Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvordan konvertere til WordPress

01.02.05

Hvorfor bytte CMS?

Jeg har benyttet CuteNews i mange år, og det har fungert stort sett smertefritt. De gangene det har bydd på problemer har de vært forårsaket av andre, blant annet har jeg vært offer for fjortiser som hacket meg i høst. Noen ord for beslutning om bytte av verktøy:

 • Sikkerhet er et viktig stikkord. WordPress lagrer data i en MySQL-database, et stort sikkerhetsfortrinn fremfor CuteNews’ filer. Sikkerhet innebærer også konsistens i data. En SQL-database blir ikke like lett korrupt som en fil. MySQL-basert lagring var derfor et must, ettersom min ISP kun tilbyr MySQL.
 • Kategorisering og arkivering av artikler var noe jeg savnet veldig. Spesielt med tanke på at jeg hadde 144 artikler som ikke var godt kategorisert. I menyen finner du nå både kategorier og automagiske arkiver per måned.
 • Siste kommentar er kanskje det jeg har savnet mest. Få ting er kjedeligere enn å klikke seg rundt i gamle artikler for å se om det er postet kommentarer til de. Spesielt med tanke på at det ikke fantes RSS-feeds til kommentarene.
 • RSS-feeds fantes tidligere kun for ingressen til artikkelen. Nå finner du både RSS 2, RSS 0.92 og Atom 0.3 for artikler og kommentarer. For kommentarene tilbys det også egne RSS-feeds per artikkel.
 • URI-er som er søkemotoroptimaliserte og som ser penere ut enn de gamle.
 • Formatering av kommentarer var en kjedelig jobb tidligere. CuteNews hevdet at man kunne benytte BB-code til kommentarene, men det fikk jeg aldri til å fungere. Med WordPress får man et utvalg av tagger tilgjengelig under kommentering.
 • Formatering av artikler er forbedret i WordPress. CuteNews hadde meget gode formateringsmuligheter, men WordPress ligger et hestehode foran.

Valg av verktøy

Jeg har merket meg at flere har konvertert til WordPress den siste tiden. Kyrre og Geir er to nærliggende personer å nevne. Det pussige er at alle ser ut til å ha fått idéen om konvertering omtrent samtidig. Jeg har sett på WordPress ganske lenge og funnet det som det beste verktøyet etter å ha testet flere titalls andre verktøy. Stikkord som sikkerhet, semantikk, tilgjengelighet, struktur og standarder er blant argumentene for valg av WordPress.

Konvertering av data fra CuteNews til WordPress

Konverteringsprosessen var det jeg gruet meg mest for, av flere grunner. For det første var mitt gamle CMS, CuteNews filbasert, hvilket gjør database-til-database-konvertering vanskelig, spesielt med tanke på at jeg hadde data fra flere versjoner av CuteNews liggende i datafilene. Dette skapte inkonsistente data og vanskeliggjorde konverteringsprosessen ytterligere. Tanken på å benytte DTS streifet meg flere ganger, ettersom DTS er et utrolig godt verktøy for å transformere data, også fra fil til database. DTS er kanskje noe av det beste jeg har sett fra Microsoft! Jeg gikk derimot bort fra tanken etter å ha fundert litt på hvilke utfordringer jeg kunne møte ved konvertering. Spesielt tanken på inkonsistente data plaget meg litt. Valget falt derfor på manuell konvertering av hver enkelt post. Kommentarer er så langt utelatt, ettersom det er mange av dem. Sett tilbake på arbeidet er dette ikke noe som frister til gjentakelse med det første.

Å forstå WordPress

Før konvertering så jeg det som en forutsetning å forstå hvordan WordPress var skrudd sammen. Først og fremst for å se om det var kapabelt til å skrus sammen med mitt design, men også for fremtidige endringer og ønsker. Med utgangspunkt i filen «index.php» i WordPress-katalogen lagde jeg min egen testfil, «martins_wp.php», basert på en tom XHTML-fil. I «martins_wp.php» tok jeg en og en funksjon fra «index.php» for å se hva den gjorde både funksjonelt og utseendemessig.

Ettersom «index.php» var koblet til en rekke stilsett var det derfor en smal sak å lage sine egne som jeg knyttet til «martins_wp.php». Jeg vil derimot anbefale deg å starte med en stilløs side i første omgang, så ser du lettere at det semantiske og strukturelle er i orden før du påfører stilsetting. Det gikk med mange kvelder og kopper med den verdensberømte appelsin-skall-teen for å forstå all oppbyggingen. Jeg sitter igjen med en følelse av at det var verdt alle kveldene og koppene ettersom forståelsen av oppbyggingen er til stor nytte for omstrukturering i fremtiden.

Funksjoner jeg benytter

WordPress tilbyr en rekke funksjoner som standard i «index.php». Jeg valgte ut noen jeg så som praktiske, her listet på norsk slik du ser dem i menyen:

 • «Siste fem kommentarer»: en plugin av TheÜberGeeks.net som viser siste kommentarer. Jeg har skrudd litt på denne for å passe mitt eget behov, og vil legge ut denne tilpasningen når jeg har pyntet litt på koden.
 • «Pekere»: lister linker administrert i WordPress.
 • «Kategorier»: lister kategorier administrert i WordPress
 • «Søk»
 • «Arkiv»: lister arkiver administrert i WordPress. Her månedsvis.
 • «Metainformasjon»: RSS-feeds og et par pekere.

Alle funksjonene har jeg pakket inn i hver sin <div> med tilhørende identifikator som stilsettes i stilsettet. Jeg vil absolutt anbefale det samme, spesielt dersom du ønsker å differensiere designet.

Design

Jeg er i ferd med å utarbeide et nytt design som er bedre tilpasset en blogg på hovedsiden. Slik det er nå blir det litt rotete med en meny på både høyre og venstre side. Det interessante i denne sammenhengen er at jeg ikke har gjort vesentlige endringer i strukturen på siden, ettersom dette vil påvirke de andre sidene i tillegg til hovedsiden. Designendringer er hovedsaklig utført med CSS.

Problemer

Jeg har ikke støtt på noen spesielle problemer underveis. Liker å tro at det er et grundig forarbeid som sikret prosessen. :-) Jeg har selvfølgelig noen punkter som gjenstår, men ser ikke disse som uoverkommelige eller problematiske.

Oppsummert vil jeg si at WordPress er meget gjennomført og ting er gjort rett. Kode som produseres validerer og resultatet ser godt ut i de nettleserne jeg har testet.

Martin :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt