Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Smarthus v2.0

20.01.22

Jeg har mottatt mange henvendelser om hvordan det går med smarthuset. Hva er erfaringene etter de første artiklene ble skrevet? Siden vi har flyttet, og dermed bygget enda et smarthus, passer det bra med en serie oppfølgingsartikler.

Som fast leser har du selvfølgelig fått med deg den første serien om smarthus. Siden disse artiklene ble skrevet har vi flyttet inn i nytt hus og dermed startet på nytt med å etablere et smarthus. Erfaringene tar vi med oss fra det gamle huset og jeg vil i en serie påfølgende artikler skrive om hvordan vi har bygget opp det nye smarthuset. Sørg for at du abonnerer på nyhetsbrevet, det er gratis, så får du med deg alle sammen.

Jeg vil i denne artikkelen innlede med hvordan jeg har tenkt før jeg begynner å bygge smarthuset. I påfølgende artikler vil jeg skrive om varmestyring, lysstyring, brannvarsling, innbruddsvarsling, vannlekkasjer, samt hva vi gjør når vi reiser vekk.

Som leser må du gjerne bidra til bloggen. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.

Litt planlegging

En av erfaringene fra det gamle er at det er lett å fokusere på konkrete behov man ønsker å løse isolert, uten å sette det inn i et større system av tilsvarende funksjoner. Styre temperaturen. Skru på lyset. Låse døren. Slike ting. I det nye huset har vi derfor tatt et steg tilbake og tatt utgangspunkt i hva vi ønsker at et smarthus skal løse for oss. Med et slikt utgangspunkt får vi en mer helhetlig løsning som fokuserer på rytmen i hjemmet og livene vi lever, og ikke på dingsene som skal hjelpe oss. Da slipper vi masse apper som ikke snakker sammen og huset betjener seg selv i større grad.

Jeg er ingen stor tilhenger av (for mye) planlegging, fordi man aldri klarer å planlegge seg frem til den perfekte løsning. Dette gjelder også for smarthus. Man må definere noen grunnleggende behov som skal dekkes, og lage et system for hvordan det skal løses. Da får man en strukturert og systematisert løsning i stedet for en løsning hvor alt bare legges til og klattes på over tid.

Smarthus er ingen moden teknologi

Erfaringene fra både ett og to hus er at smarthus som konsept ikke er moden teknologi. Det er alltid noe som ikke fungerer, noe som trenger en omstart, batterier som trenger å byttes, noe som ikke gjennomføres når du ber om det eller utstyr som snakker dårlig sammen. Dersom du ikke anser deg selv som over gjennomsnittlig teknologisk interessert og kompetent, vil jeg fraråde deg å starte med et smarthus.

Man skulle tro at etablerte standarder som for eksempel Z-Wave eller Zigbee burde være robuste, men det er ikke tilfelle. Det nærmeste man har en robust løsning er kanskje Apples HomeKit, men heller ikke her fungerer alt som det skal alltid. Fordelen er at HomeKit som oftest fikser seg selv dersom noe er galt. Ulempen med HomeKit er at man er begrenset til utstyr som er HomeKit-kompatibelt, og det blir derfor vanskelig å mikse utstyr fra forskjellige standarder. Heri ligger nok noe av problemet også. Det jobbes med nok en standard kalt Matter, men spørsmålet er om nok en standard er løsningen. Jeg er avmålt optimist.

Hva skal et smarthus løse for oss?

Det viktigste utgangspunktet for å etablere et smarthus er at det skal være bygget rundt livene vi lever i huset, enten vi er hjemme, på jobb, på hytta eller på ferie, om vi er våkne eller sover.

Vi ønsker ikke et smarthus som maser på oss. Det skal ikke sende oss unødvendige varsler eller kreve vår oppmerksomhet unødvendig. Det skal fungere i bakgrunnen og hjelpe oss uten at vi trenger å forholde oss hyppig til det.

Et mål med nåværende smarthus er at det i så stor grad som mulig skal drifte seg selv og eventuelle problemer skal løses automatisk. Det er vanskelig, men ambisjonen. Et annet mål er å ikke være avhengig av noen apper på telefonen for å bruke huset i hverdagen.

Med dette utgangspunktet kan vi tenke oss noen formål med å etablere et smarthus. Et smarthus skal:

  • Hjelpe oss med å automatisere oppgaver. Det innebærer automatisk justering av temperaturen gjennom døgnet, eller automatisk tenning og slukking av lys, å låse bilen automatisk når vi legger oss. Alt vi slipper å gjøre er spart tid, selv om det selvfølgelig er ironisk å bruke tid på automatisering. Det er mer behaget over å slippe å tenke på om alt lys er slukket, om varmegulvene har rett temperatur, at bilen og døren er låst.
  • Hjelpe oss med et bedre inneklima, for eksempel å skru på klimaanlegget når det blir for varmt eller øke luftsirkulasjonen hvis CO2-nivået blir for høyt.
  • Hjelpe oss med å spare penger ved å skru av varmegulvene og varmtvannsberederen automatisk i perioder hvor strømmen er dyr eller lade bilen når strømmen er billig. Men man bygger ikke et smarthus primært for å spare penger. Utstyret er kostbart og det vil ta svært lang tid før besparelsen blir større enn kostnaden for utstyret, selv etter å ha lagt bak oss en sesong med hinsides strømpriser. Men når teknologien først er her for automatisering er det greit å utnytte den også for å spare penger.
  • Øke sikkerheten ved varsling av innbrudd, brann eller vannlekkasjer.
  • Gi oss innsikt i omgivelsene rundt oss. Når står sola opp? Når er det fullmåne neste gang? Hvor mange grader er det ute? Blir det regn i dag? Er T-banen i rute? Slik innsikt gir oss værmeldingen, informasjon om sol- og månetider, live-bilder med utsikt og informasjon om energiforbruk.

Nok er nok

Med et smarthus er det fullt mulig å gå helt av skaftet og kjøpe alt man kommer over av utstyr. Det er også mulig å lage automatikk for alt man kan tenke seg. Mitt tips er å ha en behovsdrevet tilnærming til utstyret man kjøper og funksjonaliteten man lager. Det er ingen vits i å dimme lysene til 50 % og spille Barry White hver fredagskveld bare fordi man kan.

Automatikken du lager må ikke bli for mye, for omfattende eller for komplisert. Du skal administrere den over tid, da er det greit at du også husker hva du selv har tenkt når du om noen år frem i tid trenger å endre på logikken du selv synes var så smart da du lagde den.

Homey og HomePod som smarthussentraler

For å bygge et smarthus trenger man en sentral, selve hjertet i smarthuset. Ofte også omtalt som en hub. Uten en slik sentral har man ingen steder å lagre og koordinere funksjonalitet og logikk, enten man er hjemme eller på farten.

Selv har jeg god erfaring med Athom Homey Pro. Den er ikke feilfri — for det er det ingen slike sentraler som er — men den er brukervennlig, er funksjonsrik nok og har bred støtte for utstyr som kan tilkobles og styres. Den har også integrasjoner med Apples HomeKit, slik at man mer eller mindre sømløst integrerer utstyr som i utgangspunktet ikke er HomeKit-kompatibelt inn mot HomeKit for blant annet stemmestyring. Det vil si at vi kan bruke Siri for å stemmestyre utstyr som ikke er HomeKit-kompatibelt.

Homey er således hovedsentralen, men den er ikke den eneste. Vi har også en HomePod og en Apple TV som begge fungerer som smarthussentraler for HomeKit, uten at du kanskje er klar over det. Sånn sett tar derfor HomePod og Apple TV seg av integrasjoner med utstyr som ikke er støttet av Homey, slik som for eksempel bilen. Audi, som vi kjører, har svært god støtte for Apples løsninger som CarPlay og HomeKit, men har ikke støtte i Homey ennå.

Med dette utgangspunktet kommer jeg til å skrive nye artikler om varmestyring, lysstyring, brannvarsling, innbruddsvarsling, vannlekkasjer, samt hva vi gjør når vi reiser vekk, samt hvilket utstyr som er benyttet. Sørg for at du abonnerer på nyhetsbrevet, det er gratis, så går du ikke glipp av noe.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter IoT Martins Makerspace Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler