Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Digital musikksamling

12.12.05

FLAC

Jeg er i ferd med å digitalisere hele musikksamlingen min, slik at den blir trygt bevart for fremtiden, selv om original-CD-en for eksempel skulle bli ødelagt. På nyhetsgruppen no.it.diverse fikk jeg flere gode tips om hvilket format som var best egnet, og jeg endte til slutt opp med FLAC.

FLAC står for Free Lossless Audio Codec og er (som navnet tilsier) et format som lar meg komprimere og lagre musikk uten forringelse av kvaliteten, i motsetning til for eksempel MP3. I tillegg kan man rekonstruere original-CD-en ut i fra kopien. Akkurat dette så jeg som utrolig smart, og ett av hovedargumentene for å velge FLAC.

Komprimeringen er riktignok ikke like kraftig som for eksempel MP3 eller OGG, men tar man i betraktning at kvaliteten ikke forringes er dette bare bagateller. En full CD komprimeres omtrent 30 til 50 prosent, hvilket skulle tilsi at en full CD på 700 MB i verste fall ender opp som 490 MB. Ganger jeg dette opp med de rundt regnet 200 platene jeg har vil dette ta omtrent 98 GB. I dag er dette bare peanøtter, så når jeg er ferdig kan jeg sove godt i visshet om at CD-samlingen er sikret for uoverskuelig fremtid.

For enheter som ikke støtter avspilling av FLAC-formatet, eller ikke har godt med plass, kan man enkelt lage en kopi fra FLAC til ønsket format.

Nå gjenstår bare litt eksperimentering med FLAC, før digitaliseringen av hele CD-samlingen kan starte. Dette kan ta sin tid. :-P

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler