Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Litt om søk

18.11.21

Jeg har sluttet å bruke Google til søk. Det er lenge siden Google var min foretrukne søkemotor og her leser du hvorfor og hvordan du bytter til et bedre alternativ.

Jeg har lenge hatt et saktegående prosjekt om å slutte å bruke Google-tjenester. Jeg liker ikke Google sin forretningsmodell som enkelt forklart baserer seg på å samle så mye informasjon om deg som mulig, for så å auksjonere vekk informasjonen til annonsører. Denne modellen er ikke tydelig for brukerne, og det er enda mindre tydelig hva Google gjør med den innsamlede informasjonen. Det er ikke bra for personvernet til deg som bruker Google og det er ikke bra for bedriftene som annonserer der.

Når Google ikke har noen nettverkseffekt, altså ikke har et nettverk med andre mennesker eller tjenester som holder meg igjen der, er det heller ikke vanskelig å slutte å bruke Googles tjenester. Tidligere i år skrev jeg om hvordan jeg sluttet å bruke Gmail. Omtrent på samme tid sluttet jeg også å bruke søkemotoren deres. Jeg har ventet med å skrive om dette byttet, slik at jeg kunne få et godt erfaringsgrunnlag for å skrive denne artikkelen.

«Don’t be evil greedy»

I mer enn 20 år har søk på internett vært synonymt med Google. Det har således blitt et verb, «å google». Google har hatt denne posisjonen med rette. Søkemotorene fra den tiden, AltaVista, Yahoo!, Copernic, Fast, Lycos, Infoseek, Excite, MetaCrawler, var ikke spesielt smarte og forbedringspotensialet stort. Google bygget en svært god søkemotor i en tid hvor alternativene var tilnærmet ubrukelige.

Den senere tiden føler jeg trenden har snudd. Når jeg har søkt på Google har det vært åpenbart at søkeresultatene gjenspeiler hva som er viktigst for Google, og ikke hva som er viktigst for å gi meg det mest relevante søket. Et eksempel er et produkt jeg søkte etter, der jeg var ute etter å komme til produsentens produktside for å lese spesifikasjonene om produktet. Men i søkeresultatene i Google ble jeg først vist to sider med annonser fra nettbutikker som selger dette produktet, før produsentens nettside kom godt ned på side to i søkeresultatene. Ingen leser side to av søkeresultatene. For Google har det blitt langt viktigere å vise meg annonser de tjener penger på, fremfor å gi meg det mest relevante søkeresultatet.

Dette vil si at Google organiserer søkeresultatene ut i fra hva som er best for dem og ikke hva som er best for deg. Hvorfor skulle jeg ønske å bruke en slik søkemotor lenger?

Det samme er for øvrig problemet med Facebook. De viser ikke innhold basert på hva som er bra for deg, men for hva som er bra for dem. Men det er verdt en egen artikkel.

Før man ukritisk tar i bruk alternative søkemotorer er det vesentlig å forstå hva som er prinsippene til selskapet bak og hvordan forretningsmodellen deres fungerer. Hvordan tjener selskapet penger? Dette er viktig å forstå for å unngå å bruke alternativer som minner om Google, der de samler inn personopplysninger som selges til tredjeparter. Jeg har i videre omtale av alternativene kun tatt med søkemotorer der personvernet er det førende prinsippet til selskapet bak.

Hva er alternativene?

Da jeg sluttet å bruke Google tidligere i år, var det to alternativer jeg benyttet i starten.

Startpage

En av mine gode lesere tipset meg om Startpage som markedsfører seg som «verdens mest private søkemotor». De siterer både Edward Snowden og Max Schrems i sin markedsføring. Startpage eies av det nederlandske selskapet Startpage BV og tjener penger på kontekstavhengige annonser som respekterer personvernet. Det vil si at dersom du søker på «vaskemaskin» så ser du annonser for vaskemaskiner, men informasjonen om at akkurat du søkte på vaskemaskin lagres ikke og knyttes ikke til en personprofil.

Jeg har god erfaring med å bruke Startpage som søkemotor. Relevansen på resultatene er bra, hvilket er det viktigste for meg.

DuckDuckGo

Søkemotoren med det besynderlige navnet DuckDuckGo har vært på markedet lenge. Jeg har testet den flere ganger tidligere, men konkludert med at relevansen på søkeresultatene har vært for dårlig. Men sakte men sikkert har DuckDuckGo blitt en god og relevant søkemotor og den er i dag min foretrukne søkemotor. Erfaringen etter mange måneder med DuckDuckGo er at den gir meg bedre søkeresultater enn Google, nettopp fordi DuckDuckGo viser meg søkeresultater som er relevant for meg og ikke hva som er relevant for dem. Organiseringen av søkeresultatene er altså bedre hos DuckDuckGo enn hos Google etter min erfaring.

Akkurat som for Startpage skriver DuckDuckGo at «vi samler eller deler ingenting av din personlige informasjon». Bak søkemotoren står det amerikanske selskapet Duck Duck Go Inc. Forretningsmodellen tilsvarer Startpage sin, med kontekstavhengige annonser og affiliate-lenker.

DuckDuckGo har også en egen nettleser for iOS og Android. Jeg bruker ikke denne da jeg bruker Firefox på desktop og Safari på iOS som begge har akseptabelt personvern. Men jeg liker konseptet og synes det er verdt omtalen.

Når bruker jeg Google?

Fra tid til annen tyr jeg allikevel til Google. Det er fordi Google har sin styrke i å vise annonser, og når det er produkter jeg er ute etter bruker jeg Google for å finne hvilke butikker som forhandler produktet. Google har blitt en slags annonsesøkemotor.

Hvordan bytte ut Google?

Å bytte Googles søkemotor med et av alternativene omtalt over er den enkleste sak i verden. Du skriver inn startpage.com eller duckduckgo.com i stedet og søker der. Du bør gjøre en av disse til standard søkemotor i nettleseren din, slik at du enkelt søker fra adresselinjen.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Personvern WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler