Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Polaroid Hi•Print

19.01.24

I høst var vi på besøk på hytta til gode venner. Som seg hør og bør på en hytte, skal det skrives i hytteboken. En morsom detalj var at de hadde en liten printer hvor vi skulle velge to bilder fra helgen som ble printet i kredittkortstørrelse på stedet og så limt inn i hytteboken sammen med vår rapport.

I 11 år har vi selv ført hyttebok på vår egen hytte. Men vi har aldri hatt bilder i hytteboken. Derfor kom dette som en veldig god idé vi selv ville prøve ut.

Hva skal man velge?

Hyttebøker kommer i alle slags størrelser og varianter. Noen er små og har blanke ark for kreativiteten, andre er større og har forhåndstrykte felter man skal fylle ut. Hos oss har vi standardisert på Moleskine med blanke sider i A4-størrelse. Sånn sett hadde vi plass til noe større enn kredittkortstore bilder, spørsmålet var om det er noe poeng. Alternativet kunne vært postkortstørrelse, men det vil fort ta mye plass.

Dermed fant vi ut at kredittkortstørrelsen, eller 2 x 3″ som den markedsføres som, passet oss best. Helt eksakt får vi da utskrifter på 54 x 86 mm.

Når papirstørrelsen var bestemt, kommer en litt vanskeligere jobb, nemlig å bestemme seg for printer. Det finnes svært mange modeller på markedet, og de benytter forskjellige teknologier som alle har sine styrker og svakheter.

For eksempel finnes en teknologi som heter ZINK, som står for Zero ink, som tilbyr nettopp det som navnet antyder. Alt du trenger er papir, og du slipper å bytte blekkpatroner eller annet forbruksmateriell i printeren. Nedsiden med ZINK er at bildekvaliteten visstnok ikke når helt opp til alternativene.

For oss var det et poeng med god bildekvalitet når vi først skal ha små bilder i en bok vi kan bla tilbake i og finne gode minner. Dermed så vi på alt fra tradisjonelle blekkprintere til mer spesialiserte miniprintere. I denne kategorien finner man såkalte 4PASS-printere som betyr at printeren dytter arket frem og tilbake fire ganger for å påføre printet.

Polaroid Hi•Print

Etter å ha lest tester opp og tester ned, konkluderte vi til slutt med å gå for en Polaroid Hi•Print. Bakgrunnen for valget var utskriftskvaliteten og brukervennligheten.

Nedsiden med Polaroid Hi•Print er at forbuksmateriellet er ganske kostbart og det etterlater en del avfall. Det betyr at vi må sikre riktig resirkulering av brukte printkassetter. Polaroid Hi•Print benytter proprietære kassetter der både ark og «blekk» inngår i kassetten. En eske med to kassetter med til sammen 20 bilder koster 189,- kroner i skrivende stund, noe som gir en enhetskostnad på 9,45 kroner per bilde. Med tanke på antall gjestedøgn vi har på hytta, blir det nødvendig å begrense seg litt i bruken. Verdt å merke seg er det at arkene kan brukes som klistremerker, så vi slipper å kløne med å tape dem inn i hytteboken.

Polaroid Hi•Print-kassett

Størrelsen er også en fordel. Du får den omtrent i håndflaten som vist på bildet under. Ikke at vi planlegger å dra den med oss rundt omkring, men da kan den lett pakkes vekk.

Polaroid Hi•Print størrelse

I esken

Polaroid Hi•Print er et produkt av tiden vi lever i. Emballasjen var liten og inneholdt kun det mest nødvendige:

  • Printer med forhåndsinstallert kassett med 10 bilder
  • Brukermanual
  • Ladekabel USB-A til USB Mikro B

Oppsett

Brukermanualen er forbilledlig enkel. Last ned appen fra App Store eller Google Play. Koble telefonen til printeren med Bluetooth. Åpne appen og du er i gang.

Printeren kommer delvis oppladet, så det er bare å skru den på med én gang. Men den vil at du skal oppdatere firmware i printeren før du kan bruke den, og batteriet var ikke tilstrekkelig ladet på min printer, så da plugget jeg den til strøm, oppdaterte firmware og var i gang.

I bruk

Hvordan redigere bilder

Jeg synes at bilder som tas med telefonen ofte trenger litt justering for å se bra ut. Dette kan selvfølgelig gjøres på telefonen, men når de allikevel synkroniseres til iCloud så åpner jeg dem på Mac-en, redigerer dem der og de synkroniseres så tilbake til telefonen. Deretter er det bare å åpne Polaroid-appen og printe.

Utskriftshastighet

Det tar kanskje ett minutt å få printet et bilde, og i mellomtiden kan du se hvordan printeren påfører én og én farge på papiret, mens det dras inn og ut av printeren.

Bildekvalitet

Det er greit å styre forventningene med én gang: Det blir ikke like god kvalitet som med en tradisjonell blekkprinter. Men for hytteboken kommer det nært nok. Det blir litt større kontraster og mer fargemetning på utskriften enn originalen. Med tanke på den kompakte størrelsen på printeren er det egentlig imponerende kvalitet. Men kjøp ikke denne printeren og tro at du får en fotoprinter.

Her ser du et eksempel hvor du ser originalen til venstre og et bilde av utskriften til høyre.

Sammenlikning av Polaroid Hi•Print

Sammenlikning av Polaroid Hi•Print

Sammenlikning av Polaroid Hi•Print

Hvordan få bilder fra gjester – Med AirDrop

Når gjestene skal skrive i hytteboken, skal de også få velge to bilder fra helgen som de skal lime inn sammen med deres hilsen. Da må de overføres fra dem til meg som har Polaroid-appen installert. Det enkleste er AirDrop — når det fungerer — ellers er mail med full størrelse det beste alternativet.

Pris

Billigste pris på nett er i skrivende stund 989,- kroner for printeren og 189,- kroner for 20 ark. Sammenliknet med alternativene er printeren verken dyr eller billig, men kassettene som er forbruksmateriell er kostbare. Fordelen er at forbruksmateriellet er forutsigbart. Når du har printet 10 bilder er kassetten tom. Med en tradisjonell blekkprinter er det vanskelig å estimere antall sider.

Fordeler

  • Brukervennlig og enkel i bruk
  • God (nok) bildekvalitet
  • Liten

Ulemper

  • Dyrt forbruksmateriell
  • Forbruksmateriellet må resirkuleres forsvarlig

Konklusjon

Spørsmålet er som alltid: Ville jeg kjøpt Polaroid Hi•Print igjen? Ja, det ville jeg! Butikken der jeg handlet har 50 dager åpent kjøp, og printeren ble beholdt utover denne tiden.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Foto

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler