Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Zimbra

13.03.08

Zimbra

I forbindelse med en artikkel om bruk av Apples iPhone som forretningsmobil, omtaler jeg gruppevareløsningen Zimbra. Jeg har fått et par henvendelser vedrørende denne løsningen, om vi er fornøyd, hvilken funksjonalitet den tilbyr, hvilke plattformer og klienter den støtter, og så videre. Siden dette er informasjon som kan være av generell interesse, presenterer jeg litt informasjon om Zimbra her.

Om Zimbra

Zimbra er en gruppevareløsning som eies av Yahoo! og er fri programvare, lisensiert under MPL. Er du usikker på hva fri programvare er, har NUUG laget en glimrende brosjyre som enkelt forklarer hva fri programvare er og hvorfor det er viktig for deg.

Funksjonalitet

Zimbra tilbyr det man kan forvente av en moderne gruppevareløsning. Jeg nevner blant annet:

  • E-post
  • Kontakter
  • Kalender
  • Oppgaver
  • Instant Messaging (IM)
  • Dokumenter / Wiki
  • Filarkiv

Zimbra er en reell utfordrer til Microsoft Exchange Server. Funksjonaliteten som tilbys er omtrent den samme, men Zimbra har et webgrensesnitt som er langt mer avansert enn det Exchange tilbyr. Personlig har jeg kun benyttet meg av webgrensesnittet det siste året, da all funksjonalitet er tilgjengelig her. Skulle man imidlertid ha behov for en lokal klient når man ikke har tilgang til nett, finnes det egne klienter for Linux, Mac og Windows.

Kalenderen kan enkelt deles med andre brukere, og de kan også få tilgang til å opprette, endre og slette avtaler i andres kalendere. Tilsvarende kan man håndtere ressurser som for eksempel møterom og projektorer. Du kan opprette så mange kalendere du vil, og disse vil også synkroniseres mot eksterne klienter som støtter flere kalendere.

En liten finesse jeg har satt stor pris på er hurtigtastene. Selv i webgrensesnittet kan man benytte hurtigtaster, og man kan i tillegg opprette, endre eller slette hurtigtaster etter eget behov.

Litt interessant er også IM-funksjonaliteten. Med denne får man tilgang til bedriftsintern IM, noe mange i dag benytter andre verktøy til. Denne løsningen er derimot integrert i webgrensesnittet, slik at man i praksis får tilgang til langt mer funksjonalitet enn det man normalt sett forventer av en gruppevareløsning. En åpenbar fordel med å ha funksjonalitet tilgjengelig gjennom et webgrensesnitt, er at man ikke gjør seg avhengig av en bestemt maskin, men får tilgang til løsningen via en hvilken som helst maskin med tilgang til internett.

For bedrifter med behov for å dele dokumenter, eller å opprette dokumenter gjennom webgrensesnittet, tilbyr Zimbra en wiki-liknende funksjonalitet. I tillegg til dette finnes også et eget filarkiv som kan synkroniseres automatisk med en del av filsystemet på lokale maskiner. Dette er svært praktisk for bedrifter som eksempelvis ønsker automatisk sikkerhetskopiering av filer brukerne har lokalt, noe som er en vanlig utfordring i de fleste bedrifter.

Ønsker du å lese mer om Zimbra kan jeg anbefale Wikipedia eller Zimbras nettsted.

Skjermbilder

Jeg har publisert noen skjermbilder, dersom du er interessert i å se hvordan Zimbra ser ut. Merk at Zimbra kommer med en rekke temaer, slik at du enkelt kan bytte utseende på løsningen. Klikk på hvert skjermbilde for en stor versjon.

Innlogging

Zimbra: Innlogging

Innboks

Zimbra: Innlogging

Kalender

Zimbra: Innlogging

Kontakter

Zimbra: Innlogging

Flytte innhold

Zimbra: Innlogging

Støttede plattformer

Zimbra er en plattformuavhengig løsning. Det vil si at du kan benytte den plattformen som passer deg best, uavhengig av om dette for eksempel er Mac OS X, Linux eller Windows. I tillegg til den tidligere omtalte webklienten tilbyr Zimbra også støtte for en lang rekke klienter via åpne protokoller som for eksempel iCal, CalDAV, RSS, WebDAV, etc. Dersom du benytter Outlook, Lotus Notes, Outlook Express, Thunderbird, Mail, iCal, Evolution eller andre klienter, kan du koble deg til Zimbra.

Zimbra støtter også en lang rekke mobile enheter, blant annet iPhone, Nokia, Sony Ericsson, Blackberry, Palm, Symbian og Windows Mobile.

Støttede klienter

Zimbra støtter en lang rekke klienter, dersom man ikke vil benytte webgrensesnittet. Av generelle protokoller støtter Zimbra blant annet IMAP og POP, i tillegg til det proprietære MAPI som blant annet benyttes av Microsoft Office Outlook. Dette betyr at du kan benytte Outlook mot Zimbra, hvor Zimbra fungerer som en Microsoft Exchange Server. Tilsvarende fungerer Zimbra som en Lotus Notes Server.

SaaS

Dersom du ikke ønsker å drifte løsningen selv, finnes det en lang rekke tilbydere som tilbyr drift av Zimbra som en tjeneste, på fagspråket kalt SaaS — Software as a Service. Vi har benyttet oss av norske Telsys som vi har vært meget fornøyd med.

I skrivende stund koster en tilsvarende tjeneste for Microsoft Exchange Server fort noen hundrelapper per bruker per måned, mens man for Zimbra snakker om noen tiere per bruker per måned. I følge Telsys skyldes dette fordelene ved stordrift man får som en SaaS-tilbyder, i tillegg til at plattformen Zimbra kjører på også er fri programvare. I et Microsoft Exchange Server-miljø må man tjenestetilbyderen både ha lisenser for selve Exchange Server i tillegg til Windows Server og Microsoft SQL Server, som et minimum. Videre skal selve driften av Zimbra være enklere enn Microsoft Exchange Server.

Konklusjon

Konklusjonen er svært enkel:

Martin anbefaler gruppevareløsningen Zimbra

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler