Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Abelia, ECON og Microsoft

04.03.08

ECON

Før helgen offentliggjorde analyseselskapet ECON en rapport de har laget på oppdrag fra Microsoft. Rapporten konkluderer med at regjeringens vedtak om dokumentformater vil koste 778 millioner kroner å gjennomføre.

Abelia

På bakgrunn av denne rapporten har bransjeforeningen Abelia sendt et brev til regjeringen, hvor de blant annet hevder at beslutningen kan få «ganske store negative konsekvenser». Konsekvensene innebærer:

  • Innbyggernes tilgang til offentlige dokumenter
  • Kostnader til kjøp av programvare
  • Konkurransen i markedet

På meg bærer Abelias brev liten eller ingen forståelse for hva de faktisk uttaler seg om. Som privatperson er det fullstendig uproblematisk å få tilgang til offentlige dokumenter som gis ut som HTML, PDF eller ODF. Det er heller ingen kostnader forbundet med anskaffelse av kontorpakker som leser disse dokumentene, ei heller til opplæring. I tillegg er det hevet over enhver tvil at konkurransen blir bedre for markedet om OOXML ikke blir en foretrukket dokumentstandard, ettersom dette åpner for andre aktører enn Microsoft med deres Office-pakke. Ved å redusere markedsandelen til en de-facto-leverandør åpner man for konkurranse, selv om dokumentformatet er det samme i alle kontorpakkene. Dette vet Microsoft, og det er derfor de ønsker OOXML ISO-sertifisert i tillegg til å bli valgt som foretrukket standard i det offentlige.

Som flere også har påpekt er det svært opplagt at Abelia fungerer som et mikrofonstativ i kampen om å få innført OOXML som foretrukket dokumentformat i det offentlige. Det er derfor gledelig å se at ministeren gjør det klart at hun ikke vil snu i saken om valg av åpne standarder.

I tillegg har flere kjente og respekterte personer i IT-bransjen kritisert Abelia. Jeg nevner blant annet:

Et par interessante kuriositeter er at både ECON og Abelia konsekvent omtaler OOXML som OXML, hvilket i følge Wikipedia er feil. I tillegg har begge publisert brevet og rapporten som PDF, et av regjeringens foretrukne formater.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler