til får nesten være opp til hva du har behov for. Jeg har allerede vært innom varmtvannsbereder og elbil, eller kanskje jaccuzzi, svømmebasseng, komfyr, vaskemaskin, tørketrommel, varmepumpe, radiatorer eller annet utstyr som enten har høy belastning i en kort periode eller jevnt høy belastning over en lang periode. I den førstnevnte kategorien finner du blant annet komfyr og vaskemaskin, mens i den sistnevnte finner du varmtvannsbereder og ikke minst elbil. Elbilen er i en klasse for seg selv. Ingen andre ting kan belaste strømnettet så heftig som en elbil.

Hva bruker jeg den til?

Hos oss hadde vi en varmtvannsbereder som var tilkoblet via vanlig stikkontakt. I dag, derimot, er det et krav at nye hus som bygges har varmtvannsbereder med fast tilkobling og ikke via stikkontakt. Har du en varmtvannsbereder som er tilkoblet via stikkontakt er det anbefalt å få en elektriker til å gjøre det om til en fast tilkobling. Siden vi allikevel skulle ha en elektriker til å koble om vår bereder, valgte jeg å få elektrikeren til å montere en Aeotec Heavy Duty Smart Switch samtidig, siden jeg ikke kan gjøre det selv.

Resultatet er at jeg kan fjernstyre varmtvannsberederen til å skru seg av i perioder hvor strømmen er dyr. Jeg kan også se forbruket på varmtvannsberederen. Slik du ser av følgende graf ser du at varmtvannsberederen normalt ikke bruker mye strøm. Men bruker jeg badekaret med påfølgende dusj står berederen på i to og en halv time etterpå.

Homey Insights

Er det penger å spare?

Hvis du kjøper en Aeotec Heavy Duty Smart Switch utelukkende for å spare penger, så må du nok vente veldig lenge før du har spart inn det den kostet deg. I skrivende stund koster den kun en drøy tusenlapp, men omsatt til strøm får du mye strøm for en tusenlapp. Strømmen kommer du til å bruke uansett, så selv om du betaler litt mindre for den på et annet tidspunkt vil det allikevel ta lang tid før du har tjent inn kostnaden. Det avhenger egentlig av hvor god du er til å automatisere strømforbruket og hva du kobler til den. Er du flink og får den til å lade elbilen om natten er det kortere inntjeningstid enn om du kun bruker den til varmtvannsberederen.

For mitt vedkommende kjøpte jeg den først og fremst fordi jeg synes det er interessant å forstå strømforbruket i huset, slik du ser av grafen over, men også fordi jeg synes det er tilfredsstillende å automatisere det som automatiseres kan.

Hvor kjøper jeg en?

En Aeotec Heavy Duty Smart Switch kan du kjøpe mange steder. Selv anbefaler jeg nettbutikken til Tibber. Ved å bli strømkunde av Tibber via denne lenken får vi begge 500,- å handle for i nettbutikken deres, som du kan bruke på en Aeotec Heavy Duty Smart Switch.

Var denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne bidra til bloggen. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Elbil IoT Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler