Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Backup av din CD-samling

23.01.06

Backup av din CD-samling

For en tid siden skrev jeg en post om hvordan jeg har tenkt å ta backup av alle mine original-CD-er, slik at de blir sikret for fremtiden dersom de skulle forsvinne, bli ødelagt eller det skulle tilstøte de andre ting som gjør de ulesbare for en CD-spiller. Siden den gang har jeg forsket en del frem og tilbake på hvilke programmer jeg kan benytte, samt hvordan dette ideelt sett gjøres.

Så langt har jeg hatt behov for følgende programmer for å gjennomføre jobben med tilfredsstillende resultat:

I tillegg kan det være smart med en kraftig filbehandler. Selv anbefaler jeg Total Commander.

Sikkerhetskopiering av CD-er kan gjøres på to måter, avhengig av CD-en:

 1. Rippe original-CD-en i ukomprimert FLAC-format («Compression level 0») til harddisk med Easy CD-DA Extractor. Husk å merke av for «Enable ID3».
 2. Enkelte CD-er som ikke er i samsvar med ISO 9660 (Red Book) trenger særbehandling. Dette kan være CD-er som f.eks. inneholder programvare eller musikkvideoer i tillegg til musikken. Til formålet benytter jeg Audiograbber og ripper musikken med FLAC-kodeken. For sikkerhetskopiering av hele denne CD-en benytter jeg IsoBuster, ved å velge «Pakk ut CD – Rådata».

Ved behov benytter jeg Easy CD-DA Extractors innebygde «Audio File Format Converter» til å konvertere FLAC-filene til f.eks. MP3, for å ta de med meg i bilen, på iPod-en eller andre avspillingsmedier der plass og format-kompabilitet er essensielle stikkord.

Dersom formateringen av filnavnene ikke er helt som ønsket benytter jeg A.F.5 Rename your files til å masse-oppdatere filnavnene. Dersom formateringen av ID3-taggene ikke er helt som ønsket benytter jeg Mp3tag til å masse-oppdatere ID3-taggene. Dette er to kraftige programmer for å gjøre endringer i mange filnavn eller ID3-tagger i én operasjon. De krever litt å komme i gang med, men når funksjonaliteten og programmenes potensiale beherskes er de utrolig nyttige og effektive.

Skulle du sitte på andre programmer eller har tips som er verdt å ta med seg, er du selvfølgelig hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar! :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt