Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kan teknologi forebygge helseplager?

22.06.21

I følge Helsedirektoratets råd for «Fysisk aktivitet for barn, unge, voksne, eldre og gravide» er rådet for voksne og eldre at man bør være fysisk aktive i minimum 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensistet.

Inaktivitet er i følge Verdens Helseorganisasjon en av våre største helseutfordringer. CERG-studien ved NTNU viser at inaktivitet øker risikoen for både hjerte- og karsykdommer, overvekt og fedme.

Resultater fra Den nasjonale folkehelseundersøkelsen 2020 viser at aktivitetsnivået har gått ned under pandemien, uten at dette er gjeldende for alle.

Siden dette er en teknologiblogg så er det interessante spørsmålet: Kan teknologi forebygge helseplager?

Det finnes lett tilgjengelig teknologi som vi kan bruke for å holde oss aktive, og jeg deler her mine tips og vaner fra de siste årene.

Sentralt hos meg står tre verktøy. At dette motiverer og holder meg aktiv, er ingen garanti for at det gjør det samme for deg.

Strava

Alt jeg gjør av aktiviteter logger jeg i Strava. Dette fantastiske nettsamfunnet hvor man kan logge alt fra løpeturer, sykkelturer og skiturer, men også fotturer, fjellturer og fjellklatring. All logging gjør jeg med Stravas egen app for Apple Watch, slik du ser på bildet.

Strava på Apple Watch

Strava har for tiden 32 aktivitetstyper. Min hovedmotivasjon for å bruke Strava er først og fremst fordi jeg synes det er morsomt med en dagbok over egne aktiviteter. I tillegg er det morsomt å se hva vennene mine driver med, og så er det ikke minst morsomt å konkurrere asynkront både med seg selv og andre. Alle Strava-brukere har et forhold til segmenter. Jeg har en betalt Strava-konto fordi jeg føler at det forplikter meg til å bruke tjenesten, og for å bruke tjenesten er jeg nødt til å være aktiv.

Ta en titt på følgende skjermbilde. Det viser aktivitetsnivået mitt gjennom 2019. Som du ser er første halvdel veldig aktiv, mens andre halvdel har vesentlig mindre aktivitet. Første halvdel var jeg i pappapermisjon og på tur hver dag, mens andre halvdel var jeg tilbake på kontoret. Litt dårlig til å holde aktivitetsnivået ved like, ser jeg.

Strava Training Calendar 2019

Apple Watch

For å logge alle mine aktiviteter i Strava har jeg en Apple Watch. Denne har flere funksjoner, men i denne sammenheng kan Apple Watch hjelpe deg med å være aktiv på to måter. Sentralt med Apple Watch ligger måling av aktivitetsnivået til den som bruker klokken. Uavhengig av om du trener eller er aktiv eller ei, så logger Apple Watch kontinuerlig aktiviteten din. Hvor mye står du oppreist? Hvor mye beveger du deg? Hvor mange skritt går du? Hvor langt går du? Hvor mange minutter er du aktiv i løpet av en dag? Alt dette logges og presenteres deg fortløpende, dersom du ønsker det.

Sentralt i Apple Watch er de tre såkalte ringene som de fleste Apple Watch-brukere har et forhold til. Disse ringene viser aktivitetsnivået gjennom dagen, og det er om å gjøre å slutte ringene slik du ser på følgende bilde.

Apple Watch-aktiviteter

Disse ringene kan du velge å til enhver tid vise på skjermen til Apple Watch, dersom du ønsker det.

Logger man en aktivitet i Strava med Apple Watch så vil aktiviteten automatisk påvirke aktivitetsnivået som klokken rapporterer via appen «Helse» på iPhone. Sitter jeg stille 50 minutter i løpet av en time, så sier klokken i fra om at jeg må reise meg og bevege meg litt. I begynnelsen litt irriterende, nå i disse tider er det en praktisk påminnelse.

Apple Watch måler også puls, har EKG-måler og GPS for logging av posisjon.

Withings

Som en slags kontrollmekanisme på siden av Strava og Apple Watch, har jeg en vekt. En såkalt smartvekt fra Withings.

Withings-vekt

Selvfølgelig klarer jeg å se på figuren min at jeg ikke eser ut over tid, men som teknolog synes jeg det er morsomt å se at jeg klarer å holde en konsistent vekt over tid, sommer som vinter. En vekt er et nyttig verktøy så lenge man har et rasjonelt og avslappet forhold til den.

Withings dashboard

Det viktigste tipset

Ikke la teknologien og tallene bli en tvangstrøye. Ikke la det styre dagen eller humøret ditt. Bruk innsikten til å ta informerte valg og ha det gøy med tur og trening!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac På farten

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler