Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Supertankere og robåter

23.03.12

Når jeg snakker om IT-løsninger bruker jeg ofte metaforer som supertankere og robåter. Dette er hva jeg legger i metaforene.

Supertankeren

En supertanker er en koloss av et skip. Det er stort, tungt, dyrt i drift, vanskelig å manøvrere og komplisert å vedlikeholde.

Robåten

En robåt er supertankerens rake motsetning. Den er liten, lett, billig i drift, enkel å manøvrere og lett å vedlikeholde.

Og viktigst av alt — siden robåten er en så enkel konstruksjon kan hvem som helst studere arkitekturen, forstå hvordan den fungerer, bidra til å forbedre den og gjøre endringer på den.

IT som supertankere og robåter

Jeg bruker metaforen om supertankere og robåter ganske ofte. Supertankere er illustrerende for hvordan mange tenderer å bygge IT-løsninger. Når en komplisert virkelighet gjenspeiles i komplekse løsninger, blir løsningene som supertankere. Når løsningene derimot blir enkle og transparente, blir de som robåter.

At verden er kompleks betyr ikke at IT også må være komplisert. Komplisert er ikke noe IT er, det er noe vi velger at det skal være. Det er dette som er så nydelig med IT — at siden den er så abstrakt lar den oss fremstille en kompleks virkelighet på en enkel måte.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler