Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

HTPC

16.09.07

HTPC slik Martin foretrekker det

Det tok under to år fra jeg tenkte mine første tanker om en hjemmeserver til den ble en realitet. Forhåpentligvis tar det ikke like lang tid å realisere planene om en HTPC.

Hva er en HTPC?

HTPC står for «Home Theater PC» og er en PC som kobles til TV-en og musikkanlegget for å spille av eller vise innhold og lagre fjernsynssendinger. En HTPC inneholder gjerne en TV-mottaker, slik at TV-kabelen kan kobles rett til PC-en, for eksempel for å lagre fjernsynssendinger. Ettersom en HTPC står i rom hvor man oppholder seg, er det et absolutt krav at den produserer minimalt med støy. I tillegg kan den som oftest betjenes med en fjernkontroll.

Hva skal jeg med en HTPC?

Det ligger en kongstanke bak både hjemmeserveren og HTPC-en. Det overordnede målet er å organisere og tilrettelegge for tilgang til alle data vi har lagret på hjemmeserveren, slik at musikk, film, bilder, dokumenter og annet innhold kan aksesseres fra nær sagt hvor som helst. Med en HTPC som er tilkoblet TV-en og musikkanlegget, vil det typisk være ønskelig å høre på musikk og se film og bilder.

Mitt mål med en HTPC er å kunne sitte i sofaen og få tilgang til alle mine filmer, musikk og bilder, uten å måtte dra frem en PC eller putte en DVD eller CD i spilleren. Alt skal være tilgjengelig via HTPC-en, men med alle data lagret på hjemmeserveren.

Mine tanker, ønsker, behov og kompetanse om en HTPC er foreløpig litt ufullstendige, men dette er i hvert fall et sted å begynne.

Hva skal jeg velge?

Det finnes uendelige muligheter for den som ønsker å skaffe seg en HTPC. Man kan kjøpe ferdigbygde maskiner eller man kan bygge dem selv, slik jeg gjorde med hjemmeserveren. For meg er det imidlertid et definitivt krav at jeg ikke bygger eller kjøper noe som kun kjører og håndterer proprietære løsninger. Løsningen jeg velger må kunne håndtere de formatene jeg benytter for lagring av film, musikk, bilder og dokumenter, hvilket selvfølgelig er åpne formater.

Det finnes massevis av HTPC-kabinetter på markedet. Jeg synes imidlertid disse er alt for store i forhold til hva jeg ideelt sett kunne tenke meg. I tillegg er det svært få som tilfredsstiller min sære, minimalistiske smak. Jeg har ikke behov for mye plass, ettersom jeg ikke skal lagre data på HTPC-en. Jeg vil sterkt vurdere SSD som lagring, fremfor tradisjonelle harddisker med bevegelige deler. I tillegg vurderer jeg en prosessor som ikke genererer så mye varme, slik at jeg kan unngå bråkete vifter, både for kabinettet og selve prosessoren.

Når det gjelder lagring av fjernsynssendinger har jeg også vurdert å putte TV-mottakeren i hjemmeserveren, slik at HTPC-en ikke trenger å stå på døgnet rundt for å ta opp sendinger. Mediasenterløsninger som MythTV har støtte for denne typen front- og back-end-behov.

En løsning jeg har kikket på er Apple TV, som er en svært rimelig HTPC. Ut av boksen har Apple TV sine klare begrensninger, men det er en boks som er svært lett å modifisere etter eget ønske, slik at den også kan tilfredsstille mine behov. Det vil for eksempel være fullt mulig å kjøre MythTV på Apple TV. Jeg vurderte i utgangspunktet en Mac Mini, men den har ikke alle tilkoblingene jeg ønsker, som for eksempel HDMI.

Dersom du har tanker om HTPC-er, eller du har bygget eller vurderer å bygge din egen, er du hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar. :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler