Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Løsningen på piratproblemet

11.03.09

Hei underholdningsbransjen, det er 2009 som kaller! Jeg skal hilse fra brukerne og si at de er drittlei av å bli tilgodesett med middelmådige løsninger, miljøfiendlige distribusjonskanaler og brukerfiendtlig teknologi. Nå i 2009 er det brukerne som vil sette premissene, og du, kjære underholdningsbransje, bør lytte godt etter hvis du ønsker å overleve.

Overskriften er vel ambisiøs, men i kjølvannet av debatten omkring The Pirate Bay-rettsaken er det smart for alle parter å se fremover.

Det er hevet over en hver tvil at urettmessig kopiering av åndsverk, populært kalt piratkopiering, ikke er en farbar vei i lengden. Det blir som å pisse i buksa; varmt med én gang, kaldt og guffent på sikt. Piratkopiering bidrar ikke til en bærekraftig produksjon av nye åndsverk. Gratis nedlasting nå føles kanskje deilig for lommeboka, men i morgen blir det ikke mer å laste ned.

Underholdningsbransjen, hovedsakelig representert ved musikk- og filmbransjen, må først og fremst erkjenne at den eneste langsiktige måten å få bukt med piratkopiering på, er å ta inn over seg NRKbeta-doktrinen. Den lyder som følger:

The only way to control your content is to be the best provider of it.

Poenget er like genialt som det er enkelt. Kun ved å være den beste tilbyderen av ditt eget innhold, kan du kontrollere det. Doktrinen er uavhengig av forretningsmodell, det vil si hvordan du tjener penger på innholdet. Brukerne bryr seg hovedsakelig kun om tre ting:

  • Pris: Er prisen (for) høy går brukerne andre steder
  • Kvalitet: Er kvaliteten (for) dårlig går brukerne andre steder
  • Tilgjengelighet: Er tilgjengeligheten (for) dårlig går brukerne andre steder

Pris

Musikk

Personlig tror jeg iTunes Music Store (IMS) har lagt listen for hva brukerne mener er en akseptabel pris. For tiden tar IMS omlag 80,- kroner for et album og 8,- kroner for en enkeltsang.

Film

All den tid det ikke finnes en eneste nettbutikk hvor man kan kjøpe filmer for nedlasting, er det også vanskelig å si noe om hva som vil være akseptabelt prisnivå for kjøp av film. Skal jeg gjette vil jeg tippe 50-100,- kroner for en film.

Kvalitet

Musikk

Også her har IMS lagt listen. MP3 selger. Selv om jeg personlig ikke er fan av MP3, men vil ha FLAC, gir det allikevel en indikasjon på at MP3 gir tilstrekkelig kvalitet der og da.

Film

Her er det like mange preferanser som det er brukere. Det finnes også langt flere formater og kombinasjoner av video- og containerformater enn hva det gjør for musikk, hvilket kompliserer det hele. Selv mener jeg full HD i 1080p i et åpent og patentfritt format må være kravet.

Tilgjengelighet

For både film og musikk må brukerne selv gis den frihet de selv anser som tilstrekkelig, innen rimelighetens grenser, selvsagt. Hvis brukerne vil ta med seg en film på telefonen, eller brenne musikken på en CD til å ha i bilen, må de få lov til det, uten å bli stoppet av DRM eller tvilsomme lisensbetingelser.

I tillegg må det være usannsynlig enkelt å kjøpe film og musikk på nettet, hvilket er hovedpoenget for resten av denne artikkelen.

Teknologiske huller

Teknologien for effektiv distribusjon og streaming finnes allerede. Det samme gjør nettbaserte betalingsløsninger og nettbasert lagring. Imidlertid finnes det ingen teknologi som forener distribusjon, streaming, betaling og lagring.

Det vi trenger er en nettbasert tjeneste som også tilbyr en plattformuavhengig klient.

Nettjenesten

Nettjenesten må være så fleksibel at den omfavner de fleste ønsker og behov brukere i 2009 forventer av en distributør.

  • Det må være mulig å lagre alle kjøp på nettet.
  • Kjøper jeg en film vil jeg kunne ha den liggende i nettjenesten for nedlasting så mange ganger jeg selv måtte ønske.
  • Det må være mulig å streame alle kjøp til forskjellige klienter, uavhengig av plattform.
  • Det må være mulig å selge digitalt innhold (film, musikk, bøker, mm.) man selv ikke vil ha lenger til andre, slik man f.eks. kan med bøker, CD-er og DVD-er.
  • Det må være mulig å kjøpe digitalt innhold til andre, både som gavekort og spesifikke kjøp.
  • Nettjenesten må ha et åpent API for fri bruk, slik at hvem som helst kan lage klienter og integrasjoner uten betingelser.

Klienten

Klienten skal fungere som brukerens hovedgrensesnitt mot nettjenesten, slik for eksempel Spotify gjør.

  • Klienten må benytte BitTorrent for effektiv og billig nedlasting, når brukeren vil laste ned innhold til egen maskin.
  • Klienten må ha innebygget betalingsløsning som trekker alle kjøp direkte fra kreditt- eller debetkort, PayPal eller liknende.
  • Klienten må støtte streaming av digitalt innhold.
  • Nedlastet innhold må ikke være avhengig av klienten for å fungere.
  • Nedlastet innhold må være DRM-fritt.
  • Det må også være mulig å laste ned kjøpt innhold direkte fra nettjenesten.
  • Klienten må være fri programvare, og det må også være mulig å lage egne klienter og integrasjoner.

Utenkelig, tenker du nå kanskje. Absolutt ikke, sier jeg.

Se for deg en miks av BitTorrent, Spotify, betalingsløsningen til iTunes Music Store og lagringstjenesten Amazon S3. Teknologien er her allerede. Den må bare kombineres for å lage en skikkelig killer-løsning brukerne vil strømme til. Problemet er at du og jeg ikke kan lage denne løsningen. Vi kan presentere den for underholdningsbransjen, men hvis underholdningsbransjen ikke vil dette selv, sitter man med en fantastisk løsning uten innhold. Og uten innhold, ingen brukere. Og uten brukere fortsetter piratkopieringen som før.

Dette forslaget ble skrevet av meg i løpet av en time, og er garantert ikke perfekt. Hvis det tar meg en time å koke sammen et forslag, bør det ikke være umulig å bruke en måned på å perfeksjonere det.

Dette er mitt forslag til underholdningsbransjen. Ta det, bruk det. For vår alles del.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler