Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Digital musikksamling

12.12.05

FLAC

Jeg er i ferd med å digitalisere hele musikksamlingen min, slik at den blir trygt bevart for fremtiden, selv om original-CD-en for eksempel skulle bli ødelagt. På nyhetsgruppen no.it.diverse fikk jeg flere gode tips om hvilket format som var best egnet, og jeg endte til slutt opp med FLAC.

FLAC står for Free Lossless Audio Codec og er (som navnet tilsier) et format som lar meg komprimere og lagre musikk uten forringelse av kvaliteten, i motsetning til for eksempel MP3. I tillegg kan man rekonstruere original-CD-en ut i fra kopien. Akkurat dette så jeg som utrolig smart, og ett av hovedargumentene for å velge FLAC.

Komprimeringen er riktignok ikke like kraftig som for eksempel MP3 eller OGG, men tar man i betraktning at kvaliteten ikke forringes er dette bare bagateller. En full CD komprimeres omtrent 30 til 50 prosent, hvilket skulle tilsi at en full CD på 700 MB i verste fall ender opp som 490 MB. Ganger jeg dette opp med de rundt regnet 200 platene jeg har vil dette ta omtrent 98 GB. I dag er dette bare peanøtter, så når jeg er ferdig kan jeg sove godt i visshet om at CD-samlingen er sikret for uoverskuelig fremtid.

For enheter som ikke støtter avspilling av FLAC-formatet, eller ikke har godt med plass, kan man enkelt lage en kopi fra FLAC til ønsket format.

Nå gjenstår bare litt eksperimentering med FLAC, før digitaliseringen av hele CD-samlingen kan starte. Dette kan ta sin tid. :-P

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt