Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

En perfekt kopp te

30.01.06

Earl Grey - © Wikipedia

De som kjenner meg godt vet at jeg har et høyt forbruk av te, både som porsjonsposer, men helst i løsvekt. Årsaken til at jeg foretrekker te foran kaffe, er at jeg blir ekstremt hyperaktiv når jeg drikker kaffe. En gang drakk jeg syv kopper espresso før lunsj. Det gikk jo som det måtte gå.

Aller helst handler jeg te i løsvekt hos Kaffekværna på Magasinet i Drammen, de har en god butikk med godt utvalg i både te, kaffe og nødvendig tilbehør.

Du får her tips om hvordan du lager en enkelt kopp, en kanne, samt hvilke te-typer jeg drikker mest av.

En kopp

Du trenger:

 1. En kopp
 2. Et filter
 3. En te-skje
 4. Te i løsvekt
 5. En vannkoker el. Jeg benytter en vannkoker fra Kenwood på 2200 watt.
 6. Rent, kaldt vann
 7. En te-skål for plassering av det brukte filteret

En perfekt kopp te lages enkelt på denne måten.

 1. Kok opp nok vann til å fylle din favorittkopp.
 2. Mens vannet koker finner du frem din favoritt-te, en te-skje og et filter.
 3. Bruk te-skjeen til å fylle filteret halvfullt med te. Ikke mer, fordi teen utvider seg til omtrent det dobbelte når den blir fuktig. Dette gjør du så tett opptil vannets kokepunkt som mulig, for å unngå at den verdifulle aromaen fordufter. Sørg for lukke te-posten (eller glasset, slik jeg bruker) for å bevare verdifull aroma.
 4. Putt filteret i koppen og hell kokende vann over. Det er viktig at vannet koker skikkelig, for å unngå det engelskmennene kaller en smak av «oppvaskvann» på teen. Ukokt vann er skjending av te, og bør ikke gå ustraffet hen.
 5. La teen trekke i minst 3 minutter, gjerne mer, men ikke mer enn 5 da kalken i vannet binder antioksidantene og etterlater en bitter smak. (Te inneholder ikke garvesyre, for de som måtte tro det.) Rør gjerne filteret forsiktig rundt, men ikke for mye da det etterlater seg løste. La filteret renne av og putt det i en egen te-skål for dette formålet.
 6. Melk, sukker og andre ulumskheter hører ikke hjemme i te. Den skal nytes bar, eventuelt med en skvett sitron dersom uhellet er ute og antioksidantene har satt sin bitre smak på teen. (Ja, jeg skrev sitron, hvor bakvendt det enn høres ut.)
 7. Nyt din kopp og gi beng i hvor homofilt dine homofobe, single kompiser syntes te er.

En kanne

En kanne te krever ikke nevneverdig mye mer enn en kopp, forutsatt at du har det rette utstyret.

Du trenger:

 1. En kopp
 2. En te-kanne. Jeg foretrekker SHIN-CHA fra Bodum, da denne er pen å se på, enkel og praktisk i bruk, og har dryppfri tut. (Det siste er viktig!)
 3. En te-skje
 4. Te i løsvekt
 5. En vannkoker el.
 6. Rent, kaldt vann
 7. En te-varmer til å putte over kanna for å holde den varm

Du går frem på følgende måte:

 1. Kok opp nok vann til å fylle så mye du ønsker i kanna.
 2. Finn frem kanna, te-varmer, te-skje, te i løsvekt og muligens gryteunderlag til te-kanna.
 3. Ha te i te-pressa i kanna, 2-5 skjeer avhengig av ønsket styrke og mengen som skal tilberedes.
 4. Sett lokket på kanna inntil teen koker, for å unngå tap av verdifull aroma fra teen.
 5. Hell på kokende vann og rør forsiktig med te-skjeen.
 6. Sett på lokket, uten å presse det ned. På denne måten bevarer du både aroma og varme.
 7. La teen trekke ca. 5 minutter, avhengig av mengden. Det krever litt trening å finne rett trekk-tid, avhengig av mengden te som tilbereds, og ønsket styrke på teen, uten at den blir bitter.
 8. Press ned stempelet i kanna, slik at teen samles nederst i pressa. Sett deretter på te-varmeren.

Forskjellige typer te

Det finnes ekstremt mange forskjellige typer te. Hovedsakelig drikker jeg svart te, og kun unntaksvis grønn eller hvit. Jeg er heller ingen stor fan av rooibos. I skapet hjemme hos oss finner du garantert te av appelsinskall, sitron, blodappelsin og tradisjonell Earl Grey.

Kos deg! :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt