Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Åpner Tesla Superchargers for alle?

31.08.21

Teslas ladenettverk for elbil kalt Superchargers har frem til nå vært eksklusivt tilgjengelig for Tesla-eiere og har således vært blant argumentene for å kjøpe nettopp Tesla på grunn av god kapasitet og liten risiko for kø.

Det har i lengre tid vært spekulert i om Tesla vil åpne sine Superchargers for andre merker enn bare Tesla. Elon Musk har også bekreftet at det arbeides med dette og at vi kan forvente at det skjer kanskje i løpet av inneværende år. Med tanke på Musk tidligere har vært litt rundhåndet med sine løfter får man kanskje ta dette med en klype salt. Det er lov å håpe innen et år.

Titter man rundt på forskjellige diskusjonsfora, ser man at eksisterende Tesla-eiere er skeptiske. De er først og fremst skeptiske til kø ved at flere skal kunne lade på stasjoner som tidligere kun har vært forbeholdt Tesla.

Selv tror jeg en slik åpning av nettverket er positivt for alle, også for Tesla-eiere. Man øker utnyttelsesgraden av det enkelte ladepunkt, noe som igjen gir bedre fortjeneste for Tesla og dermed lavere priser for Tesla-eiere. Et ubrukt ladepunkt er kun en kostnad, mens et som brukes hyppig genererer omsetning. Videre er det en fordel for dem som ikke eier Tesla, da det blir flere punkter å velge mellom og mer konkurranse blant ladeoperatørene. Det siste er sårt tiltrengt. Ikke fordi det ikke bygges ladere, men fordi brukervennlighet, antall ladepunkter per ladestasjon og utforming av ladestasjonene fortsatt er for dårlig. Heller ikke Tesla er bra på dette, med unntak av antall ladepunkter. Kun Circle K har vist hvordan det skal gjøres med sin stasjon på Kongsberg.

Elon Musk har forklart hvordan det er tenkt å fungere for dem som ikke er kunder, men mindre om hvordan de tenker å prioritere egne kunder. I tillegg mangler prisene. Jeg regner med at Tesla prioriterer og favoriserer egne kunder både for å unngå kø og ha lavere pris. Det må fortsatt være attraktivt å velge Tesla. Det skal bli spennende å se om Tesla gjør som Ionity og velger en uforholdsmessig høy pris for dem som ikke har Tesla, eller om de velger en lavere pris for å øke utnyttelsesgraden. Det er et ganske enkelt regnestykke.

Selv kunne jeg godt tenke meg å lade på Teslas Superchargers. De har endelig fått CCS, som ser ut til å bli standarden for kontakter i Europa, og de har også akseptabel effekt på laderne sine, selv om de fortsatt henger etter Ionity. Imidlertid er den største fordelen til Superchargers antall ladepunkter per lokasjon. Det reduserer risiko for kø, og er noe jeg gjerne betaler for å unngå. Ionity tar 8,20 kroner per kilowattime for dem uten abonnement, noe som blir regnet som svært dyrt. Men hva er egentlig dyrt? Jeg har aldri noen gang ladet mer enn 50 kilowattimer når jeg har hurtigladet langs veien. Hadde dette vært hos Ionity ville det kostet omkring 400,- kroner. Men om prisen hadde vært 200,- eller 400,- eller 600,- kroner hadde strengt tatt ikke gjort meg noe. Det er ikke det som velter budsjettet.

Nå gjenstår det bare å få testet en Supercharger med en annen bil enn en Tesla. Det kommer jeg tilbake til…

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Elbil På farten

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler