Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når bilen blir en del av smarthuset

19.05.21

Jeg har i lengre tid skrevet en artikkelserie om smarthus. Men hvordan integrerer du det med bilen og hva får du ut av det?

I en tid hvor alt kobles til og styres over nett, er det naturlig at også bilen blir integrert i det digitale livet ditt, slik huset er. Som du kan lese om i denne artikkelen blir bilen en slags forlengelse av huset, hvor du kan utføre handlinger og bygge automasjoner som du integrerer med styringen av huset.

Dette er første artikkel som viser hvordan du kan automatisere eller utføre handlinger uten å åpne en app på telefonen. I denne artikkelen viser jeg deg hvordan du bruker stemmestyring. I neste artikkel skal vi se på NFC-klistremerker, gitt at jeg får det til å fungere. Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis, så får du med deg oppfølgeren.

I følgende video ser du hvordan jeg bruker stemmestyring til å starte oppvarming av bilen. Hver morgen leverer vi barna i barnehagen, og som alle småbarnsforeldre sikkert er kjent med, skjer dette etter et omtrentlig tidsskjema hvor man aldri kommer seg ut døra samme tid hver dag. I stedet for å sette bilen til å varmes opp til det samme tidspunktet hver dag, har jeg i stedet laget en handling jeg kan stemmestyre. Praktisk når to bavianer spinner rundt og jeg har hendene fulle.

Hva trenger du?

Du trenger kun to ting, pluss et bonustips.

  • Du trenger, åpenbart, en bil. Den må være koblet til nett og den må ha en app. Bilens app må ha støtte for Siri Shortcuts på iOS og tilrettelagt for relevante handlinger, for eksempel låse og låse opp, oppvarming, lading og navigasjon. Det kan være verdt å lete litt rundt etter dette, for det er ikke alle bilprodusenter som er like flinke til å markedsføre denne funksjonen.
  • En iPhone. Appen «Snarveier» er allerede installert på iPhone. For deg som er ukjent med denne, er det en app laget av Apple for å forenkle og automatisere handlinger du gjør ofte.
  • Bonus hvis du har Apple Watch og HomePod, slik du ser i videoen over.

Som Apple-bruker har jeg ikke sjekket ut om tilsvarende mulighet finnes på Android. Gi meg et tips hvis du vet.

Hvordan gjør du det?

Dette kan variere litt fra bil til bil, men for min bil gjør jeg som følger.

Åpne bilens app. Gå til profilen og innstillinger og se etter «App-innstillinger» og «Siri-kortkommandoer».

Connected Car

Legg til den eller de kommandoene du vil styre med Siri med plusssymbolet til høyre.

Connected Car

Lukk appen og åpne appen «Snarveier». Kommandoene du valgte under punkt 2 har nå dukket opp. Du kan endre navn til engelsk dersom du bruker Siri på engelsk, hvis ikke beholder du norsk.

Connected Car

Connected Car

Hey, Siri! Heat up the car! Du blir bedt om å bekrefte med biometri på telefonen via et push-varsel. Kanskje unødvendig for en harmløs handling som oppvarming av bilen, men straks man kommer til «Hey, Siri! Unlock the car!» blir situasjonen en annen.

Connected Car

Et hakk videre

Jeg benytter Homey som sentral i smarthuset, og Homey er integrert med HomeKit som Siri Shortcuts er en del av. Alle enhetene i huset som legges til i Homey dukker automagisk opp i HomeKit. Ved hjelp av kombinasjonen Homey og HomeKit kan du lage mer omfattende handlinger. La oss se på noen eksempler.

Jeg har laget en snarvei som aktiveres med Siri. «Hey, Siri! I’m going to bed!» Da skrus alt lys av, inngansdøren låses og bilen låses, dersom de ikke allerede er låst.

Connected Car

Ønsker du å ta dette et hakk videre er det strengt tatt bare handlingene i bilen og din egen fantasi som setter grensene.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Elbil IoT Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler