Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

You Need A Budget

14.04.23

Skyhøy inflasjon, stigende renter og energimangel i Europa. De fleste kjenner presset på privatøkonomien. Da passer det godt med et tips som gir deg oversikt og forutsigbarhet.

Hvilke regninger forfaller neste måned? Har jeg dekning til å betale dem? Hvor mye brukte vi på dagligvarer forrige måned? Hva er det vi bruker mest penger på? Hvor er det mest å spare?

Det er mange spørsmål som melder seg i tider som dette, dersom man til nå har hatt et ganske avslappet forhold til økonomien. Det du trenger er et verktøy som hjelper deg med å forstå din egen privatøkonomi, og til å planlegge fremover slik at du unngår kjedelige overraskelser.

I vår husstand har vi i mange år brukt tjenesten «You Need A Budget», kalt YNAB. Det vil si, det er kona, husets CFO, som har holdt orden på våre felles midler. Bokstavelig talt hvert øre er gjort rede for, enten de er tjent som lønn eller utbetalt til lån og løpende forbruk.

YNAB

Tidligere var YNAB en programvare man lastet ned og kjørte på lokal maskin, men nå har den flyttet opp i skyen og kjører i nettleseren. Og i den senere tid har de endelig fått støtte for familiekontoer, det vil si at man kan opprette flere brukere og deretter kan man ha delte og individuelle budsjetter. Lurer du på hva fellesmidlene gikk til forrige måned? Slå opp i det delte budsjettet.

Som navnet antyder legger YNAB opp til et budsjett. Du har en sum penger på konto og så forteller du YNAB hva hver eneste krone skal gå til. Alle pengene skal i arbeid, enten de skal gå til nedbetaling av lån, løpende forbruk eller til sparing. Når neste lønning lander på konto vet du hva pengene skal gå til.

For meg ligger den store verdien i å få visualisert hva pengene går til hver måned. I kategorier og underkategorier man selv definerer, kan man drille ned til den enkelte transaksjon. Dermed gir det seg ofte selv hvorvidt det er mulig å kutte i kostnadene i den enkelte kategori. Og det gir seg også selv hvor viktig det er å prute med banken på lånerenten og med forsikringsselskapet på forsikringspremien. Selv er jeg flink til å suboptimalisere kostnadskuttene, ved at jeg for eksempel slukker lyset i rom vi ikke oppholder oss i.

Den andre store verdien ligger i selve budsjettet. Planleggingen av den økonomiske fremtiden. Hvor mye må jeg avsette hver måned for å betale forsikringen som forfaller én gang i året? Eller til sommerferien? Beise huset? I stedet for overraskelser med 14 dagers betalingsfrist, er jeg forberedt på hva som kommer når, og jeg får beskjed når jeg bruker mer enn jeg har fremtidig dekning for.

I bruk finner du YNAB både i nettleseren og som apps for blant annet iOS, iPad og watchOS, noe som er veldig nyttig for å registrere transaksjoner umiddelbart.

Har du, som oss, en hybridøkonomi med både individuell og felles økonomi, er YNAB et verdifullt verktøy jeg kan anbefale. Registrer deg via denne lenken, så får vi begge en måned gratis.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Personlig økonomi Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler