Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Supertankere og robåter

23.03.12

Når jeg snakker om IT-løsninger bruker jeg ofte metaforer som supertankere og robåter. Dette er hva jeg legger i metaforene.

Supertankeren

En supertanker er en koloss av et skip. Det er stort, tungt, dyrt i drift, vanskelig å manøvrere og komplisert å vedlikeholde.

Robåten

En robåt er supertankerens rake motsetning. Den er liten, lett, billig i drift, enkel å manøvrere og lett å vedlikeholde.

Og viktigst av alt — siden robåten er en så enkel konstruksjon kan hvem som helst studere arkitekturen, forstå hvordan den fungerer, bidra til å forbedre den og gjøre endringer på den.

IT som supertankere og robåter

Jeg bruker metaforen om supertankere og robåter ganske ofte. Supertankere er illustrerende for hvordan mange tenderer å bygge IT-løsninger. Når en komplisert virkelighet gjenspeiles i komplekse løsninger, blir løsningene som supertankere. Når løsningene derimot blir enkle og transparente, blir de som robåter.

At verden er kompleks betyr ikke at IT også må være komplisert. Komplisert er ikke noe IT er, det er noe vi velger at det skal være. Det er dette som er så nydelig med IT — at siden den er så abstrakt lar den oss fremstille en kompleks virkelighet på en enkel måte.

Martin skriver regelmessig om hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Dersom du er interessert i å følge med på hva Martin skriver, finnes det flere måter å holde deg oppdatert på. Les mer...

11 kommentarer

 1. Bra innlegg Martin!

  Firmaet mitt holder på å bygge et nettbasert lønnsprogram nå. Vi ønsker at det skal være lite, enkelt i bruk og forståelig selv for den som ikke er regnskapsfører. Faktisk har vi ikke tenkt å dra inn konsulenthjelp fra regnskapsførere før systemet nesten er ferdigbygget, nettopp fordi jeg frykter de vil komplisere det.

  • Takk! :-)

   Jeg har selv arbeidet med ERP-systemer i åtte år, og regnskap inngår i ERP (selv om regnskap ikke var mitt fagområde). Er det et par ting dere bør ta høyde for, i tillegg til redusert kompleksitet, så er det endringer i det norske regnskapsregelverket. Det har det med å endre seg nærmest fra år til år. I tillegg har jeg tro på komponentbasert utvikling, litt SOA-ish.

 2. Men, vi kan vel være enige i at det er slitsomt å frakte olje med robåt?

  • Ja, absolutt. Dette handler om å velge — eller rettere sagt lage — rett verktøy for jobben. Noen ganger trenger man supertankere, men litt for ofte lager man supertankere for å frakte folk over fjorden.

   • Ja, absolutt, jeg burde vel ha skrevet det forbeholdet du nevner her. Jeg mener ikke at du tar feil, men som Henning sier kan supertankerene fungere (og være eneste løsning) i mange tilgfeller.

    Problemet er når det eneste du kan er å lage supertankere, da glemmer man at en robåt kan være en like så god løsning.

    • Da er vi enige. Spesielt det siste du skriver er viktig — ofte blir det supertankere ut av noe som burde vært robåter. Det har vi alt for mange eksempler på.

  • Kom for øvrig på et godt eksempel på et robåt-vs-supertanker-prosjekt.

   Se for deg MineTurer.org. Man kunne tilnærmet seg problematikken på to måter:

   1. Sette sammen et formelt prosjekt, vedta et budsjett, planlegge funksjonalitet og finne egnet programvare, kjøpe inn lisenser og skru sammen løsningen.

   2. Finne noen open source-komponenter på nett, teste dem ut og la løsningen bli til gjennom en uformell og smidig prosess.

   Hvor relevant eksemplet er skal jeg ikke mene noe om, men det er et prosjekt vi begge kjenner godt. :-)

 3. Enig med Atle.

  Jeg forstår analogien din, Martin, men den er veldig enkel å torpedere. Du kan ikke frakte store mengder last med en robåt. Du trenger i så tilfelle en fryktelig mange robåter. En supertanker har dessuten høyere toppfart og større rekkevidde. En robåt kantrer lett osv.

  Robåt og supertanker dekker vidt forskjellige FORMÅL, og fungere derfor dårlig som sammenligning.

  Kommer i farten ikke på en veldig mye bedre analogi, satser p å komme sterkt tilbake når jeg gjør det :)

 4. Stikkordet, uansett hvilket fartøy man velger seg, er vel å tenke. Og ikke minst – å ikke slutte å tenke etter man først har staket ut kursen.

  Problemet med en del robåt-prosjekter er når man oppdager at man trenger litt ekstra lasteplass. Og kanskje en kahytt til regnvær. Og en påhengsmotor. Og et feste til slepetau. Har man da sluttet å tenke, ender man opp med et organisk monster av en topptung robåt, i stedet for å tenke hele robåt-designet på nytt og bygge om der det trengs. Det hjelper ikke så mye at en robåt er lettere å bygge om, hvis det ikke blir gjort – min erfaring er at bevisstløshet eller tidsnød i gjerningsøyeblikket ofte fører til påbygg heller enn ombygg, uansett om prosjektet var en supertanker enn en robåt i utgangspunktet.

  • Problemet med robåtanalogien min er at den ikke reflekterer dynamikken og smidigheten i IT-løsninger. Dersom man ser behov for endringer er det er vesentlig enklere å modifisere en IT-løsning fremfor en robåt. Men det forutsetter at man designer for det i det man starter å bygge robåten.

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Bekkelund.net er en blogg av Martin Koksrud Bekkelund, hvor han lufter sine tanker om samspillet mellom teknologi, samfunn og politikk. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

Følg Martin

Facebook Twitter Instagram LinkedIn Flickr Vimeo GitHub Google+ SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

Søk

© 1995-2015 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt