Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Tips for den ferske Mac-bruker

18.11.07

Dan Warne presenterer de topp 30 vanligste feilene ferske Mac-brukere begår. Siden jeg kjenner meg igjen i mange av punktene tenkte jeg å skrive en artikkel om hvordan man unngår disse feilene. Jeg kommer ikke til å gå igjennom alle punktene, kun de jeg selv synes var annerledes da jeg var fersk.

1. Avslutte applikasjoner

Logisk nok tror mange Windows-brukere at en applikasjon avsluttes ved å trykke på den røde knappen oppe til venstre i vinduet. I Mac OS X lukker denne knappen kun vinduet, men avslutter ikke applikasjonen.

Verktøylinje

Løsning: For å avslutte applikasjonen trykker du hurtigtastene EPLE + Q, eller benytter applikasjonsmenyen og velger «Avslutt [programnavn]», slik:

Avslutte applikasjoner i Mac OS X

2. Installere programmer

Installasjonsfiler for Mac slutter med filendelsen .dmg, som står for «Disk Image» og installeres på en helt annen måte enn hva man er vant til fra Windows.

Løsning: Når filen er lastet ned dobbeltklikker du på den. Det åpner seg nå et vindu som eksempelvis kan se ut som følger:

Installasjon av programvare under Mac OS X

Åpne nå Finder og gå til mappen «Programmer». Dra applikasjonsikonet — her representert ved Firefox — over i mappen «Programmer», slik bildet over illustrerer

Når du er ferdig lukke du disk-filen ved å høyreklikke på den og trykke «Mat ut [navn]», slik:

Mat ut diskfil

Å avinstallere et program under Mac OS X er enkelt. Dra det fra mappen «Programmer» og rett i papirkurven.

3. Maksimere og minimere vinduer

I Windows dobbeltklikker man på tittellinjen for å maksimere vinduet. Gjør du dette på Mac OS X vil du minimere vinduet. Minimere kan du også gjøre ved å trykke EPLE + M. I stedet for å minimere vinduer anbefaler jeg heller å skjule dem med hurtigtastene EPLE + H. Du bringer dem frem igjen med EPLE + TAB.

Løsning: Maksimere gjør du ved å trykke på det grønne ikonet oppe til venstre i vinduet. Vinduet maksimeres riktignok ikke, men justeres til den størrelsen som er tilstrekkelig for å arbeide i det. Du kan justere på dette selv ved å dra i hjørnet nede til høyre.

Verktøylinje

4. Hurtigtaster

Bruk av hurtigtaster effektiviserer din bruk av maskinen og reduserer faren for slitasjeskader. Jeg er i ferd med å skrive en oversikt over generelle hurtigtaster i Mac OS X, som vil bli presentert her straks den er ferdig. Som i Windows finnes det også i Mac OS X hurtigtaster for det meste, og de fungerer ikke veldig annerledes.

5. Mac er problemfritt

Slik er det dessverre ikke. Mac OS X er programvare akkurat som Windows, og all programvare inneholder feil. Også Mac OS X.

6. Utføre programmer og åpne dokumenter

Fra Windows er man vant med at ENTER-tasten utfører det programmet eller filen som er markert. Slik er det dessverre ikke i Mac OS X, selv om det kanskje burde være slik.

Løsning: Trykk EPLE + pil ned for å utføre.

7. Menyer

Menyene er ikke festet til tittellinjen, slik man er vant til i Windows.

Løsning: Menyene er festet til den generelle verktøylinjen som alltid befinner seg i toppen av skjermen. Menyene er fullstendig konsistente i Mac OS X, det vil si at innstillinger til et program alltid befinner seg på fast plass i applikasjonsmenyen, og ikke under et menyvalg utvikleren av programmet har valgt. Innstillingene for valgt applikasjon kan du for øvrig alltid aksessere med EPLE + ,.

Menyer i Mac OS X

8. CTRL vs. EPLE

Mac-maskiner har et annerledes tastatur enn tradisjonelle PC-tastaturer. Det er helt vanlig å tro at CTRL-tasten fungerer som under Windows. Det gjør den imidlertid ikke.

Løsning: Et Mac-tastatur har blant annet en kommandotast som er svært sentral og som regel fungerer som en erstatning for CTRL. Kommandotasten omtales ofte som epletasten, ettersom det er trykket et eple på den, og sitter til venstre for SPACE.

Mac-tastatur

9. Hvor er startmenyen?

Mac OS X har ingen startmeny. Heldigvis. De fleste Windows-brukere tenderer å få store, uoversiktlige Start-menyer.

10. Hvor er timeglasset?

Mac OS X har ikke timeglass, men benytter et roterende ikon som likner på en badeball. Skjermbildet under er omtrent målestokk 3:1.

Spinning Beachball

Lurer på hvilke piller designerne gikk på da de designet den.

11. DELETE-tasten

Bærbare Mac-er har ingen DELETE-tast. Det kablede, løse tastaturet har.

Løsning: FN + BACKSPACE gjør samme nytten.

12. HOME- og END-tasten

HOME og END sitter på piltastene til høyre og venstre, og når man trykker på dem hopper markøren kun én posisjon til respektive side, akkurat som i de fleste andre operativsystemer. Trykker man EPLE + HOME eller END hopper den til starten eller slutten av en linje og ikke til starten eller slutten av et dokument eller vindu, slik som CTRL + HOME eller END i Windows. For å hoppe til starten eller slutten av et dokument eller vindu benytter man EPLE + pil opp eller pil ned. Egentlig ganske logisk. Ønsker man å flytte markøren ett og ett ord, benytter man ALT + pil høyre eller pil venstre.

13. Ingen godt skjulte innstillinger

Windows-brukere nikker anerkjennende når jeg hevder at innstillinger i Windows er godt skjult på de minst logiske stedene. I Mac OS X er alt du trenger tilgjengelig via «Systemvalg» i Eplemenyen oppe til venstre:

Mac OS X systemvalg

14. Filbehandling

Har du markert en del filer i Finder, for så å høyreklikke på dem og lure på hvor «Klipp ut» befinner seg?

Kopiere og flytte filer på lokal maskin

Når man drar filer mellom Finder-vinduer på lokal maskin, flytter man filer. Ønsker du å kopiere i stedet for å flytte, holder du ALT-tasten nede når du drar filene til ønsket mappe. Du vil legge merke til at det dukker opp et lite grønt ikon ved musepekeren når du gjør dette.

Kopiere og flytte filer over nettverk

Drar man filer mellom lokal maskin og nettverksdisker flyttes de ikke, slik som på lokal maskin, men kopieres. Det ser du ved at det grønne ikonet ved musepekeren vises. For å flytte filer holder du nede EPLE-tasten når du drar filene til ønsket mappe.

15. Lage PDF-filer

Alle applikasjoner kan produsere PDF-filer via utskriftspanelet, uten at du trenger å installere ekstra programvare. Velg «Skriv ut» i ønsket applikasjon, så utskriftspanelet vises.

Mac OS X utskriftspanel

Du har her en knapp «PDF», som gir deg tilgang til en rekke alternativer for å produsere PDF.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler