Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Grådigheten seirer

31.05.06

Rød-grønn grådighet

Grådigheten har igjen seiret. For denne gang. Jeg sikter til trangsynte, grådige sosialisters behov for innsanking av skattekroner på en måte som føles dypt urettferdig for alle skatten berører på en feilaktig måte, noe som faktisk gjelder alt for mange. Min forståelse for beskatning av private fordeler, men skal det gjøres skal det gjøres riktig, selv om jeg i utgangspunktet syntes at akkurat denne beskatningen ikke er noe annet enn smålig misunnelse.

Problemet i denne saken er at myndighetene ønsker betalt for muligheten man som arbeidstaker har for å benytte elektroniske kommunikasjonsmedier i privat sammenheng, uavhengig av hvorvidt man faktisk benytter seg av denne muligheten eller ei. Det vil si at hvis jeg tar med meg telefonen hjem, slår den av, putter den i en skuff og ikke bruker den, fortsatt skal betale 4000,- kroner i året bare for å ha muligheten til å benytte den. Hvis jeg kan dokumentere at jeg legger igjen telefonen på kontoret slipper jeg unna beskatningen.

Denne skatten er håpløst gammeldags med tanke på hvordan man arbeider i dagens samfunn. For meg kan det gå uker mellom hver gang jeg ser kontorpulten min, så hvis dette er måten de rød-grønne ønsker å bygge et kunnskapssamfunn på kan jeg si med sikkerhet at de feiler. Et annet spørsmål som også reises er hvorvidt inntekten som kommer inn går like fort opp i røyk med tanke på de utgifter den samtidig medfører.

For meg rammes jeg både med bredbånd og mobiltelefon. Årsaken til at jeg føler meg urettferdig behandlet er nettopp fordi jeg har en privat mobiltelefon i tillegg til arbeidstelefonen, samt at sjablongmodellen er alt for unøyaktig til at den kan kalles rettferdig. Dette har også NetCom og Telenor påpekt i et brev til myndighetene.

I et brev fra lønnsansvarlig hos min arbeidsgiver leser jeg blant annet følgende:

Det man skatter av er muligheten til å benytte arbeidsgivers mobil, eller annen elektronisk kommunikasjon, i privat sammenheng. Det har ingen betydning overhodet om arbeidsgivers mobil benyttes privat eller ei. Mange ansatte ville, dersom de ikke hadde trådløs bedrift via arbeidsgiver, hatt eget mobilabonnement.

[…]

Etter vår mening finnes det totalt ingen forståelse hos myndighetene for at trådløs bedrift er en ordning som bør vurderes spesielt i.f.m innberetning. Vi håper imidlertid på at myndighetene etterhvert forstår hva trådløs bedrift er, bl.a. gjennom informasjon og påvirkning fra NHO og IKT-Norge (som har gått klart ut mot denne sjablonbeskatningen).

Den eneste måten å unngå beskatning på vil være at man legger igjen sin mobiltelefon ved arbeidsdagens slutt, og henter den igjen dagen etter. For de aller fleste er dette en umulig løsning, ettersom man er ute hos kunder på morgen eller ettermiddag, eller har andre typer vaktordninger.

[…]

Vi er de første til å beklage denne ordningen som vi mener er helt urimelig. Vi har gjennom årene sett at ekstra skattebelastninger har blitt innført, og deretter reversert – så det er bare å håpe på at noen etterhvert tar til fornuft.

Når vi tenker på hvem som sitter ved roret her i landet blir det neppe det siste vi ser til idiotiske, grådige krumspring, uten kontakt med virkeligheten.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt