Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Litt om lading

07.11.22

Av alle merkelige ting har elbil blitt et polarisert tema. At drivstoffet til en bil har blitt en identitetsmarkør slår meg som meget spesielt, og argumentene i debatten baserer seg på feil antakelser.

I over tre år har vår familie på fire hatt elbil som eneste bil, og det har vært helt uproblematisk. La oss derfor se litt på påstandene vi ofte møter. En gjenganger er kommentarer om hvor problematisk mange tror det er å lade en elbil. Selv har jeg aldri brukt mindre tid på å tilføre energi til bilen som etter at vi fikk elbil.

Oljens overlegenhet

Sammenliknet med det å fylle drivstoff på en fossilbil, tar lading av en elbil lang tid. Oljens største styrke er energitettheten og hvor raskt det er å overføre energien fra én tank til en annen. Hvor lang tid det tar å lade en bil avhenger selvsagt av effekten på laderen og hvor mye du skal lade.

Men at tanking av fossilt drivstoff er raskere enn å lade en bil, er kun et gyldig argument dersom du står og ser på mens du gjør det. Det kommer vi tilbake til.

Bensinstasjon i garasjen

Bensin og diesel er, i motsetning til strøm, ikke noe du har hjemme. Det vil si at du ikke kan tanke bilen hjemme, og når du først stopper for å tanke så kan du like gjerne tanke en del fordi du før eller senere allikevel må stoppe og tanke igjen. Med elbil er dette helt omvendt.

Når vi stopper langs veien for å lade, så lader vi bare det vi trenger for å komme frem dit vi skal, fordi vi vet at der vi parkerer bilen for kvelden får vi også ladet og neste morgen er batteriet fullt. Dermed har man sjelden behov for å lade veldig mye langs veien, og tiden for lading går dermed ned.

Det andre og kanskje viktigste poenget er at tanking av fossilt drivstoff er en aktiv handling, mens lading av elbil er en passiv handling. Med det mener jeg at du må stå ved bilen når du tanker drivstoff og må holde inne et grisete håndtak under hele prosessen. Du har ikke noe annet alternativ enn å stå og vente mens du tanker bilen.

Med en elbil kan du legge deg til helt andre vaner, fordi du ikke trenger å være ved bilen når den lader. Dersom du lader hjemme kobler du til bilen i garasjen og gjør noe annet enn å stå og glo på bilen. Dersom du lader langs veien kombinerer du det med noe du allikevel har behov for å gjøre. Handle. Spise. Gå på do. Ting du allikevel trenger å gjøre, men som du ikke kan gjøre dersom du blir nødt til å holde inne et grisete håndtak på en bensinstasjon.

Denne sommeren kjørte vi 2000 kilometer på norgesferie med elbil. Vi stod ikke et eneste minutt i ladekø og vi ventet ikke et eneste minutt på at bilen skulle lade. I Lom ladet bilen mens vi selvfølgelig besøkte bakeriet og deretter hoppet på trampoline. På Grotli koblet vi til laderen da vi skulle ta med oss en kaffe. I Fjærland ladet bilen mens vi var inne på Norsk bremuseum. Poenget er enkelt: sørg for å lade bilen når den allikevel står stille, og du gjør noe annet du uansett ville gjort. Dette prinsippet gjorde at vi aldri var under 50 % på batteriet i sommer.

Du trenger ikke høy effekt

Tiden det tar å lade en bil avhenger av effekten under ladingen. Jo høyere effekt, jo mer tilført energi på kortere tid. Å lade med høy effekt er for meg kun interessant dersom jeg ikke har noe annet å gjøre enn å vente på ladingen. Og det er som nevnt sjelden nødvendig, dersom man klarer å endre tankesettet fra at lading ikke er en aktiv men en passiv handling, som nevnt tidligere.

Selv om bilen vår kan lade med en effekt på inntil 150 kW, så velger vi alltid en lader med lavere effekt, dersom vi kan. Hvis vi skal inn og spise så bruker vi aldri mindre enn en time. Velger vi en lader med høy effekt må vi derfor ut og flytte bilen fordi den blir ferdigladet før vi er ferdigspist. Selv 50 kW er mer enn vi normalt trenger, som oftest klarer vi oss med så lite som 11 kW langs veien mens vi spiser.

Tilsvarende hjemme. Vi har aldri hatt behov for høy effekt i garasjen, siden bilen står der over natta uansett. I garasjen hjemme har vi 3,2 kW, mens vi på hytta har 11 kW siden vi av og til har gjester som også skal lade og dermed ønsker litt mer fleksibilitet.

Samtidig skjer det naturlig utvikling også innen hurtiglading. Xpeng G9, som vises frem til norske kunder for første gang i disse dager, skal kunne lades med 400 kW. Ingen ladestasjoner leverer 400 kW i dag, så Xpeng har satt grensen til 300 kW. Også det er en rekord. Ingen andre biler lader med så høy effekt. I teorien lader man en bil med 100 kWt batteri på 33 minutter fra 0 til 100 %, men ingen gjør dette. Med en slik effekt trenger du ikke stå lenger ved ladestolpen enn det tar å tanke fossilt drivstoff.

Det er ikke vanskelig å lade en bil

Vi både leser og hører om hvor vanskelig det er å lade en bil. Det er riktig nok et virrvarr av apper og brikker, men er det egentlig så vanskelig å bruke en app eller en brikke?

På den negative siden kan vi si at lading er vanskeligere enn hva det trenger å være. Uansett hvilken bil du har, er du nødt til å ha en konto hos ladeoperatøren eller bilprodusenten, og du må ha et tilknyttet betalingskort som ladingen belaster. Det vil si at du trenger én eller flere apper der du har en konto og et registrert betalingskort, fremfor et system der man kun hadde betalt med kort direkte på laderen. Enkelte steder får du også en liten brikke som du bruker til å starte lading.

Men når dette først er gjort, så er lading enkelt og enklere enn å fylle fossilt drivstoff. I aller enkleste form har vi Plug & Charge, det vil si at du kobler laderen til bilen og så lader den uten at du trenger å gjøre noe mer. Flere bilprodusenter har dette i dag, for eksempel Ford, Audi, Mercedes, BMW, Porsche og Tesla. Alternativt kobler du til laderen, sveiper brikken foran laderen og lading starter. Selv sverger jeg til brikke fordi det er det enkleste og raskeste, foruten Plug & Charge, selvfølgelig.

Hvis man plages med at det å gjøre et engangsoppsett i en app er krevende, så sliter man også med mye annet. Alt vi gjør i dag gjøres i en app.

Elbilismens flaskehals

I skrivende stund er den største svakheten innen lading kvaliteten på ladestasjonene. Med det mener jeg at det burde være flere ladepunkter per ladestasjon. Det burde være tak akkurat der man står for å koble til bilen og sveipe brikken. Det burde være gjennomkjøring på alle ladepunkter, slik at det er enkelt å kjøre igjennom hvis man kjører med noe på hengerfestet. Hvis disse banale tingene er på plass vil det være god flyt på stasjonen og ingen kø.

Et problem er først og fremst et problem for dem som har bestemt seg for at noe er vanskelig. I sommer kjørte et familiemedlem av oss på 80 år alene i sin elbil fra Ålesund til Arendal og tilbake igjen. Hvis du da tenker at det fortsatt er vanskelig å lade en bil, kan du jo spørre deg om det faktisk er vanskelig, eller om du baretror det er vanskelig.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Elbil

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler