Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Canon EOS 5D Mark II

24.09.08

Canon EOS 5D Mark II

De som følger med på utviklingen innen digital fotografering, vil sannsynligvis holde med meg i at tiden for lengst har løpt fra Canons legendariske EOS 5D, som har vært Canons inngangsmodell for de som ønsket et digitalkamera med fullformatbrikke. Det har derfor vært knyttet usannsynlig stor spenning til oppfølgeren, hvor det i løpet av de siste to årene har blitt produsert rykter på løpende bånd. Ryktene har omhandlet alt fra funksjonalitet til modellnavn.

17. september lanserte Canon oppfølgeren 5D Mark II. Jeg tror ikke jeg tar munnen full når jeg hevder at 5D Mark II leverer mer enn forventet. Her er noen nøkkelspesifikasjoner:

  • 21,1 megapiksler
  • Støtter UDMA-kompatible CF-kort
  • Tar video i full HD, 1920 x 1200 1080 i 1080p
  • ISO fra 50 til svimlende 25 600
  • Værtetting

Selvfølgelig vil det alltid være noen punkter å sette fingeren på. Av det som overrasker meg negativt, er at 5D Mark II «bare» tar 3,9 bilder i sekundet i serie på 14 med RAW mot UDMA, i tillegg til at det kun er 9 autofokuspunkter og 6 hjelpepunkter. For mitt vedkommende har dette aldri bydd på utfordringer, men jeg hadde kanskje forventet mer.

Omtalen i pressen og på nettet har naturlig nok ikke latt vente på seg. Gutta i NRKbeta omtaler eksempelvis 5D Mark II som «et av planetens mest avanserte kamera» og den anerkjente Newsweek-fotografen Vincent Laforet har uttalt «The 5D MKII camera produces the best stills in low light that I’ve ever seen», «This camera is so easy to use» og «This camera will sell for approx. $2,700 – and perform better than many $100K plus video cameras out there».

Vincent Laforet har testet ut 5D Mark II. Ikke på tradisjonelt vis, selvsagt, men ved å leie inn helikopter, et par modeller, biler og stylister. Skal det være så skal det være. Resultatet er en fantastisk film, filmet utelukkende med 5D Mark II.

Selv er jeg rimelig sikker på at jeg kommer til å bytte ut mitt to år gamle Canon EOS 30D med 5D Mark II, blant annet på grunn av høyere oppløsning, videofunksjonen og værtettingen.

Veiledende pris i Norge er 23 995,- kroner, men det finnes norske forhandlere som i skrivende stund selger den til 19 439,- kroner.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Foto

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler