Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Styrke personvernet

01.04.11

Å lagre mer data om hvem vi snakker med er ikke å styrke personvernet.

Å lagre mer data om hvor vi befinner oss er ikke å styrke personvernet.

Å lagre mer data om hvem vi sender e-post til er ikke å styrke personvernet.

Å lagre mer data for å overvåke befolkningen er ikke å styrke personvernet.

Dette til tross, Høyre og Arbeiderpartiet hevder allikevel at de ovenstående elementene er å styrke personvernet.

Å styrke personvernet er å lagre færre personsensitive opplysninger, kreve strengere kontroll med hvordan slike opplysninger hentes ut og sikre destruksjon straks de har tjent sitt formål.

Det er en styrkning av personvernet, og er fullt mulig å oppnå uten å ukritisk implementere ethvert EU-direktiv vi blir pådyttet.

Martin skriver regelmessig om hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Dersom du er interessert i å følge med på hva Martin skriver, finnes det flere måter å holde deg oppdatert på. Les mer...

8 kommentarer

 1. Enig!
  Men så er det da «good old fashioned fear» som gjelder om du ønsker borgerrettighets-innstramninger. Enten det var krisepakken til Amerikanske banker uten klausuler, eller krigen mot terrorisme og tiltak som DLD.

 2. Enkelt og godt formulert Martin Bekkelund. På tide at flere begynner å stikke hull på de flosklene vi blir servert fra øvrigheta.

 3. Når Martin Kolberg sier «Dette er å styrke personvernet» ca 10 ganger på 2 minutter trenger en ikke være geni for å skjønne at han lyver.

  Las nettopp på vg at faenskapet ble vedtatt.

  Håper virkelig StoppDLD drar dette inn i rettssalen, trenger de kroner så får de starte kronerulling, jeg bidrar gjerne.

 4. Nå er også Datatilsynet ute og påpeker at «DLD styrker ikke personvernet».

 5. DLD styrker personvernet på den måte at om politiet i dag fatter mistanke om kriminalitet, kan de hente ut informasjon (lokalisering osv.) fra Telenor uten å gå via en høyesterett (som du måtte gjort om DLD var innført i praksis). Man kan derfor tolke dette som en styrkning av personvernet.

  I bunn og grunn lagres alt det som datalagringsdirektivet krever at skal lagres idag, bare noe lengre, ellers er direktivet «status quo».

  Det skumle i denne saken er det mer overordnede prinsippet om at overvåking er «fyfy». Dette er jo ingenting, men da vi vedtar dette, må vi være på tå for at ikke utviklingen av overvåkingen går videre.

  • Dette er en fiffig retorisk finte som Høyre og Arbeiderpartiet skryter på seg. Imidlertid trenger man ikke DLD for å innføre slik praksis rundt uthenting av data, det kunne man fint innført også i dagens system.

   Videre viser ansvarlige statsråder svært manglende kompetanse rundt dagens praksis, noe både Jon Wessel-Aas og Knut Johannessen har beskrevet i detalj.

   Jeg er også uenig i at DLD er «status quo» med lengre lagringstid. Med DLD lagrer man mer data i en lengre periode med et helt annet formål enn med dagens praksis. Med DLD snur man hele uskyldspresumsjonen på hodet, noe jeg har skrevet om i en annen artikkel.

 6. @Simen
  I dagens modell er det post og teletilsynet som gir tilgang til tele- og internettdata. I DLD modellen er det en domstol, MEN det finnes så mange og vage unntak fra den regelen at man kan heller si at det er unntaket at de må gå gjennom en domstol.

  Epost blir i dag IKKE lagret. Lokaliseringsdata ved mobil og mobildata blir i dag ikke lagret annet enn til statistikk for utbygging o.l. Det er da også dette som er det helt store problemet i DLD. Det blir i praksis som at alle med smarttelefon går med sporingsbrikke.

  Summen er uansett akkurat som Datatilsynet har konkludert. Personvernet styrkes IKKE.

  • Fikk aldri sjekket svar her, men stiller spørsmålstegn til et par ting. Jeg mener at telenor o.l lagrer lokaliseringsdata opptil hvertfall 48 timer, er dere sikker på at dette _ikke_ stemmer?

   Det er mange unntak, men jeg (personlig ståsted) mener at DLD ikke gjør noe. Jeg blir likevel skremt av utviklingen dette lovforslaget åpner for.

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Bekkelund.net er en blogg av Martin Koksrud Bekkelund, hvor han lufter sine tanker om samspillet mellom teknologi, samfunn og politikk. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

Følg Martin

Facebook Twitter Instagram LinkedIn Flickr Vimeo GitHub Google+ SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

Søk

© 1995-2015 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt