Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Amazon i Norden

15.06.21

Amazon åpnet sin nettbutikk i Sverige i oktober i fjor. Denne åpningen har vært annonsert og hypet i mange år, og spådommene om konsekvensene har vært mange.

Spørsmålene jeg lurte på da, og som jeg fortsatt lurer på, er hva som kommer til å skje? Hva nytt bringer de til torgs? Hva er det folk frykter ved Amazon? Trekvart år etter åpningen i Sverige har jeg fortsatt ikke svar på disse spørsmålene.

Jeg er allerede Platinum-kunde hos AliExpress, kunde av Amazon og handler det meste jeg ellers trenger på nett fra norske nettbutikker som Oda, Komplett, Clas Ohlson, Fredrik & Louisa, IKEA, XXL, Milsluker’n, Kaffebrenneriet, Mukasa, Kjell & Co, Fjellsport, Bikeshop og mange, mange andre. Én mulig frykt er at Amazon skal tømme markedet for andre nettbutikker og fysiske butikker. Men hvordan skal det i så fall skje? Hva er det egentlig Amazon skal konkurrere på? Utvalg? Pris? Leveransekvalitet?

Jeg føler ikke Amazon har noe spesielt utvalg. I hvert fall ikke som konkurrerer ut nettbutikker jeg allerede bruker. Da hadde jeg vært langt mer redd for AliExpress, hvor jeg har handlet masse over mange år.

Jeg føler heller ikke at Amazon har så mye lavere priser at det vil føre til massiv (nett)butikkdød. Det som imidlertid kan være en mulighet er at Amazon selger varer med tap over lang tid for å årelate konkurrentene økonomisk og dermed sitte igjen som den største og viktigste aktøren på lang sikt. Amazon har pengene, men etter trekvart år er det lite som tyder på at dette vil være strategien deres.

Jeg føler heller ikke at Amazon vil kunne tilby bedre leveransekvalitet enn de største aktørene som allerede opererer i Norge, eller i dette tilfellet Sverige. PostNord leverer for Amazon i Sverige. De yter ikke bedre service til Amazon enn andre nettbutikker.

Dermed sitter jeg fortsatt igjen med det opprinnelige spørsmålet: Finnes det rasjonelt grunnlag for å frykte Amazon hvis de kommer til Norge?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler