Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Backup av din CD-samling

23.01.06

Backup av din CD-samling

For en tid siden skrev jeg en post om hvordan jeg har tenkt å ta backup av alle mine original-CD-er, slik at de blir sikret for fremtiden dersom de skulle forsvinne, bli ødelagt eller det skulle tilstøte de andre ting som gjør de ulesbare for en CD-spiller. Siden den gang har jeg forsket en del frem og tilbake på hvilke programmer jeg kan benytte, samt hvordan dette ideelt sett gjøres.

Så langt har jeg hatt behov for følgende programmer for å gjennomføre jobben med tilfredsstillende resultat:

I tillegg kan det være smart med en kraftig filbehandler. Selv anbefaler jeg Total Commander.

Sikkerhetskopiering av CD-er kan gjøres på to måter, avhengig av CD-en:

 1. Rippe original-CD-en i ukomprimert FLAC-format («Compression level 0») til harddisk med Easy CD-DA Extractor. Husk å merke av for «Enable ID3».
 2. Enkelte CD-er som ikke er i samsvar med ISO 9660 (Red Book) trenger særbehandling. Dette kan være CD-er som f.eks. inneholder programvare eller musikkvideoer i tillegg til musikken. Til formålet benytter jeg Audiograbber og ripper musikken med FLAC-kodeken. For sikkerhetskopiering av hele denne CD-en benytter jeg IsoBuster, ved å velge «Pakk ut CD – Rådata».

Ved behov benytter jeg Easy CD-DA Extractors innebygde «Audio File Format Converter» til å konvertere FLAC-filene til f.eks. MP3, for å ta de med meg i bilen, på iPod-en eller andre avspillingsmedier der plass og format-kompabilitet er essensielle stikkord.

Dersom formateringen av filnavnene ikke er helt som ønsket benytter jeg A.F.5 Rename your files til å masse-oppdatere filnavnene. Dersom formateringen av ID3-taggene ikke er helt som ønsket benytter jeg Mp3tag til å masse-oppdatere ID3-taggene. Dette er to kraftige programmer for å gjøre endringer i mange filnavn eller ID3-tagger i én operasjon. De krever litt å komme i gang med, men når funksjonaliteten og programmenes potensiale beherskes er de utrolig nyttige og effektive.

Skulle du sitte på andre programmer eller har tips som er verdt å ta med seg, er du selvfølgelig hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar! :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt