Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Jakten på lommetyvene

05.11.21

Omtrent en gang i året gjennomgår jeg nettbanken på jakt etter lommetyver. En lommetyv i denne sammenheng er automatiske trekk som går direkte fra kredittkort eller bankkonto uten en aktiv handling fra meg. Det kan være diverse abonnement eller avtaler eller medlemskap jeg har gjort det siste året.

Kvitt deg med AvtaleGiro

AvtaleGiro fremstår som forlokkende. Bare gi kreditor anledning til å sende fakturaer direkte til din nettbank, og de trekkes automatisk uten at du trenger å godkjenne dem.

Jeg prøver å unngå AvtaleGiro fordi jeg liker å få en påminnelse om hvilke avtaler og abonnement jeg har gående til enhver tid. Det er ikke sikkert at medlemskapet jeg inngikk i fjor er like interessant i år. Eller at et abonnement jeg startet skal videreføres.

Når det er sagt er det også kreditorer jeg har AvtaleGiro med. Det er typisk avtaler jeg vet jeg skal ha, slik som strøm, bompenger, kommunale avgifter, boliglån og liknende. Det viktige er at jeg har definert for meg selv hva jeg vil ha og hva jeg ikke vil ha AvtaleGiro på.

Den årlige høstjakten

Når jeg har et aktivt forhold til hva jeg har AvtaleGiro på, er det greit å gå over kontoutskriftene for det siste året. Måned for måned, konto for konto titter jeg over og ser at det ikke er transaksjoner hvor jeg tenker at her har vi et abonnement eller et medlemskap som ikke skal videreføres.

Det er utrolig hvor mange steder man legger igjen kortet sitt. Familieabonnement hos Apple. Backup hos Homey. AWS hos Amazon. Droplets hos DigitalOcean. Og så videre. Isolert sett er beløpene gjerne små, men i sum utgjør de nok til at det er viktig å ta en høstjakt på lommetyvene. Forhåpentligvis skal du beholde de faste trekkene dine, men skal du ikke er det vel verdt å bruke 15 minutter en gang i året på å kvitte deg med de uønskede lommetyvene.

God jakt!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Personlig økonomi

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler