Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Homey og Zigbee

18.01.22

Blant de spørsmål jeg får mest av om smarthusartiklene mine, er Zigbee-problemer i Homey. Siden jeg selv har hatt en del trøbbel med Zigbee i Homey, men nå har alt på stell, tenkte jeg å dele noen erfaringer.

Fellesnevneren når jeg leser om Zigbee-problemer i Homey, er at det enten er problemer med å få lagt til nye enheter, eller problemer med å få enhetene til å fungere stabilt.

Når du legger til nye enheter bør du ideelt sett ha Homey så nær enheten som mulig. Fall imidlertid ikke for fristelsen av å koble Homey til en batteribank, da vil du mest sannsynlig ende opp med å ødelegge Homey!

Her er fem tips.

1. Omstart

Som all annen hardware og software, kan en del problemer løses så enkelt som en omstart, altså en restart eller reboot, av Homey. Besøk siden Homey Developer Tools og under System finner du nederst System Restart og en tilhørende knapp for å starte din Homey på nytt.

Dette alternativet har såvidt meg bekjent ingen konsekvenser utover nedetid i smarthuset i den perioden Homey og alt utstyret skal offline og så kobles til igjen.

2. Endre kanal

Default Zigbee-kanal i Homey er (hos meg) 16. Mens noe utstyr lot seg koble til på denne kanalen, var det annet utstyr som ikke ville. Jeg har endret kanal til 11 og nå fungerer alt som forventet. Du kan prøve med laveste kanal og arbeide deg oppover dersom du opplever problemer. Besøk siden Homey Developer Tools og velg Zigbee. Rett under System Information står det kanskje 16 og du velger her ny kanal fra nedtrekksmenyen.

Før du endrer kanal bør du være klar over at det tar en stund før Zigbee-nettverket igjen er fungerende, samt at noe utstyr ikke klarer å endre kanal og må legges til på nytt. Du får en advarsel om dette når du forsøker å endre.

3. Reset av Zigbee-nettverk

Hvis omstart ikke fungerer og du har testet alle kanaler uten hell, kan en full reset av hele Zigbee-nettverket være løsningen, slik det har vært for meg. Besøk siden Homey Developer Tools og velg Zigbee. Til høyre for System Information står det Reset Network. Les følgende advarsel nøye.

Konsekvensen av dette alternativet er at alle Zigbee-enheter du har lagt til Homey vil forsvinne, og du må legge dem til på nytt. Homey tilbakestiller Zigbee-kanalen til fabrikkoppsettet, så hadde du satt for eksempel 11 før så kan det hende den er satt til 16 nå.

4. Factory reset alternativ 1

Hvis ingen av ovennevnte tiltak hjelper, kan det være du løser problemet med å tilbakestille hele Homey til fabrikkoppsettet, men beholde innstillingene. Du vil med dette tipset oppleve at det tar noen timer etterpå før Homey får stilt klokken og startet kjøring av flows som normalt, så du vil gjerne gjøre dette på et tidspunkt da Homey ikke har mye annet å gjøre, for eksempel sent på kvelden. Du gjør som følger:

 1. Holder Homey opp-ned til den går i recovery mode. Du får talebeskjed når du gjør dette og den teller ned fra ti. Hold den helt til den lyser gulaktig.
 2. Når Homey er gått i recovery mode besøker du setup.athom.com med en nettleser på datamaskinen din og følger instruksene. Jeg har brukt Safari på Mac.
 3. Når du får beskjed om å bruke appen trykker du OPTION på Mac eller ALT på Windows og du får valget om «Continue in browser».
 4. Underveis vil du kunne velge «Keep your data» og slik at du beholder innstillinger og data du har lagret.
 5. Når Homey gir beskjed om at du har siste versjon av programvaren, trykker du igjen OPTION på Mac eller ALT på Windows og velger «Download full update». Dette tar litt tid, men når det er ferdig skal Zigbee fungere som normalt.

5. Factory reset alternativ 2

Dette alternativet er identisk med det forrige, men gjennomføres på en litt annen måte.

 1. Gå til Homey Developer Tools. Under «System» finner du nederst «Restart into recovery mode». Trykk og vent til du hører stemmen fra Homey.
 2. Åpne Homey-appen. Fra listen over tilgjengelige Homeys, trykker du «Legg til…».
 3. Når du blir bedt om det, kobler du telefonen til Homeys innebygde Wi-Fi-nettverk, velger i Homey-appen hvilket nettverk den skal koble seg til, angir passord og når den er koblet til ditt lokale nettverk, bytter du W-Fi-nettverk tilbake på telefonen.
 4. Velg «Nei» på spørsmål om å gjenopprette fra sikkerhetskopi.
 5. Velg «Full programvareoppdatering».
 6. Nå gjelder det å vente, for Homey trenger lang tid på å starte og bygge robuste nettverk for Zigbee og Z-Wave. Det kan ta opptil et par døgn før du opplever stabilitet igjen.

Fortsatt problemer? Kontakt Athom brukerstøtte på support@athom.com.

Jeg har selv prøvd alle alternativene over, og alle fungerer til forskjellige formål. Alternativ 3 ønsker du kanskje kun å prøve ut dersom du ikke får Zigbee til å fungere i det hele tatt, og ikke har noen enheter tilkoblet, mens du kanskje vil la det være hvis du allerede har masse enheter og flows tilknyttet. Hva som kan fungere for deg vet jeg ikke, og hvis ingen av ovennevnte fungerer har jeg dessverre ikke flere tips. Du står selv ansvarlig for eventuelle problemer og konsekvenser ved å teste tipsene over. Lykke til!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler