Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Abelia, ECON og Microsoft

04.03.08

ECON

Før helgen offentliggjorde analyseselskapet ECON en rapport de har laget på oppdrag fra Microsoft. Rapporten konkluderer med at regjeringens vedtak om dokumentformater vil koste 778 millioner kroner å gjennomføre.

Abelia

På bakgrunn av denne rapporten har bransjeforeningen Abelia sendt et brev til regjeringen, hvor de blant annet hevder at beslutningen kan få «ganske store negative konsekvenser». Konsekvensene innebærer:

 • Innbyggernes tilgang til offentlige dokumenter
 • Kostnader til kjøp av programvare
 • Konkurransen i markedet

På meg bærer Abelias brev liten eller ingen forståelse for hva de faktisk uttaler seg om. Som privatperson er det fullstendig uproblematisk å få tilgang til offentlige dokumenter som gis ut som HTML, PDF eller ODF. Det er heller ingen kostnader forbundet med anskaffelse av kontorpakker som leser disse dokumentene, ei heller til opplæring. I tillegg er det hevet over enhver tvil at konkurransen blir bedre for markedet om OOXML ikke blir en foretrukket dokumentstandard, ettersom dette åpner for andre aktører enn Microsoft med deres Office-pakke. Ved å redusere markedsandelen til en de-facto-leverandør åpner man for konkurranse, selv om dokumentformatet er det samme i alle kontorpakkene. Dette vet Microsoft, og det er derfor de ønsker OOXML ISO-sertifisert i tillegg til å bli valgt som foretrukket standard i det offentlige.

Som flere også har påpekt er det svært opplagt at Abelia fungerer som et mikrofonstativ i kampen om å få innført OOXML som foretrukket dokumentformat i det offentlige. Det er derfor gledelig å se at ministeren gjør det klart at hun ikke vil snu i saken om valg av åpne standarder.

I tillegg har flere kjente og respekterte personer i IT-bransjen kritisert Abelia. Jeg nevner blant annet:

Et par interessante kuriositeter er at både ECON og Abelia konsekvent omtaler OOXML som OXML, hvilket i følge Wikipedia er feil. I tillegg har begge publisert brevet og rapporten som PDF, et av regjeringens foretrukne formater.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt