Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

10 ting å se etter ved kjøp av webhotell

06.01.10

Stadig flere velger å skaffe et eget nettsted, for eksempel for å blogge, publisere bilder eller annen informasjon. Til dette trenger man et domene og litt plass på et såkalt webhotell.

Etter å ha hatt egne nettsider i snart 15 år har jeg vært borti det meste av gode og dårlige leverandører. Derfor tenkte jeg det kunne være av interesse å dele noen tips om hva man skal se etter.

Denne artikkelen er rettet mot privatpersoner og små bedrifter, for eksempel enkeltmannsforetak. For større bedrifter og organisasjoner bør du vurdere en dedikert server.

1. Hvordan finne et webhotell

Det er enkelt å finne leverandører av webhotell. Det er bare å ta Google fatt og søke etter «webhotell». Det samme kan du gjøre hos Gule Sider. Det betyr derimot ikke at treffene du får reflekterer hva som finnes på markedet, hvorvidt de tilfredsstiller dine krav eller på annen måte er det beste valget for deg.

Er du helt blank på hva du skal se etter, kan du gjøre det svært enkelt: bestill webhotellpakken WebLiten fra NordkappNett, den samme leverandøren som jeg har benyttet i mange år. Skulle du derimot være nysgjerrig på flere detaljer kan du lese videre.

2. Referanser

Hva sier kundene om leverandøren du vurderer? Hvis ikke leverandøren selv tilbyr referanser på sine nettsider, ta kontakt med dem og be om en håndfull kunder som du igjen tar kontakt med.

I tillegg bør du ta Google fatt. Sjekk referansenettsteder, sjekk nedlastingshastighet, responstid og ping fra sider som ligger på leverandørens webhotell.

Føler du deg ikke trygg velger du en annen leverandør.

3. Tekniske spesifikasjoner

Sjekk at leverandøren tilbyr de tekniske tjenestene som er påkrevd for programvaren du skal ha på webhotellet. Skal du for eksempel ha WordPress trenger du typisk det man kaller LAMP:

  • Linux
  • Apache
  • MySQL
  • PHP

I tillegg bør Apache ha støtte for mod_rewrite, slik at du får sånne pene adresser, også kalt URL-er.

I alle tilfeller bør du velge et webhotell som kjører Linux, da gjerne også med LAMP. Dette er en svært gjennomprøvd plattform som borger for høy ytelse, stabilitet, sikkerhet, tilgjengelighet og oppetid. Selv har jeg mye erfaring med Windows-baserte servere, og to stikkord sier det meste: styr unna!

4. Hva skjer i en krisesituasjon?

Hva skjer når du får mange lesere? Hvordan håndterer leverandøren din vekst? Hva skjer hvis du blir angrepet, for eksempel med DDoS? Merker leverandøren dette, og hjelper de deg? Vil de kaste deg ut dersom ditt nettsted blir en belastning for hele webhotellet?

Dette er vanskelige spørsmål å besvare, men desto viktigere. Når det først oppstår en krisesituasjon — for det vil før eller siden skje — så må du være sikker på at leverandøren gir deg tilstrekkelig forutsigbarhet. Les kontrakten og send e-post til leverandøren dersom du har spørsmål.

5. Innholdspolitikk

Har leverandøren spesielle retningslinjer og politikk for håndtering av innhold som angår deg? Si at du skal starte en nettbutikk for salg av erotiske produkter. Vil dette være kontroversielt nok til at leverandøren vurderer å kaste deg ut?

Igjen, les kontrakten og spør leverandøren hvis du er usikker.

6. Brukerstøtte

Hvor enkelt er det å kontakte brukerstøtte? Hva koster det? Hvor lang tid tar det? Kan du ringe eller må du sende e-post eller kontaktskjema? Klarer de å løse problemet ditt? Er de imøtekommende?

Også dette er viktige spørsmål å få besvart før du handler webhotell. Noen kan du finne svaret på selv, andre må leverandøren svare på, mens bare referansene deres kan gi deg svar på kundetilfredsheten.

7. Kontrollpanel

Har de et webbasert kontrollpanel som er enkelt å bruke? Med et slikt kontrollpanel kan du selv administrere store deler av ditt webhotell, og bør være et krav. Kontrollpanelet bør som minimum inneholde:

  • DNS-kontroll
  • Tilgang til rå-logger
  • Statistikk
  • Subdomener
  • MySQL-administrasjon, for eksempel med phpMyAdmin
  • Enkel filhåndterer
  • E-postadministrasjon (også med MX)
  • Administrasjon av cron-jobber

8. Oppsigelse

Hvordan ser kontrakten ut hvis du vil avslutte den og flytte til en annen leverandør? De fleste leverandører opererer med 12-månederskontrakter. Hva må du betale hvis du vil ut av kontrakten midt i kontraktsperioden?

9. Eie ditt eget domene

Sørg for at du selv blir stående som eier av ditt domene, og at det ikke blir tilhørende leverandøren.

10. Prisendringer

Hvordan informerer leverandøren om prisendringer? Her i Norge har vi en egen lov om prisregulering, urimelige priser og forretningsvilkår. Jeg har selv måttet ty til denne da jeg skulle forlate et webhotell pga. urimelig prisstigning.

Flere ting å se etter?

Dette er på ingen måte en uttømmende liste, men et godt sted å starte for deg som skal kjøpe webhotell. Dersom du har tips som ikke står på denne listen setter jeg stor pris på om du legger igjen en kommentar.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler